Yeme bozuklukları yaşayan kişilerde bedense değişimler ön plana çıksa da aslında tamamen ruhsal bozukluklarla ilgili bir hastalıktır. AnoreksiaNevroza, Bulimia Nevroza bu yeme bozukluğu rahatsızlıkları arasındadır.

Anoreksia Nedir?

Yeme bozuklukları türü arasından devamlı zayıf kalma isteği hissedilen rahatsızlık türü anoreksiadır. Aneoreksia hastalarında her zaman zayıf bir beden sahip olma arzusu bulunur. Kilo almaktan aşırı derecede korkan kişi, yiyecek alımını hiç denecek derecede aza indirir. Ciddi bir yeme bozuklukları çeşidi olan bu rahatsızlıkta kişi, zayıf dahi olsa kendini kilolu hisseder. 12 ile 18 yaşları arasında anoreksia nevroza rahatsızlığına kapılan kişiler iki yol ile zayıf kalmaya çalışır. Bunlardan biri, aç kalacak kadar az yemek yiyerek zayıf kalmaktır. Yediği yemekler de genellikle az kalorili olan besinlerden oluşan hastanın en büyük korkusu kilo almaktır. Bu denli az yemenin yanı sıra egzersiz de yaparak zayıflığını kontrol altında tutmaya çalışır. Bir diğer zayıf kalma yolu ise;  hastanın aç kalma durumunda aşırı yemesini fark etmesiyle boğazına parmağını sokarak zorla kusmasıdır. Yediği yemek sonrasında kilo alacağından korkan kişi kendini kusturarak aldığı birkaç kaloriden kurtulmaya çalışır.

Blumia Nedir?

Yeme Bozuklukları arasından biraz daha kilolu ya da normal kilolu kişilerin sahip olduğu bir hastalık türüdür. Blumia Nevroza rahatsızlığına sahip olan kişi, aşırı yemek yeme ve o yediği yemek sonucu aldığı kiloları hemen verme arasında kısır bir döngüdedir. Şiddetli bir şekilde yeme arzusu duyan kişi, bu arzunun önüne geçemez ve yemek yeme krizine tutulur. Ancak sonrasında yediği yemeklerden pişman olduğundan ve şişmanlamaktan korktuğundan hemen en basit, en etkili yöntem olduğunu düşündüğü kusma taktiğini uygular. Yeme tutkusu bazen o kadar şiddetli bir hal alır ki, yedikleri yemek türünün hiçbir önemi kalmaz, ne bulurlarsa yerler. Blumia olan kişiler, hayatları boyunca yeme ve yememe ikilemi arasında bocalarlar.

Yeme Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Madalyon Psikiyatri Merkezi, anoreksia tedavisi ve blumia tedavisi konusunda başarışı sonuçlar almaktadır. Madalyon Klinik bünyesinde genç ve deneyimli uzmanlar ile yeme bozuklukları rahatsızlığına sahip kişilere psikoterapi uygulayarak tedaviyi sağlarlar.