Denizli Devlet Hastanesi psikiyatri uzmanı Dr. Taner Değirmenci, aşırı sıcak havanın beden sağlığı üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunu insanı sinirli yaptığını söyledi. Dr. Değirmenci, sıcak havaların psikiyatrik hastalığı olmayanlarda öfke, acelecilik, tahammülsüzlük, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve refleks zayıflığı gibi durumlara sebep olurken, psikiyatrik hastalığı olanlarda ise belirtileri daha da arttırarak yaşamı çekilmez hale getirdiğini vurguladı. Sıcakların paniğe yol açabileceğini kaydeden Dr. Değirmenci, “Yeterince su alınmazsa vücuttaki elektrolit dengesi bozulduğu için bir süre sonra halsizlik, bitkinlik ve isteksizlik gibi depresyon belirtileri görülür. Bu bireylerde  çalışma motivasyonunda da azalma gözlenebilir. Sıcak ve güneş ışığı ile uzun temas, coşkulu olan kişileri daha da coşkulu kılar. Sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar almaya yol açabilir” uyarısında bulundu.

Kalbin dostu karpuzu tokken değil açken yemek gerekiyor


Lezzetinin yanı sıra çok sayıda faydası ile dikkat çeken karpuz, barındırdığı ‘likopen’ maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor.  Tok değilken karpuz tüketmek, meyvenin özelliklerinden daha çok yararlanılmasına neden oluyor.  C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten de içeren karpuz, içerdiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.Böbrekleri çalıştıran ve idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor. (Star)