İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayında hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oyu alamadığı genel seçimlerin ardından 49'a gerileyerek bir aylık aranın ardından tekrar daralmaya işaret etti.
İmalat sektöründe üretim ve yeni siparişler gerilerken, ihracat siparişleri TL'deki değer kaybına rağmen düşüşü sürdürdü.
Hazırlanan raporda; imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs ayında 50.2 değerini alarak yıl başından bu yana süregelen daralmanın durduğunu işaret etmişti. İmalat PMI yılın ilk altı ayının beşini daralmaya işaret eden 50 düzeyinin altında geçirdi.
Siparişler azaldı
İmalat PMI'ı oluşturan beş temel göstergeden sadece istihdam endekse pozitif katkıda bulunurken, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri daralmaya işaret etti. Yeni siparişlerdeki daralma altıncı ayına girerken, daralma Mayıs ayına kıyasla hızlandı. Mayıs'ta 49.2 değerini alan yeni siparişler alt endeksi 48.2'ye geriledi. 
Ankete katılan şirketler siparişlerdeki gerilemenin seçim sonrası belirsizlikteki artıştan kaynaklandığını belirttiler. Şirketlerin yeni ihracat siparişleri ise daha keskin bir düşüş kaydederek Mayıs'taki 49.2 düzeyinden 47.7'ye indi. Şirketler ihracat siparişlerindeki gerilemenin gerekçeleri olarak zayıf piyasa koşullarını, Çinli üreticilerle rekabeti ve bölgesel istikrarsızlığı gösterdi. Yeni siparişlere paralel üretimdeki daralma da altıncı ayına girdi.
Stok büyüyor 
Mayıs'taki 49.8 seviyesinden 47.5'e inen üretim alt endeksi bu yılın ilk altı ayının ortalamasına yakın bir değer aldı. Pazardaki zayıf koşullar satın alma faaliyetlerinde de düşüşe yol açtı. Girdi stokları önceki aya kıyasla yatay seyrederken, mamul mal stokları artış kaydetti.
İstihdam artıyor
Girdi fiyatları Haziran'da uzun vadeli ortalamaların üzerinde artış kaydederken, şirketler girdi maliyeti baskılarının gerekçesi olarak TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını göstermeye devam etti. 
Fabrika çıkış fiyatlarındaki artış ise 14 ayın ikinci yüksek düzeyinde gerçekleşti. Sektörün istihdamı ise Haziran'da zayıf da olsa artış gösterdi. İstihdam Mart ayı hariç son altı yıldır aralıksız artış kaydediyor.
Yunanistan mali destek istedi
Yunanistan'ın yeni bir 'mali destek programı' için Avrupa İstikrar Mekanizması'na yaptığı başvuruyu görüşen Eurogroup, çalışmalarına bugün devam edecek. Atina, 2017'ye kadar sürecek 29,1 milyar Euro'luk yeni bir program ile mevcut programın kısa süreli uzatılması talebinde bulundu.
Yunanistan'ın ekonomik destek programının tamamlanması öncesi Atina, 2 yıl sürecek yeni bir program ile teknik anlamda iflas olmaması için mevcut programın kısa süreli uzatılması önerisini Eurogroup'a iletti. 
Yeni önerileri görüşmek için olağanüstü toplanan Eurogroup, kısa bir süre önce çalışmalarını tamamladı. Eurogroup, bu sabah yeniden toplanacak ve Atina'nın taleplerini incelemeyi sürdürecek.
AB yanlıları gösteri yaptı 
Yunanistan'ın başkenti Atina'da yağmura rağmen toplanan 20 binden fazla Avrupa yanlıları, pazar günü yapılacak referandumda 'evet' denilmesini istedi.
Pazar günü yapılacak referandumda kreditörler ile anlaşmaya 'evet' diyecek Yunanlılar, başkentteki Sintagma Meydanı'nda büyük bir gösteri düzenledi. Ellerinde Yunan bayrakları ile 'referandumda evet diyoruz', 'Avrupa'da kalıyoruz' yazılı afişler açan göstericiler, 'Çipras istifa', 'Ödlek başbakan' ve 'Anlaşma hemen şimdi' sloganları attı.
Göstericiler, milletvekillerini istifaya davet etti. Bu arada Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris de gösteriye katılarak referandumda 'evet' denilmesi çağrısı yaptı. 
Yunanistan Belediyeler Birliği de yaptığı açıklamada 'evet'e destek verdiklerini duyurdu.
Borsa yüzde 2'den fazla düştü
Yunanistan'ın kreditörleriyle anlaşamaması ve Yunanistan başbakanının mali yardım paketini halk oyuna sunma kararının ardından küresel piyasalardaki riskten kaçışa paralel düşüşle açılan Borsa İstanbul yüzde 2'nin üzerinde kayıpla kapandı.
BIST-100 endeksi yüzde 2.14 düşüşle günün en düşük düzeyi olan 81,756.19 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 2.41 düşüşle günü bitirdi.
Yunanistan endişelerine paralel olarak Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik olarak olası bir müdahale ihtimali de piyasa tarafından yakından izleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Tsipras'ın müzakerelere dönmesini isterken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de Yunan başbakanı ile görüşebileceğini söyledi.
Emekliye kötü haber 
İşçi Memur Bağkur Emekliler Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz'ün, emekli aylığının, 2013'te yürürlüğe giren İntibak Yasası kapsamında yeniden hesaplanması talebiyle SGK aleyhine açtığı dava reddedildi.
Ankara 8. İş Mahkemesindeki duruşmaya davacı Öz ile davalı SGK'nın avukatı Gülsev Kökkaya katıldı. Öz, duruşmada, bugüne kadarki beyanlarını tekrarladığını ifade ederek, 'Zaten davayla amaca ulaşıldı, kamuoyu oluşturuldu. Bu seçimde de emekliler konusu Türkiye'nin gündemine oturdu' diye konuştu.
Hakim Hacer Pat, davanın reddine karar verdiğini belirttikten sonra, "Gerekçeli kararda da belirteceğimiz üzere, konunun, yasayla belirlenmesi karşısında yapacağımız bir şey yok" dedi.
Öz, dava kapsamında, 2000 yılı öncesinde bağlanan emekli aylığının İntibak Yasası kapsamında değerlendirilmediğini savunuyor ve yeniden hesaplanarak, varlığını iddia ettiği kaybının giderilmesini istiyordu. 
İzmirli doktorun başarısı! 
3. Akdeniz FUE Workshop'u dünyada ilk defa olarak sponsor desteği olmadan üstlenen ve başarılı bir ev sahipliği yapan İzmirli Dr. Koray Erdoğan Türkiye'nin saç ekimi alanında dünyada marka ülke olduğunu, kendisine saç ekimi için gelenlerin büyük kısmını yabancıların oluşturduğunu söyledi. Uluslararası kimliği, bağımsız yapısı ve bugüne kadar saç cerrahisi ile ilgili düzenlenen workshop'lar içerisinde en fazla akademisyen ve katılımcı sayısıyla öne çıkan '3. Akdeniz FUE Workshop' buluşması saç ekimi alanında dünyanın önde gelen 11 doktor ve akademisyenini bir araya getirdi. 
Uluslararası toplantıda hazır bulunan, FUE tekniğinde dünyanın sayılı doktorları arasında gösterilen Dr. Koray Erdoğan, Uluslararası Saç Restorasyon Birliği Komiteleri ve Amerikan Cerrahlar Üniversitesi Onur Üyesi Dr. James A. Harris, saç ekiminde dünyanın saygın isimlerinden İspanyol Dr. Jose Lorenzo, Uluslararası Saç Cerrahisi ve Dermatoloji Cerrahi Organizasyonları'nın aktif üyesi İsrailli Dr. Alex Ginzburg ve ABHRS'nin (American Board of Hair Restoration Surgery-Amerikan Bilimsel Programı) Bilimsel Program Başkanı ve FUE tekniği öncülerinden Amerikalı Dr. Robert True önemli açıklamalar yaptı.
Dr. Koray Erdoğan, ev sahipliğini yaptığı Workshop'ta Türkiye'nin saç ekiminde marka ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. 
***
DİP EKSPRES
Rengi ve ismi merak konusu
Apple'ın yeni nesil telefonunun nasıl olacağı, nasıl görüneceği, ne gibi yeni teknolijilerle karşımıza çıkacağı, renginin ve isminin ne olabileceği hakkında söylentiler çıkmaya başladı. 
Apple'dan yeni model telefonu hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ama söylentiler ve beklentiler sayesinde insanların kafasında Iphone'un yeni modeli şekillenmeye başladı bile. Iphone'un yeni modeli Apple'ın yeni işletim sistemi IOS 9'la çalışacak ve 2GB RAM'e sahip olacak. 
'Force Touch' denilen basınca duyarlı teknolojinin de Iphone'a gelmesi öngörülüyor. 'Force Touch' teknolojisi daha önce Apple'ın akıllı saatleri Apple Watch'ta ve yeni model MacBook Pro'larda kullanılmıştı.