BBC'nin haberine göre, Brezilyalı bilim insanları, Zika virüsünün tahmin edilenden çok daha tehlikeli nörolojik hastalıklara yol açabileceği ve virüsten etkilenen hamile kadınların beşte birinin bebeklerini etkileyebileceği kaydedildi.

Bu arada alınan önlemler sayesinde Brezilya'nın bazı bölgelerinde virüsün artış hızı yavaşladı.

Hamilelik döneminde Zika virüsünden etkilenen kadınların yüzde birinin çocuğunun mikrosefaliye yakalanacağı sanılırken, bilim insanları, virüsün bulaştığı hamile kadınların yüzde 20'sinin bebeğinde anne karnındayken çeşitli beyin hasarları oluştuğunu ifade ediyor.

İngiltere'de bir derginin iki hafta önce yayınladığı küresel Zika haritasına göre, dünyada 2 milyar 173 bin 27 kişi Zika virüsünün etkin olduğu yerlerde yaşıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Zika virüsünün bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olduğu sonucuna varmıştı. CDC, Zika virüsünün yeni doğanlarda mikrosefaliye ve gelişen beyinde kalsiyum oluşumuna zarar verme gibi diğer ciddi kusurlara da neden olduğunu açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi. Zika virüsünden en fazla etkilenen ülke olan Brezilya'da yetkililer, salgının büyüklüğü nedeniyle vakaları saymayı bıraktı. Salgının ortaya çıktığı 2015 yılından bu yana ülkede 497 bin 593 ila 1 milyon 482 bin 701 Zika vakasının görüldüğü tahmin ediliyor.

Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu düşünülüyor. 2001-2014 yılları arasında her yıl ortalama 163 bebekte mikrosefali vakasının görüldüğü Brezilya'da Sağlık Bakanlığı, ekim ayında benzer vakalarda ciddi artış olduğunu açıkladı. Bakanlığın son verilerine göre, ekim ayından bu yana ülkede 4 bin 783 mikrosefali vakasına rastlandı.