Alman Focus dergisinin haberine göre uçaklardaki şartların insan sağlığına olumsuz etkileri bulunuyor. İşte onlardan bazıları:


Soğuk algınlığı, grip

Araştırmalara göre, soğuk algınlığı ve gripe yakalanma riski uçaklarda normalden daha yüksek. Bunun nedeni dar alanda çok sayıda kişinin bulunması nedeniyle hastalık riskinin artması. Bazı bakteri ve virüslerin uçak içerisinde rahat etmeleri de, hastalanma riskini artıran etmenler arasında bulunuyor. Uçaklardaki masalarda antibiyotiklere karşı dayanaklı, hastanelerde görülen bazı bakteriler de görülebiliyor.


Radyasyona maruz kalma

10 bin metre yükseklikte daha fazla radyasyona maruz kalma durumu ve akıllı telefonların yaydığı elektrosmog, sık uçan kişilerde kanser riskini artırıyor.


Tromboz ve uyku bozukluğu

Sık uçmanın insanlarda tromboz ve uyku bozukluğu riskini de yükselttiğine dikkat çekiliyor.


Kulak rahatsızlığı

Uçak içerisindeki yüksek basınç ve aşırı sesin kulaklara zarar verebilmesi ve duyma kayıplarına yol açması da mümkün.


Kabindeki kuru hava

Uçak içerisindeki kuru hava da sağlık yönünden risk oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO verilerine göre, kabin içerisindeki nem oranı yüzde 20 civarında. Sahra çölünde bile nem oranının daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Bu nedenle sık uçanların yeteri kadar sıvı içmemeleri durumunda, vücutta su kaybı tehlikesi bulunuyor.