Son yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Termometrenin gösterdiğinin üstüne 10 koyun, hissedilen sıcaklığı bulursunuz. Bu sıcaklarda çalışmayı bir yana bırakın, neredeyse yaşamak zor! Sıcak çarpması, güneş çarpması, tansiyon düşmesi veya kimilerinde tansiyon yükselmesi, su kaybı sizin de tahmin edeceğiniz, başınıza gelebilecek rahatsızlıklar. Sıcaklık artışı sadece bunlarla kalmıyor. Özellikle yaşlıları, gebeleri ve bebekleri olumsuz etkiliyor.

Yeni doğan bebeği olanlar ne yapacağını şaşırıyor bu sıcaklarda. 'Anne sütünün yanında acaba su da içirmeli miyim?', 'Her gün yıkamalı mıyım?','Çıplak mı dolaştırmalıyım yoksa çorap ve bere takmalı mıyım bebeğime?' gibi sorular akla geliyor. Öncelikle belirtmeliyim ki anne sütü, en değerli besin kaynağı bebekler için. Ancak bu sıcaklarda ara ara su vermenizi çocuk doktorları da tavsiye etmekte. Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra her gün yıkayabilirsiniz ılık suyla; ama her seferinde şampuan ve sabun kullanmanıza gerek yok. Bebeğiniz üşür mü diye düşünürken kendinize bakın. Siz askılılarla dolaşırken minnoşu bataniyelere sarmayın! Hem kendinizde hem de bebeğinizde gaz olmasını önlemek için ince bir çorap siz de giyin, bebeğinize de giydirin. Bebeğinizi rüzgara çıkartmayın, klimalı ortamda tutmamaya özen gösterin.

Gebelik, yaz aylarında zor geçer. Diğer mevsimlere göre ayaklar biraz daha fazla şişer. Tansiyon daha çabuk düşer. Sık sık beslenmeye ve sıvı tüketmeye dikkat etmeli gebeler. Cebinize veya çantanıza atacağınız kuru üzüm-leblebi ikilisi, şekerinizi ve tansiyonunuzu dengelediği gibi mide bulantınızı da hafifletir.

Yaşlılara diyecek bir söz yok. Ne yapıyorlarsa aynen devam etsinler. Temmuz ortası kazakla dolaşan aile büyüğünüze ince penye giydirmeye kalkarsanız hastalanır. Rutinlerini bozmak onları daha çabuk hasta eder. Sabahın erken saatlerinde ve akşamüstü serinliğinde yürüyüş yapmayı, tatile de çıksalar kullandıkları ilaçları mutlaka yanlarına almayı, klima veya vantilatörün direkt karşısında durmamayı öneririm.

Sıcaklarla baş etmede hepimize kolay gelsin.

Sağlıkla kalın.