Ülkemizde de çok sayıda sigara kullanıcısı bulunuyor. Her ne kadar sigara fiyatlarının arttırılmasıyla sigara içen kişilerin sayısı azalsa da bu azalma çok büyük oranlarda gerçekleşmedi. Kişiler bağımlı olukları sigara için fiyatı ne olursa olsun ödemeye devam etti. Bu durum da gösterdi ki sigara bırakma isteği kişilerde her ne kadar olsa da özel yöntemler kullanmadan sigarayı bırakmak oldukça zor. Kişilerin sigarayı bırakmaları için birçok öneri ve yöntem sunulabilir. Araştırmalar gösteriyor ki bu yöntemler birçok kişi üzerinde etkili oluyor ve sigarayı bırakmalarını sağlıyor.

Kişilerin sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra önlerinde birçok seçenek bulunuyor. İlk olarak kişiler daha öncesinde sigara kullanan ve sonrasında sigarayı bırakan kişilerle konuşabilirler. Bu kişiler daha önceki tecrübelerini sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilere anlatabilirler. Çünkü sigarayı bırakma yöntemi kadar sigarayı bıraktıktan sonraki dönemi iyi yönetmek de önemli. Bu aşamada psikolojik etmenler de devreye girdiği için sigara kullanıcıları oldukça zorlanabiliyor. Sigara bırakma yöntemleri adı altında sunulan işlemlerle bırakan kişi sayısı kadar hiçbir müdahale olmadan kendi iradesiyle bırakan kişiler de bolca bulunuyor. Bu kişiler ilk etapta kendi psikolojilerini buna hazırlıyor ve bu doğrultuda yaşamlarına devam ediyorlar.

Ülkemizde son dönemde kurulan sigara bırakma hattı da kişiler üzerinde büyük etkiler bırakabiliyor. Devlet hastanelerinde de sigara bırakma poliklinikleri bulunuyor. Bu kurumlarda sigara içen kişiler muayeneye gittiğinde çeşitli testler yapılıyor. Kişilerin tükettikleri sigara miktarına göre sigara bırakma amacıyla uygulanan muayenede de değişiklikler oluyor. Bu muayenelerin tamamı sigorta kapsamında olduğundan kişiler hiçbir ücret ödemiyorlar. Genellikle ilaç desteğiyle sigarayı bırakma yoluna giden kişiler de bu muayene sonrasında yazılan ilaçlara bir ücret ödemiyorlar. Bazı durumlar belirli ücretler talep ediliyor. Ancak talep edilen bu ücretler bir kutu sigara ücretinden çok daha aşağıda oluyor. Bu sebeple de kişiler son dönemde doktorlar yardımıyla aldıkları profesyonel müdahale sayesinde sigarayı bırakabiliyorlar.

Birçok sigara kullanıcısına sorulduğunda kesinlikle sigarayı tetikleyen besinlerin olduğu gözlemlenmiştir. Ülkemizde çay ve kahve tüketimi oldukça yüksektir. Bu iki ürünün de sigarayı tetiklediği gözlemlenmiştir. Her kişi üzerinde aynı etkiyi yaratmıyor olsa da birçok kişi bu durumu onaylamaktadır. Kişilerin sigara bırakma yöntemleri arasından uygulayabilecekleri en kolay yöntemlerden biri bu tetikleyici ürünlerin tüketimini bırakmaktır. Kişiler devamlı olarak çay ve kahve tüketimi yerine meyve sularını yâda süt ürünlerini tercih edebilirler. İlk aşamada direkt olarak çay ve kahve hayattan tamamen uzaklaştırılamayabilir. Ancak gün içerisinde tüketilen miktarın azaltılması dahi sigara kullanımını etkileyecektir. Bu aşamada kişiler yemek sonrasında ya da yemekle birlikte kahve ve çay yerine farklı ürünleri tüketebilirler.

Sigara tüketimini günlük olarak azaltmak sigara bırakma açısından oldukça önemlidir. Genellikle kişiler sigaranın yalnızca tek bir hamleyle kesilerek bırakılabileceğini düşünür. Ancak gün içerisinde yoğun biçimde sigara kullanan bir kişinin bu uygulamayı gerçekleştirmesi oldukça zordur. Bu aşamada önce azaltıp sonra kesmesi çok daha doğru bir karar olacaktır. İlk aşamada direkt bırakıldığında da kişilerin psikolojileri derinden etkilenebilir. Bu da etrafına olumsuz yansır. Bu sebeple kişiler kendilerini şartlayarak yalnızca saat başlarında sonrasında yalnızca çift saatlerde gibi uygulamalar ile sigara tüketimini azaltabilirler. Günlük kullanım sayısı olarak 7 adete inen kullanıcılar artık sigara bırakmaya hazır olan kişilerdir. Bu kişiler bir tarih belirledikten sonra bu tarihte kesin olarak sigarayı bırakabilirler.