Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, boru hattından gelen petrolün sayaçla anında vergilendirileceğini söyledi.
'İnşallah kaçak sıfıra yakın hale gelecek' diyen Canikli, bakanlığının Meclis'teki bütçe görüşmelerinde şu bilgiyi verdi:
'Çok radikal karar aldık, o da şu: Gemiyle gelen ve denizden boru hatlarıyla Türkiye'ye aktarılan ve daha sonra ithal edilen petrolün ölçme ve vergilendirme sistemini değiştirdik. Artık, petrolün tam karaya çıktığı yere sayaçlar koyuyoruz ve bu rakam üzerinden vergilendiriyoruz. Tüm bilgiler anında hem merkeze hem bölge müdürüne gelecek.'

Süre belli oldu

15 Şubat'a kadar süre verdik firmalara, temin edecekler, edemeyenlere ithal izni vermeyeceğiz.
Tam karaya çıktığı yerde biz ithalatı yapacağız, ölçümü yapacağız, vergiyi kesinleştireceğiz, ondan sonra ne yaparsa yapsın, biz vergiyi aldıktan sonra hiç önemli değil. Ha, oradan yalnız vergiyi bir ay sonra alacağız.
Nedeni şu:
Eğer hemen alırsak şu anda piyasaya müdahale etmiş oluruz ve bu da maliyetlerde 5 kuruşluk bir artışa yol açar, fiyatlara yansır düşüncesiyle... Çünkü, şu anda akaryakıt ithal edildikten sonra hazinenin kasasına girişi tam yirmi sekiz buçuk gün sürüyor. Biz bir aylık süre veriyoruz, tahakkuk ettiriyoruz ama kesinleştiriyoruz, borçlandırıyoruz ama ödeme süresini bir ay erteliyoruz. Ayrıca, TÜPRAŞ'a gelen, Ankara'ya gelen boru hattı, ham petrol boru hattının da Ceyhan'dan çıktığı yere sayacı koyuyoruz, aynı noktaya, sıfır noktasına ve orada vergilendiriyoruz. Aynı şekilde, orada da artık inşallah kaçak sıfıra yakın hale gelecek.'

Ver elini Konya

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konya - İstanbul Yüksek Hızlı Treni'nin (YHT), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı törenle (dün) sefere başlayacağını bildirdi. Elvan, kavuşma günü anlamına gelen 'Şeb-i Arus' törenleri öncesi gerçekleştirilecek açılışla Konya ve İstanbul'un birbirine kavuşturulacağını ifade etti.
Konya - İstanbul arası seyahat süresinin şu an otobüsle 10 - 11 saat, konvansiyonel trenlerle 13 saat sürdüğüne işaret eden Elvan, Konya - İstanbul hattıyla bu sürenin 4 saat 15 dakikaya düşeceğini belirtti.
Konya - İstanbul YHT'nin demiryoluna ilgiyi artıracağını vurgulayan Elvan, günde 2 gidiş, 2 dönüş olarak başlayacak YHT'lerin Konya'dan 6.10 ve 18.35'te hareket edeceğini belirtti.
Elvan, İstanbul'dan (Pendik) 7.10 ve 18.30'da hareket edecek YHT'lerin, İzmit, Arifiye, Bozüyük, Eskişehir ve Konya güzergahında çalışacağını kaydetti.

'Sen girme, ben alırım'

Merkez Bankası rekor kıran dolara yönelik yeni hamle gerçekleştirdi. Dövize karşı ihalelerde miktarını arttıran Merkez Bankası, bunun yetersiz kalması üzerine sürpriz karara imza attı. Buna göre enerji ithalatçısı BOTAŞ gibi KİT'lerin döviz ihtiyacı Merkez Bankası ve Hazine tarafından karşılanacak. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 'Enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanması uygun görüldü. Uygulama 17 Aralık tarihinden itibaren başlayacaktır' denildi.
Enerji KİT'lerinin aylık 1.5 milyar dolarlık talebi böylece Merkez Bankası ve Hazine'den karşılanacak.

Rus ruleti dünyayı vurdu

Küresel piyasalar toz duman. Gözler Rusya'da...
Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ekonomisi sarsılan Rusya'da dün yaşananlar krizin tuzu biberi oldu. Rus Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 'Karar rubledeki yüksek değer kaybı ve enflasyona ilişkin artan risklerin sınırlanması amacını taşımaktadır' denildi.
Merkez Bankası ayrıca, bankalara repo ihaleleri yoluyla verdiği maksimum döviz miktarını da 1.5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkardı. Fakat ne olduysa Merkez Bankası'nın bu hamlesinin ardından oldu.
Merkez Bankası kararı sonrasında dolar karşısında yüzde 9 yükselişle açılan ruble, kısa süre sonra kazanımlarını azaltmasının ardından yeniden düşüşe geçti. Ruble dolar karşısında kayıplarını öğle saatlerinde artırdı ve dolar/ruble paritesi ilk defa 79 seviyesini aştı. Rusya'nın beş yıllık CDS'leri ise 34 baz puanlık artışla 581 baz puana yükselerek 5.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Analistler ise Rusya'nın çok kısa bir zaman içinde sermaye kontrolü uygulamasına geçebileceğinin altını çiziyor.
Rusya ekonomisinin görünümü, sermaye çıkışlarının artması ve yaptırımlar nedeniyle Rus şirketlerinin uluslararası sermaye piyasalarına erişiminin kısıtlanmasıyla yaz aylarından bu yana belirgin şekilde bozuldu.

***

DİP EKSPRES

Deplasmana gerek yok!


Beşiktaş Çarşı'nın önde gelen isimlerinden Cem Yakışkan, Bülent Ergenç, Erol Özdil, Güray Sözmen'in da aralarında bulunduğu 35 kişi, Gezi eylemlerine ilişkin hakim karşısına çıktı.
İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 'darbeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan 35 tutuksuz sanık ile 100'e yakın sanık avukatı katıldı.
Zaten gelişmeleri duymuşsunuzdur.
İlgimi çeken ve gülümsememe neden olan noktayı paylaşmak istiyorum:
Salonun yetersiz kalması üzerine sanık avukatları, duruşmanın adliyedeki büyük salonda yapılmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, 'Mahkeme deplasmana gittiyse Türk hukuk sisteminde hep sıkıntı yaşandı' dedi.
'Darbeye teşebbüs' ve 'örgüt kurmak ve yönetmek' ile suçlanan Cem Yakışan, suçlamaları kabul etmeyerek şunlar söyledi:
'Polis ifademde söylediğim 'siz' kelimesini polis 'telsiz' diye yazmıştır. Darbe yapabilecek gücümüz olsaydı Çarşı grubu olarak Beşiktaş'ı şampiyon yapardık. 1980'de darbe gördüm ben... Çarşı bir simgedir, korunması gereken bir değerdir.'