Sonuçları "Open Heart" dergisinde yayımlanan araştırma, şekerin daha az tüketilmesinin kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

Özellikle nişasta bazlı sıvı şekerlerin (mısır şurubu) yüksek tansiyonu tetiklediğini belirten Amerikalı bilim adamları, meyve şekerlerinin ise tehlike teşkil etmediğine dikkati çekti.

Araştırmada,  mısır nişastasından elde edilen, yiyeceklerde dokuyu yumuşatmak, hacim kazandırmak, şekerin kristalleşmesini önlemek ve aromayı arttırmak için kullanılan mısır şurubunu günde 74 gramdan fazla tüketmenin yüksek tansiyon riskini yüzde 77'ye kadar artırdığı vurgulandı.

Tüketilen şekerlerin çoğunun işlenmiş gıda maddelerinin içine "gizlendiğini" hatırlatan bilim adamları, 1 kaşık ketçapta 1 küp şeker bulunduğu örneğini verdi.

Bilim adamları yetişkinler için günde 6, çocuklar için 3 küp şeker dozunun aşılmamasını önerdi.

Daha önceki birçok araştırma, fazla tuz tüketiminin yüksek tansiyonu tetikleyebileceğini ve kalp-damar hastalıklarına yol açabileceğini ortaya koymuştu. Ancak Amerikalı bilim adamlarının araştırması tuz kadar şekerin de azaltılması gerektiğine dikkati çekiyor.