Burcu Şahin-KBB uzmanı Dr. Dilek Sınmaz uyku apnesinin yenidoğan bebeklerde bile görülebildiğine dikkat çekerek, anne ve babaları uyardı. Çocuklarda uyku apnesinin nedenlerinin başında bademcik ve geniz eti büyümelerinin geldiğini belirten Uzm. Dr. Sınmaz, 'Uyku apnesi çocuklarda gündüz ve gece farklı şikayetlere yol açar. Teşhiste aileden alınan bilgiler çok önemli, o nedenle şüphe varsa çocuklar iyi takip edilmeli' dedi.

Kent Alsancak Tıp Merkezi'nin KBB Uzmanlarından Dr. Sınmaz, uykuda yaşanan 10 saniye veya daha fazla süreyle ağız ve burunda hava akımının durmasına uyku apnesi denildiğini hatırlattı. Hastalığın derecesinin bu duraksamaların sayıları ile belirlendiğini kaydeden KBB Uzmanı Dr. Sınmaz çocuklarda uyku apnesinin belirtileri, tanı ve tedavisi konusunda şu bilgileri verdi:
Çocuklarda uyku apnesinin nedenlerinin başında bademcik ve geniz eti büyümeleri gelir. Ayrıca çenenin normalden küçük ve geride olması ve dilin normalden büyük olması da nedenler arasındadır. Apne yenidoğan bebeklerde dahi görülebilir; buradaki nedenler doğumsal burun, dil, yüz ve sinir kas sistemi ilgili gelişim bozukluklarıdır. Teşhiste öncelik, muayene ve aileden alınan bilgilerdir. Çocuklarda uykuda devamlı ve aşırı bir horlama, nefes nefese kalma, uykuda kesilmeler, ağızdan solunum, terlemeler ve idrar kaçırma vardır. Gündüz şikayetleri ise baş ağrısı, ağız kuruması, ağız kokusu, davranışsal sorunlar, gelişim geriliği, konsantrasyon kaybı ve öğrenme zorlukları, ağzı açık durma, sürekli burun tıkanıklığı, büyük çocuklarda gündüzleri uyku hali olması sayılabilir.

Uyurken videoya çekin


Uzm. Dr. Sınmaz, aile tarafından çocuğun uyku esnasındaki hareketlerinin videoya alınıp değerlendirilmesi ve ses kaydının incelenmesinin de hastalıkla ilgili önemli değerlendirme sağlayabileceğini söyledi. Endoskopik muayene yöntemleriyle, hava yolunun görüntülenmesinin teşhiste çok önemli olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Sınmaz, 'Çocukların radyasyona maruz kalmamaları için film ve tomografi ilk tercih olmamalıdır' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
Uyku apnesinin çocuklardaki etkileri; davranış değişiklikleri, zihinsel ve bedensel gelişim geriliği, öğrenme zorlukları olarak görülür. Bu çocuklardaki fiziksel değişiklikler yüz gelişim bozuklukları, otik sorunlar, boy gelişiminin yaşıtlarına göre kısa olması, apnenin yol açtığı hareketsizliğe bağlı olarak obezitenin artışıdır. Tedavide gecikme kalıcı kalp ve akciğer sorunlarına dahi yol açar. Çocuk apnelerinin büyük çoğunluğu yüzde 95'i geniz eti ve bademcik operasyonu ile tedavi edilir.