Rüyaları gerçek yaparak Ray Charles, James Brown, Sting, Elton John, Concertgebauw Orkestrası ve Martha Graham Dance Company gibi büyük isimleri İzmir’de izlememizi sağlamış olan Uluslararası İzmir Festivali, otuz birinci kez başlıyor. Şehrimizin “uluslararası kent” niteliğine kavuşmasında kilit unsurlardan biri olan, Avrupa Festivaller Birliği’nde de ülkemizi temsil eden Festival’in bu yılki programı, on etkinlikten oluşuyor.

Ülkemizde çok sesli müziğin öncüsü, Türk müzik tarihinin temel taşlarından İzmirli Ahmed Adnan Saygun, doğumunun 110. yılında, 1 Haziran’daki açılış konseriyle, isminin verildiği sanat merkezinde anılacak. Saygun, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra, Batı’nın çağdaş teknikleriyle Türk müziğinin motifleri kullanılarak müziğimizin evrensel düzeye ulaşması amacıyla yetiştirilen, “Türk Beşleri” olarak anılan çok yetenekli müzisyenlerden. Konserde seslendirilecek olan Yunus Emre Oratoryosu’nun ise, Saygun’un kariyerinde özel bir önemi var. Sanatçının ismi, eserin 1947'de Paris’te seslendirilmesiyle yurt dışında duyulmaya başlamış.

Break dans, ritmik cimnastik, klasik ve modern dans gibi farklı disiplinlerden sanatçıları aynı potada eriten “Dani Pannullo Dancetheatre Co.” adlı İspanyol sokak dansı topluluğunu, 5 Haziran’da izleyeceğiz. Güncel metropol dansını yansıtacak gösteriyi heyecanla bekliyorum.

Tüm zamanların en çok satan keman sanatçısı Nigel Kennedy, 15 Haziran’da, gelmiş geçmiş en büyük rock gitaristi olarak değerlendirilen Jimi Hendrix’in eserlerini yorumlayacağı yüksek enerjili bir konser verecek. Sanatçı, Hendrix’in müziğini şaşırtıcı derecede açık fikirli olduğu için çekici bulduğunu söylüyor. Efsanevi sanatçının rock, blues ve kelt müziğinden trans ve deneysel stillere uzanan etkiler taşıyan bestelerini keşfetmek, kendisi de bu türlerle ilgili olan Kennedy için doğal bir süreç olmuş.

Aynı dönemde yaşadığımız için şanslı olduğumuz besteci ve piyanist Fazıl Say, 20 Haziran’da Viyana Oda Orkestrası’yla Efes Büyük Tiyatro’da sahne alacak. İzmir’e her gelişinde muazzam bir ilgi ve sevgiyle karşılanan sanatçımız, geçtiğimiz yıl Almanya'da Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü'nü almıştı. Fransız klasik müzik dergisi Pianiste’in bu yılki Ocak-Şubat sayısının kapağı olmasıyla da bizleri tekrar gururlandırmıştı. Derginin “piyanonun yaramaz çocuğu” olarak nitelediği Say’ın, klasik müziğin başkenti Viyana’nın en seçkin topluluklarından olan Orkestra ile etkileyici bir konser vereceğine şüphe yok.

Yirminci yüzyılın en büyük keman sanatçılarından Yehudi Menuhin’in “harika bir piyanist ve müzisyen” olarak tanımladığı Polonyalı Pawel Kowalski’nin, 22 Haziran’da vereceği konserde, özellikle yurttaşı Chopin’in müziğini nasıl yorumlayacağını merak ediyorum. Kapanış ise, 4 Temmuz’da, altı sanatçıdan oluşan L’Orchestre de Contrebasses’in (Kontrbas Orkestrası) ses ve görüntüyü harmanlayan ilginç gösterisiyle yapılacak.

Festival başlangıcıyla aynı zamanlarda İzmir, Fransa’dan önemli bir konuk ağırlayacak. “Nefes” başlığıyla düzenlenen PORTIZMIR4 (4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali) kapsamında, İzmir Fransız Kültür Merkezi ve Urban Ex (Sokak Sanatı Festivali) işbirliğiyle İzmir’e gelecek olan, günümüz sokak sanatının öncülerinden Jef Aérosol, Kültür Merkezi’nin Vasıf Çınar Bulvarı yönündeki dış duvarında bir duvar resmi gerçekleştirecek.

“Sokak sanatı” deyimi nispeten yeni olsa da, bir duvarı kendince işaretlemeyi içeren akımın, Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan bir geçmişi var. Nitekim, 2003’te İzmir Agorası’nda bulunan antik döneme ait grafitiler, mesaj ileten duvar yazıları ve resimlerinin eski çağlara ait en güzel örneklerinden.

Güncel olaylardan, eserini gerçekleştirdiği şehirden ve kendi kültüründen ilham alan Aérosol da, mekanlarla şehrin yaşayanları arasında bir diyalog kuruyor. İzmir’deki “Paylaşılan Farklılıklar” konulu çalışmasında, şehrimizin simgeleşmiş kişilikleri ve “isimsiz kahramanlarının” yanı sıra, sembolik eserlerinden biri olan, Çin, Londra ve New York’taki resimlerinde de bulunan “oturan çocuk” yer alacak. Eserin yapım sürecini, 29 Mayıs’tan 2 Haziran’a kadar izleyebilirsiniz.