Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Mesut Özel, hastalık hakkında, "Ağır geçirilen hastalık, yüksek ateş yapıyor. Aşırı kusma, şiddetli ishal gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Vücutta çok hızlı şekilde su kaybına yol açtığı için, kaybedilen sıvı takviye edilemezse ölüme yol açabiliyor. Annelerin korkulu rüyası olan rotavirüs, yılda bir milyondan fazla çocuğun ölümünden sorumlu olarak biliniyor. O kadar bulaşıcı ki genel hijyen koşulları ne kadar iyi olursa olsun, hemen her çocuk 5 yaşını doldurmadan rotavirüs geçiriyor." bilgisini verdi.

ANİ ATEŞ, ŞİDDETLİ İSHAL VE KUSMA

Rotavirüse bağlı ağır ishallerin sıklıkla 3 ay-2 yaş arasındaki çocukları etkilediğine dikkat çeken Özel, şunları dile getirdi: "Rotavirüse bağlı ağır ishaller sıklıkla 3 ay-2 yaş arasındaki çocukları etkiliyor. Yaklaşık 2-4 günlük kuluçka dönemi sonrasında ani yüksek ateşe yol açıyor, aşırı kusma ve şiddetli ishal gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Rotavirüs ishallerinde diğer etkenlere ait ishallerden daha fazla sulu ishal, bulantı, kusma, iştah kaybı, karın ağrısı görülmektedir. Rotavirüs enfeksiyonu sebebiyle hastaneye yatırılan çocukların çoğunluğunda ateş, kusma ve ishal bileşiminden oluşan bir klinik görülür. Ancak rotavirüs ishalinin tanısı konulsa bile hastalığa yönelik özel bir tedavisi bulunmuyor. Rotavirüs tanısını doğrulamak için birkaç laboratuar yöntemi kullanılabilir. Rotavirüs ishalinin özel tanısının konulması, tedavi yaklaşımını değiştirmez. Özel bir antiviral tedavi yoktur."

ANTİBİYOTİĞE YER YOK

Viral ishallerde antibiyotiğin fayda etmediğini belirten Özel, "Bir başka deyişle rotavirüs tedavisinde antibiyotiğe yer yok. Aksine antibiyotik kullanımı bağırsak florasını bozarak, ishalin uzamasına ve ağırlaşmasına yol açabiliyor. Rotavirüs ishaline karşı tek korunma yöntemi olarak aşı gösteriliyor. Rotavirüs aşısı Türkiye’de rutin aşı takvimine alınmış değil. Aileler kendi isteği doğrultusunda ilgili hekime yaptırabiliyor. Halen piyasada olan aşı 2006 yılından beri ABD ve birçok Avrupa ülkesinde güvenli bir şekilde uygulanıyor. Aşının uygulanmaya başlamasıyla birlikte aşı yapılan grupta hastaneye yatış oranında yüzde 85 oranında azalma kaydedildi. Rotavirüs aşısının etkinliğinin yüzde 74 ile yüzde 98 arasında olduğu bilimsel yayınlarlarla ispatlanmış durumda. Rotavirusgastroenteriti çok sayıda ayaktan poliklinik ve hastane yatış oranları nedeniyle ülke ekonomisine ve ailelere büyük yük getiriyor." hatırlatmasında bulundu.

ROTAVİRÜSTEN KORUNMANIN YOLLARI

Rotavirüs ishaline karşı korunmada öncelikli yöntemin aşı olduğuna dikkat çeken özel, alınacak önlemler şöyle sıraladı: "Temiz olduğuna inanılan sular içilmeli, bebek temizlendiğinde kullanılan suların temiz olmasına dikkat edilmeli, çocuklarda yalnızca pastörize süt ve şişelenmiş meyve suyu verilmeli, taze meyve ve sebzeler yenilmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalı, et, balık ve deniz ürünleri mutlaka iyi pişirilmeli, yemekten önce ve sonra, tuvalete çıktıktan sonra ve bebeğin altı değiştirildikten sonra eller mutlaka iyice yıkanmalı."