Sağlık Bakanı Recep Akdağ; "Kürtajı engelleyip merdivenaltı uygulamayı desteklemeyiz" derken Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu da ses getiren 'hamilelerin fişlenmesi' ile ilgili dün bir bildiri yayınlayarak gebe izlemeleri yapmayacaklarını belirtti.

Akdağ, “Kürtaj yaptırmak isteyen kadınlar, belli ölçüleri olmak kaydıyla güvenli bir şekilde buna erişebilecekler. Biz kürtajı olabildiğince nadir olacak bir noktaya getirmek için gayret edeceğiz. Kürtajı engelleyip merdivenaltı uygulamayı desteklemeyiz” dedi. Akdağ, şu ifadeleri kullandı: “Talebi olan kişinin kürtaja erişmesini zorlaştırmayacağız. Bu kişinin istemli olarak düşük yapmasının önüne geçmeyeceğiz. ‘Benim bedenim, benim kararım’ kampanyasını çok vicdani bulmuyorum. Siz anne karnındaki bir canlıyı sonlandırıyorsunuz. Orada doğmamış bir canlı var. ‘Benim bedenim’ diyerek kolayca halledilecek bir şey değil.”

 
"ANAYASAYA AYKIRI İŞ YAPMAYACAĞIZ"


Kadınların gebelikleri ile ilgili fişlenmesi, ailelerine hamile olduklarının bildirilmesi haberlerine gelen tepki ve yorumlar üzerine, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu dün bir bildiri yayınladı. Sorunun kaynağı olarak kendilerinin gösterildiği, bir meslek grubuna linç girişiminde bulunulduğu savunulan bildiride şöyle deniyor: “Sağlık Bakanlığı tarafından gebe izlemleri acilen hukuki zemine oturtulmadan, her türlü cezai uygulama ve baskıya rağmen gönüllü başvuranlar dışında gebe izlemi yapmayacağız.

Her bir aile hekimine ortalama 480 gebe izlemi gelmekte ve bunlardan sadece 5’inin takip edilememesi durumunda sözleşmesi feshedilme, görevden el çektirme tehlikesi ile karşı karşıya gelmekte. Başka hekimlere gebelik takibi yaptıran anne adaylarından bile kayıtlı olduğu aile hekimi sorumlu tutulmakta. Kişilerin sağlık verilerinin izinleri olmadan üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşılması anayasal suçtur. İlgili yasa ve yönetmeliklere aykırı hareket eden ve çalışanları buna zorlayan idare ve idareciler hakkında kamuoyu önünde suç duyurusunda bulunuyoruz.