TBMM'de 18 Ocak 2017'de kabul edilen Torba Kanun kapsamında yürürlüğe giren Sicil Affı, aradan geçen iki ayı aşkın sürede beklenen sonucu bir türlü vermedi. 11 milyonun üzerinde kişiye ve 2 milyon 300 bin şirkete rahat nefes aldırması hedeflenen düzenleme, bankaların eski kayıtlarını canlı tutması ve firmaları bu değerlendirmeye tabi tutması nedeniyle ilerlemiyor.
Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD)  Başkanı ve Becker Türkiye CEO'su Volkan Kebir; sektörlerinde üretim yapan 5 bine yakın Kobi'nin yaşanan süreçte büyük hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Haklı çıktılar

Sicil Affı'nın Resmi Gazete'de yayınlanmasından iki gün sonra dernek olarak yaptıkları uyarıların birer birer gerçekleştiğini gördüklerini vurgulayan Kebir, '20 Ocak günü 'Bankalar bir eliyle tokalaşırken, öteki elini yumruk yapmamalı' demiştik.
Yasaya göre şirketler altı ay içinde bankalara başvurarak borçlarını yeniden yapılandırmaları halinde kara listeden çıkabilecekti. Geçen yıllarda ticari kredilerinde ödeme zorluğu yaşamış ve kara liseye girmiş, ancak daha sonra ödemelerini yapmış ve bugün hiçbir kredi borcu olmadığı Sicil Affı'ndan yararlanamayan firmalarımız var.
Yani affedilecek sicili olmayanlar dahi, hâlâ kara listede görünüyor' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaşanan duruma müdahil olması gerektiğinin altını çizen AKGİAD Başkanı Volkan Kebir, Sicil Affı'nın, verimli sonuç vermesi için doğrudan bankacıların istekleri dikkate alınarak hazırlandığını hatırlattı.
 
İşsizlik yükseldi
 
2015 yılında yüzde 10.3 olan işsizlik oranı, geçtiğimiz yıl yüzde 10.9 oldu. 2016 yılında 3 milyon 330 bin kişi işsiz kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2016'da işsizlik oranı yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik 2015'de yüzde 10,3 düzeyindeydi. Türkiye genelinde işsiz sayısı bir önceki yıla göre 273 bin kişi artarak 3 milyon 330 bin kişi oldu.
İşsizlik oranı erkeklerde 0,4 puanlık artışla yüzde 9,6 kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 13,7 oldu.
2016'da tarımdışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artışla yüzde 13'e yükseldi.
 
Güneş enerjisi istihdamı
 
Berkeley Üniversitesi (ABD) tarafından yapılan araştırmaya göre 1 Megavat (MW) güneş enerjisi kurulumunda en az 10 kişiye istihdam sağlanabiliyor. Kömüre yapılan yatırımlarda ise 1 MW yatırım, sadece bir kişinin istihdam edilmesi demek. Yani 1000 MW kurulu gücünde bir kömür santrali en çok 1000 kişiye istihdam sağlarken, aynı güçteki güneş enerjisi santralinde bu rakam 10 bin kişiye ulaşıyor. ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, çözümün yüksek teknolojili üretim yapısına uygun nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde olduğunu kaydetti. Temiz enerji yatırımlarının, arka planda çok büyük ölçekli yan sanayiyi barındırdığına işaret tti.

Mutluluk satan makine üretildi
 
Elektral A.Ş, Türkiye'de bir ilke imza atarak, dondurma otomatı üretimine başladı. Dünyada sadece sayılı firmaların ürettiği ve ülkemize ithal edilen bu Tam Otomatik Hizmet ve Satış Otomatları, İzmir merkezli Elektral A.Ş. tarafından artık Türkiye'de üretilmeye başlandı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Elektral A.Ş, 1978 yılından bu yana inovatif ve yüksek teknolojili ürünler üretiyor. Kahve, bisküvi, kişisel koruyucu Donanım malzemeleri gibi ürünleri verebilen satış otomatlarının yanında, 'dışa bağımlılığa son' sloganıyla dondurma otomatları üretimine de başlamasıyla, dondurmada Dünya markası olmuş firmalara önemli bir yenilik getiriyor.

8-12 Nisan'da İzmir'de düzenleniyor...

AİMSAD ve TÜYAP işbirliği ile bu yıl ilk defa 8-12 Nisan'da İzmir'de düzenlenecek İZWOOD 2017 Fuarı, önemli bir sosyal sorumluluk projesine hayat verecek. Fuar alanına kurulacak üretim bandında İzmir'deki çocuk yuvalarında kalan çocuklar için elbise dolabı üretilecek. AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, 'Mobilya Üretimi Sosyal Projesi ile kimsesiz çocuklarımıza küçük de olsa bir katkımız olsun istedik. Yaklaşık 1000 metrekarelik bir alanda, fuar boyunca 2 farklı ölçüde elbise dolabı üreteceğiz ve üretilen dolapları İzmir Valiliğine bağlı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesindeki çocuk yuvalarına hibe edeceğiz' dedi.
 
202 milyon euro kar
 
Türkiye'nin lider lojistik şirketlerinden Aras Kargo'nun yüzde 25 hissesinin sahibi ve Avrupa'nın lider lojistik şirketlerinden Austrian Post, 2016 yılı faaliyet gelirlerini açıkladı.
Geçen yıl toplam gelirini 2,03 milyar Euro'ya çıkaran Austrian Post'un karı ise; 202 milyon Euro olarak gerçekleşti.
Austrian Post, yoğunlaşan rekabete rağmen 2016 yılında da gelirlerindeki istikrarı korumaya devam etti.
 
Teşvikte nisan yağmuru
 
Yabancılara indirimli konut satışından, genel sağlık sigortasında yeni döneme, zorunlu emeklilikte kamu uygulamasından kayıt dışı işçi çalıştırana verilecek teşvike kadar birçok düzenleme 1 Nisan'dan itibaren uygulamaya girecek. Rusya Tarım Bakanlığı, Mart ayının başında bazı Türk ürünlerinin ithalini yasakladı.  Rusya Tarım Bakanlığı Basın Müdürü Yuiya Melano, Rusya Tarım Bakanlığı'nın, Türk ürünlerinin ithalatı ile ilgili kısıtlamaları kaldırmak niyetinde olmadığını ifade etti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aylık olağan toplantısında '4. Sanayi Devrimi ve Akıllı Fabrikaların Sanayimizin Geleceği Açısından Önemi' konuşuldu. Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 4. Sanayi Devriminin, geleneksel iş yapma biçimlerini radikal bir biçimde değiştirdiğine dikkat çekti. Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Deegan, Türkiye'ye güvenmelerinin bir kanıtı olarak, 2017-2018 mali yılında ülkeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapacaklarını bildirdi. Akbank'ın 1,2 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisine yüzde 100'ün üzerinde talep geldi; kreditörlere sekiz yeni banka katıldı.

Sırada İsrail yasağı var

Okan Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Girişimcilik Dersi'ne katılan Pegasus Havayolları CEO'su Mehmet Nane Amerika ve İngiltere'ye İstanbul'dan direkt uçuşlarda uygulanan yasağı yorumlarken 'Bu akşam İsrail yasağı da geliyor. Politika falan bir yana kişisel özgürlüklere getirilmiş bir kısıtlama. İngiltere uçuşu 4 saat, Amerika uçuşu minimum 10 saat. Kendi bilgisayarınızdan müzik dinlemek, kitap okumak ya da rapor yazmanız kısıtlanıyor. Bir bomba ihbarı istihbarat kaynaklı önlem amacıyla alınmış bir karardır bu ve 90 gün sonunda biteceğini düşünüyorum' dedi.

İlk şey eğitimdir

Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirilen seminerde, Türk Telekom Bölge İç Güvenliği ve Çevre Uzmanı Coşkun Sefertaş, iş sağlığı ve güvenliği  kültürünün gelişimi bir işyerinin sağlık ve güvenlik programlarının yeterliliğine, hedeflerine ve uygulamadaki ısrarına bağlı olduğunu ve bunlara karar veren birey ve grupların değer, tutum, yetkinlik ve davranış biçimlerinin bir ürünü olduğunu söyledi. Bunlar göz ardı edildiğinde ise iş kazası ve  meslek hastalığı oluştuğunu vurguladı.
Kazaların azaltılması için işyerlerindeki güvenlik kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Sefertaş,  bu yüzden iş güvenliği uzmanlığının zor bir meslek olduğunu ifade etti.

Elektrik Dağıtım, hizmeti mobile taşıdı
 
Enerji dağıtımında süreklilik hedefiyle yoluna devam eden ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım, yenilikçi hizmetlerine geliştirdiği mobil uygulamayla devam ediyor. Aydın, Denizli, Muğla, İzmir ve Manisa illerinde yaklaşık 8,5 milyon kişinin hayatını aydınlatan ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım, teknolojik yatırımlarla hizmet kalitesini ve tüketici memnuniyetini üst seviyeye taşımak için çalışıyor. ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım, son olarak arıza mobil uygulamasını tüketicilerin kullanıma sundu.
IOS ve Android işletim sistemli mobil cihazlardan erişilebilen ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım Arıza Bilgi Sistemi uygulaması ile şirketin hizmet ve sorumluluk sahası olan 5 il için arıza kaydı oluşturulabiliyor, tüketiciler, elektrik arıza ve aydınlatma arızası ihbarları yapabiliyor. Mobil uygulama aracılığıyla; onarım, bakım ve yatırım çalışmaları nedeniyle yapılan planlı kesintiler hakkında detaylı bilgi elde edilebiliyor.
 

DİP EKSPRES

İzmir'e odaklanacak

 
Borusan Holding'in inovatif uygulaması Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi'nin Basın Buluşması'nda tanıtıldı.
Borusan Holding'in kamyon ve TIR şoförleri ile KOBİ'leri dijital ortamda buluşturduğu Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA) Genel Müdürü Hamdi Erçelik, 2017'de İzmir ve çevresine odaklanacaklarını açıkladı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de taşımacılık sektörü oldukça büyük ve teknolojinin henüz tam olarak dokunmadığı bir alan...
Bu gerçekten yola çıkan Borusan Holding, tamamen yerli yazılımla geliştirdiği "Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA)" sayesinde KOBİ'lerle küçük nakliyecileri buluşturuyor.