Ege Üniversitesi Kampusü içerisinde hizmete giren ve Türkiye'nin ilk Faz Araştırmaları Kliniği olma özelliği taşıyan tesisin açılış törenine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile bazı milletvekilleri katıldı.

Bilime katkı merkezleri

Açılış töreni öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bilimsel üretimin önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Ege Üniversitesi'nin Türkiye'nin en eski ve güçlü üniversitelerinin bir kliniğinin laboratuar açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Üniversiteler tabii ki eğitim kurumlarıdır bir lisede de değildir. Araştırma yapan geliştirme yapan bilim üreten müesseslerdir. Bunları yaparken Türkiye gibi bir ülkenin başka ülkelerin geliştirdiği bilimi ithal eden değil, bilimi üreten bir ülke haline gelmesine çok önem veriyoruz. Bunun için kaynakların ona göre organize edilmesi, buna göre teşviklerin yapılması gerekmektedir. Bunlar yapıldığı müddetçe üniversiteler kendi içlerindeki yarışta öne çıkacağı gibi bilime de katkı sunacaklardır" dedi.

Dünyada çok sınırlı

Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise, Argefar'ın aynı zamanda EXPO 2020'e sağlık teması ile aday olan İzmir için taşıdığı öneme dikkat çekerek, ilaç sektöründe inovatif bir ürün geliştirmek için en önemli basamak olan Faz 1 araştırmalarının dünyada çok sınırlı ülkeler tarafından yapılabildiğini söyledi. Sanofi-Aventis'in bu araştırmaları yürüttüğü 8'inci ülkenin Türkiye olacağına dikkat çeken Yılmaz, kurulacak Faz Araştırmaları Kliniğinin ise Türkiye'de ilk ve tek olduğunu, 960 metrekare alanda 16 yataklı olarak kurulduğunu söyledi. Yılmaz, "Hedefimiz 2012 yılının sonuna kadar Neutec İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş ile birlikte geliştirilen 5 ürünün Türk tıbbına sunulmasıdır. 2012-2015 hedefimiz yeni ürünler geliştirilmesidir, bu konuda çalışmalar devam etmektedir" dedi. Mahmut Bilgiç de yaptığı konuşmada ilaç sanayinde bağımlılığını azaltmasını beklediklerini söyledi. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Faz Araştırmaları Kliniği bağışçısı Uzman Eczacı Mahmut Bilgiç'e plaket verirken Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz da Cumhurbaşkanı Gül'e ege üniversitesi rölyefi hediye etti.