Burcu Şahin-İstanbul'da serbest meslekle uğraşan Metin Yıldız askerliğini Cizre'de yaptı, 1992'de askerliğinin bitimine 3 ay kala bir operasyonda mayına bastı. İlk tedavisinin ardından GATA'ya sevk edilen ve burada 1 buçuk yıl boyunca 14 kez ameliyat olan Yıldız'a hayat sürprizler yapmaya devam ediyordu. Hastanede kendisiyle ilgilenen hemşiresi Tülay Hanım ile birbirlerine aşık olup evlendiler. İkiz bebekleri olan Yıldız'ın bir bacağı olmadığı için, çalışmıyor ve evde çok sıkılıyordu. Metin bir protez firmasının patronu ile tesadüf sonucu tanıştı ve orada işe başladı. Başlarda gönüllü olarak çalışan Yıldız'ın bir bacağı protez olmasına rağmen, azimli olması onu başarıya sürükledi. Yıldız protez sektöründe uzmanlaşarak, bir süre sonra kendi protez şirketini kurdu.

Gazi Metin Yıldız, hayatını değiştiren kötü bir olay karşısında asla pes etmeyip, azimle yaşamayı seçerek, ne olursa olsun hep mutlu olmayı başardı. Ancak hareket kapasitesi sınırlı olduğu için aldığı kiloları veremiyor ve bu kilolar da daha zor hareket etmesine neden oluyordu. Çevresinde onun durumunda olan pek çok insanın tüp mide ameliyatı olduğunu gören Yıldız, yaptığı araştırmalarda İzmir'de Op. Dr.Haluk Ünalp'ın bu konuda en iyi hekimlerden biri olduğunu öğrenince İzmir'e geldi.

3 ayda 32 kilo verdi


Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Haluk Ünalp tarafından yapılan 1 saatlik laparoskopik yöntemle 'tüp mide' ameliyatı ile midesi küçültülen Metin Yıldız, 3 gün içinde taburcu oldu. Ameliyatı takip eden 3 ay içinde midesi küçüldüğü için iştahı azaldı, sağlıklı ve düzenli beslendi. Kilo verdiği için taşıdığı yük azalınca daha çok hareket etmeye başladı ve kısa sürede hedeflediği kiloya ulaştı. Dr. Ünalp, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi: 'Hareket kapasitesi sınırlı olan Metin Bey gibi hastalarımız spor yapamadığı için yaptığı diyetler maalesef yetersiz kalıyor ve zamanla yüksek kilolara ulaşabiliyor. Bu nedenle uygun durumda olan hastalarımıza 'tüp mide' dediğimiz bir operasyon uygulayarak midelerini ince, uzun bir tüp şekline getiriyoruz. Halk arasında kapalı yöntem denilen laparoskopik yöntemle yaptığımız bu operasyondan 4 saat sonra hasta yürüyebiliyor. Böylece midenin alabileceği yemek miktarı ve dolayısıyla hastanın iştahı azalıyor. Gazimiz de 3 ay içinde 88 kiloya düştü. Böylece hem obezitenin beraberinde getireceği hipertansiyon, diyabet gibi risklerden kurtuldu, hem rahat hareket etmeye başladı, hem de görsel olarak kendini daha iyi hissetmeye başladı. Obezite cerrahisinin ne kadar doğru bir tedavi yöntemi olduğunu anlatan en güzel örneklerinden biridir Metin Yıldız.'

Kızkardeşi de aynı ameliyatı oldu

Vatanı için bir bacağını feda eden ve hayata hiç küsmeyen Metin Yıldız, 'Kilo vermek için pek çok yöntemi denedim ama spor yapamadığım için başarılı olmadım. Ameliyatın olumsuz bir yan etkisini yaşamadım, sadece iştahım azaldı. 32 kilo verince çok rahat hareket etmeye başladım, yakında spora bile başlayacağım. Tüm kıyafetlerimi yeniledim, giydiklerimin yakıştığını görmek, her istediğim yere kolaylıkla yürümek beni çok mutlu etti. Kilo problemi olan kızkardeşim de beni görüp birkaç gün önce doktoruma başvurarak aynı ameliyatı oldu. O da çok rahat bir operasyon geçirdi, kısa zamanda onun da benim gibi inceleceğine inanıyorum' dedi.