Vertigo sözlük anlamına uyan baş dönmesiyle karakterize olan bir hastalıktır. Baş dönmesi genellikle denge problemiyle birlikte görülebilmektedir. Vertigo, vücuttaki denge sistemleri sorunları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Baş dönmesini az ya da çok birçok kişi yaşamının bir anında yaşamıştır ancak her baş dönmesi elbette Vertigo olarak adlandırılamaz.

Baş dönmesi dışında baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı gibi belirtiler de görülmekteyse vertigodan şüphe edilmelidir. Aslında tam olarak vertigo nedir diye sorulursa, bayılmaya kadar götürebilen bir rahatsızlık olup, var olan bir başka hastalıkların belirtileridir denilebilir.

Vertigo

İnsan vücudunda birden fazla denge sistemi bulunmaktadır. Bu sistemlerde bozukluk olduğunda dengeyi sağlamak zor olmakta ve baş dönmesi sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu durum da vertigo nedir sorusunun tam karşılığı sayılabilir. Denge sistemlerden biri ve en önemlisi iç kulaktır. İç kulakta yer alan yarım daire kanalları ve alt uçlarında bulunan iki kesecik dengeden sorumludur. Denge durumuyla ilgili alınan uyarılar iç kulaktan dengeyle ilgili bölge olan beyinciğe iletilmektedir.

Bir diğer denge sistemi görme organımızdır. Göz ile beynimizdeki görme merkezi arasında var olan sinirsel yollar da denge üzerinde etkilidir. Vücudumuzdaki kaslar, eklemler ve tendonlar (kasları kemiklere bağlayan kirişler) içindeki bazı özel alıcılar vücudun uzaysal konumunu algılamaktadır. Bu alıcıların oluşturduğu sinir uyarıları merkezi sinir sistemine iletilerek denge duygusu oluşmaktadır. Omurilik ve beyincik de denge üzerinde etkilidir.

Vertigo Belirtileri

En sık görülen sebepler denge sistemlerindeki bozulmalar olup migren, boyun fıtığı, Meniere hastalığı, menenjit, hatta üst solunum yollarındaki enfeksiyonlar da vertigo belirtilerine sebep olabilmektedir. Ani yapılan hareketler yani pozisyon değişiklikleri, sıcak veya soğuk yiyeceklerin de vertigoyu tetikleyebildiği bilinmektedir.

Vertigonun en bilinen ve çok görülen belirtisi baş dönmesi ve kulak çınlamasıdır. Baş dönmesi yatağa düşürebilecek kadar şiddetli veya hafif göz kararması şeklinde de olabilmektedir. Mide bulantısı, kusma gibi belirtiler de şiddetli vakalarda vertigo hastalığı belirtileri olarak göze çarpabilmektedir. Hasta ayakta duramayabilir, dengesini sağlayamayabilir. Fark edilen belirtilerde bir uzmandan destek alınmalıdır.

Vertigo Teşhisi

Vertigo nasıl teşhis edilir diye merak edenler cevabı burada bulabilir. Hastanın öyküsü dinlenip genellikle önce tansiyonu ölçülerek bir ön fikir edinilir. Yapılan bazı kulak ve nörolojik muayeneler sonucu da gerekirse bazı işitme ve kan testleri, hatta teşhisi kolaylaştırmak için MR ve tomografi çekimleri istenebilmektedir. Alınan sonuçlara göre teşhis koyulmaktadır.

Vertigo Tedavisi

Önce sebep ortaya çıkarılmalıdır ki tedavi edilebilsin. vertigo nedir nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı bu tespitin içinde saklıdır. buna rağmen genellikle belirgin bir sebep de bulunamayabilir. bu durumlarda günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken pozisyonlar ile ilgili hastaya bilgilendirme yapılarak, alkol, sigara, aşırı kafein ve tuz tüketimine karşı uyarılarak önlemlere başvurulabilir. bazı ilaçlarla ve gerekliyse cerrahi yöntemle de vertigo hastalığı tedavisi yapılabilmektedir. iç kulak kaynaklı(eğer tümör yoksa) vertigo zaman içinde kendiliğinden geçebilmektedir.