Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, kış aylarında insanların soğuk havalardan dolayı birçok hastalığa yakalandığını belirterek özellikle öksürük konusunda uyarılarda bulundu. Uzun süren öksürüklerin ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Prof. Dr. Akkurt, öksürük şuruplarının rastgele kullanılmaması gerektiğini söyledi. 15 günü geçen öksürüklerde mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Akkurt, "Öksürük çok önemli bir savunma refleksidir. Yani öksürük deyip geçmemek gerekir. Öksürüğü oluşturan algılayıcılar burundan başlamak üzere, hava yollarından nefes borularında, kulak zarında, ciğerlerin bronşlarında ve ciğer üzerindeki zarda ve vücut içinde bulunan birçok yerde bu öksürüğün başlatıcısı bir takım odaklar vardır. Bu odaklar beyine giderek savunma mekanizması ile harekete geçer ve öksürük oluşur. Öksürük savunma mekanizması olması nedeniyle faydalı bir olaydır. Ama hafif durumlar için bu savunma mekanizması faydalıdır. Akut öksürük dediğimiz, kişide birkaç gün süren basit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur" diye konuştu.

Prof. Dr. Akkurt, mevsim itibariye grip ve nezlenin yaygın olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Bunun için alt solunum yolu enfeksiyonun başlaması, sinüzit nedeniyle iltihap olmasından dolayı geniz akıntısının başlaması ve onun bir şekilde nefes borularını uyarması da öksürüğe sebep olur. Bu öksürüğün başlamasındaki en büyük sebeplerden bir tanesidir. Yine mide bağırsak rahatsızlıkları da öksürüğün sebepleridir. Zamanlama açısından baktığımız zaman ani gelişen olaylarda öksürük bir refleks olur ve 10 ile 15 gün süreyle devam eder. 10-15 gün sonunda öksürük tedavi ile geçer. Ama 15 günü geçen öksürüklerde muhakkak bir doktorun sizi görmesi gerekir. Çünkü altta ciddi bir şey vardır. Bunlar, astım, bronşit, nefes darlığı ve hatta kanserin ilk belirtisi olabilir. Verem ve tüberkülozun ilk belirtileri olabilir."

GECE ÖKSÜRÜĞÜ ASTIM HABERCİSİ


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, kış aylarında genellikle kronik bronşite rastlandığını, kişilerin öksürük ve balgam şikayeti ile kendilerine başvurduğunu söyledi. Bu hastalığın tedavisinin yapılmaması halinde ilerleyen zamanlarda nefes darlığı problemlerine de yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Akkurt, "Yine aynı şekilde uzun süre devam eden ve gece başlayan sabaha kadar devam eden öksürükler astımın habercisidir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerde gece öksürük ile uyanma kalp yetmezliğinin başlıca nedenidir. 15-20 gün süren öksürüklerde hava yollarında ve bronşlarda yeni gelişim bir kanserin habercisidir. Birkaç gün süren öksürükler eğer rahatsız ediyor ise muhakkak bir doktora gidilmesi gerekir. Bir göğüs hastalıkları uzmanının öksürüğün nedenini araştırması gerekir. Erken evredeki kanser, tüberküloz, verem başlangıcının olup olmadığını araştırılması gerekir. Bunun için öksürük faydalı bir şeydir. Yani birçok şeyin habercisidir" dedi.