Nihal Işık- İzmir'de günlük poliklinik hasta girişi yaklaşık 10 binlere kadar çıkabilen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye'de ilk kez yapılan bağımsız bir ameliyathane binası yapımında sona yaklaştı. 34 hastanın aynı anda ameliyat olabileceği 11 katlı yeni binanın inşaatına 45 milyon lira harcandı. Binanın iç donanımına 9 milyon lira daha harcanarak cihazlar ve gerekli malzemeler alınıp Ekim ayında ilk hasta ameliyatının yapılması planlanıyor. 4 ay önce görevine başlayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan, hastane ile ilgili tüm gelişmeleri, yapılacak diğer projeleri, ihaleleri detaylarıyla anlattı ve yeni ameliyathane binasını gezdirerek bilgi verdi.


34 ameliyat aynı anda yapılacak

İnşaatı tamamlanan ameliyathane binası Türkiye'de ana hastane binası dışında yapılandırılan tek örnek bina olma özelliği taşıyor. 20 güne kadar binayı proje uygun olarak teslim alacaklarını söyleyen Başhekim Prof. Dr. Özkan, "Yeni binamızın iç donanımları ile ilgili ihaleler yapıldıktan sonra 34 ameliyathane ile hastalarımıza en iyi ve kaliteli hizmeti vereceğiz. Ameliyathane binamızın içinde 130 yoğun bakım yatağı da olacak. Bu sayıda İzmir'de bulunan diğer hastaneler içinde çok iyi bir rakam. Elbette binamızda sadece ameliyathane salonları olmayacak, ameliyathanelerin yardımcı üniteleri de bulunacak. Merkezi sterilizasyon ünitesi, patoloji ve radyoloji laboratuarları, ameliyathane ile ilişkili çalışması gereken anjiyo laboratuvarları, yoğun bakım gibi yardımcı üniteler de yeni binamızda yapılandırıldı.  Ayrıca eğitimler için biri 300 kişilik biri de 104 kişilik olmak üzere 2 tane konferans salonumuz da olacak. Hastanede çalışan personelin ve gelen hastaların en önemli sorunu da otopark sorunu olduğunu tespit ettiğimiz için ameliyathane binasının altına 400 araçlık otopark da yapıyoruz" dedi.


Çocuk kliniği ve acil servisi açılacak


İKÇÜ Atatürk eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunmayan çocuk hastalıkları ve eğitim kliniğinin kuruluş ruhsatını da 2 ay önce aldıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Özkan, "Eğitim kliniğimizde görev yapacak öğretim üyelerimiz belirlendi. Yeni dönemde eğitimler verilmeye başlanacak. Ben de Bakanlık tarafından çocuk hastalıkları kliniğinin hem idari hem de eğitim sorumlusu olarak atandım. 20 kuvözlü yeni doğan yoğun bakım ünitesi de ilk defa hastanemizde olacak. Bunun dışında bir yeni ihalesini yapacağımız projemiz daha var. O da çocuk acil servisi yapım projemiz. Yetişkin acil servisin yan tarafında uygun yer tespitini yaptık ve ihale sonuçlanınca inşaatına başlayacağız. Hastanemizde çocuklarımıza her türlü sağlık hizmetinin verilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. İzmir'de hasta potansiyeli  fazla olan hastanemizde çocuk kliniğinin olmasıyla daha çok hastaya ulaşacağız. Planlarımıza göre 6-8 ay içinde çocuk klinikleriyle ilgili eksikliklerimizi tamamlayacağız" diye konuştu.


Odalar yeni konsepte uygun yapılacak

Hastane ana binasına alttan cihazların, teknik donanımın, üstten ise hastaların geçeceği 2 tüp geçit ile bağlantının olacağı yeni ameliyathane binasının iç donanımlarının en iyi cihazlar alınarak yapılmak istenildiğini açıklayan Başhekim Prof. Dr. Özkan, "Alacağımız cihazlar içinde bir de bu bölgede olmayan Trilogy Linear cihazı olacak. Bu cihaz radyasyon onkoloji kliniğinde radyasyon terapisi yapan çok gelişmiş bir cihaz. Birkaç ay içinde kanser hastalarımıza hizmet vermeye başlayacağız. Hastanemiz tamamen kabuk değiştiriyor. Göreve geldiğim günden beri tüm eksiklikleri inceleyip, çözüm bulmak için çalışıyorum" dedi. Prof. Dr. Özkan sözlerine şöyle devam etti: "1983 yılında yapılan hastanemizin depreme karşı yapılan dayanıklılık testlerinin sonuçlarını önümüzdeki ay alacağız. Aldığım ön bilgiler hastanemizin depreme dayanıksız olmadığını gösteriyor. Bina eski olmasına rağmen kuvvetli, zeminde kuvvetli. Revize edilirken tabii ki daha da güçlendirilmesi için bir ihale daha yapacağız. Sağlık Bakanlığı'nın yeni konseptine uymayan hastane odalarımıza da her odada en fazla iki yatağın olduğu, tuvaletin, banyonun olduğu bir hastane durumuna zamanla getireceğiz. Şu an 1150 olan yatak sayımız azalacak olsa da kalite standartlarımız oldukça artacak. Hastanemiz baştan aşağı yenilenecek."