Yaşlıların yaklaşık yüzde 32'sinin iki, yüzde 23'ünün üç, yüzde 14'ünün dört ve üzerinde uzun süreli ilaç kullandığı kaydedilerek, bu durumun tedavi sırasında en az bir ilacın yersiz alındığı anlamı taşıdığı vurgulandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Huriye Vural, yaşlılarda metabolizmadaki değişiklikler sebebiyle ilaçların yan etkisinin görülme riskinin arttığını ifade ederek, "İlaç yan etki görülme riskinin artması yaşlının yaşam kalitesinin azalmasına, hastalık ve ölüm oranı riskinin artmasına neden olabilmektedir." dedi.

Yaşlıların farklı doktorlara giderek çok sayıda reçete, daha fazla ilaç yazılması beklentilerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Vural, "Bireylerin çok sayıda reçetesiz ilacı kolaylıkla alabilmeleri, başka kişilerden ilaç almaları ve kullanmaları, çoklu ilaç kullanma eğilimlerini arttıran davranışlardır. Ayrıca, son altı ay içinde hastaneye yatarak tedavi olma, depresyon ve düşük eğitim düzeyi de yaşlı bireyin çoklu ilaç kullanma eğilimini arttırmaktadır. Yaşlılar, bazı durumlarda çoklu ilaç kullanmak zorunda kalabilirler. Bu durumda önemli olan ilaçların toplam sayısı değil, akılcı bir şekilde kullanılmalarıdır." diye konuştu.

Akılcı ilaç kullanımının yaşlı bireyin hayat kalitesini ve yaşam süresini arttırdığına dikkat çeken Huriye Vural, ilaçların yalnızca hekimin gerekli görmesi durumunda reçeteli olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. İlaçların doğru amaçla, zamanlı ve belirlenen miktarda alınmasına önem verilmesini isteyerek, şu bilgileri aktardı: "Duyumlarına ya da istediklerine göre ilaç kullanmamalılar. Yakınmaları geçse bile kullandıkları ilaçları kesmemeliler. Doktora giderken kullandıkları ilaçları ve önceki tedavi bilgilerini yanlarında götürmeliler. Sigara, alkol ve kafeinli içecek ve bitkisel ürünler kullanıyorlarsa doktora mutlaka söylemeliler. Doktorun bilgisi olmadan başka ilaç veya tedavi seçeneklerine başvurmamalılar. İlaçlarını başkalarına tavsiye etmemeli ve başka kişilerden ilaç almamalılar. Tedaviye başladıktan sonra meydana gelen yakınmalarının ilaca bağlı olabileceğini unutmamalılar. Kullandıkları ilaçlar konusunda yakınlarına bilgi vermeliler. Çoklu ilaç kullanacaklarsa ilaçları alma zamanını, aç ya da tok kullanıp kullanmayacaklarını öğrenmeli ve buna ilişkin tavsiyelere uymalılar. İlaçlar uygun koşullarda saklanmalıdır. İlaçları stoklamamalı, ambalajı açık, kesilmiş, delinmiş ve zarar görmüş olabileceğinden kuşkulanılan ilaçlar kullanılmamalıdır."