Memur zammından söz edecektim ama, 'Dağ fare doğurduğu' için, insanların beklentisinin çok uzağında olduğunu düşündüğümden vazgeçtim. 'Umut' fakirin ekmeği derler. Ye Mehmet ye!
Şimdi yine bir umuttan söz ediliyor!
'Bu kaçıncı?' demeyeceğim sadece Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bir cümlesini öncelikle size aktaracağım;
Maliye Bakanı, 'Taşerona kadroda işi tatlıya bağlayacağız!' dedi.
Sıcak havada serinleten bir cümle. Buz gibi içecek gibi...
Ancak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçiler ile ilgili olarak açıklamalarda bulunurken ağzından şu cümle de çıktı:
'Çalışma aylarca sürdü, ama İşin içinden çıkamadık!'
Kördüğüm gibi...

Polatlı yakınında!

Herhalde; Büyük İskender Efsanesi,' Gordion Düğümü'nü biliyorsunuzdur...
Bir kısa hatırlatma yapayım:
Tahmin edebileceğiniz gibi; genellikle imkânsız gibi görünen ve yapılması çok zor işleri nitelemek için kullandığımız 'Gordion düğümünü çözmek' ve 'Gordion düğümü gibi karışmak' deyimleri Kral Gordios zamanından günümüze kadar gelmiştir.
Kral Gordios, günümüzde kalıntıları Ankara-Polatlı bölgesine yaklaşık 30 km mesafede bulunan ve en eski medeniyetlerden sayılan Frigya'nın ilk hükümdarıdır. Pek rastlanmadık bir tahta çıkış öyküsüne sahip olan Gordios, aslında fakir ve sıradan bir çiftçiyken, Friglerin başına bir kâhinin kehaneti üzerine geçmiştir.

Öküz arabasıyla!

Kâhinler; kente öküz arabasıyla giren ilk adamın, onlar için en uygun hükümdar olacağına dair sözler söyler. Bu sözler üzerine beklemeye koyulan halk, mallarını kente getirmek için öküz arabasına koymuş olan Gordios'un gelişine şahit olurlar ve kehaneti gerçekleştirmek üzere onu kral ilan ederler. Gerçekten de kehanette geçtiği gibi; çok güçlü, sağlam iradeli ve hepsinden önemlisi oldukça adil olan Kral Gordios kısa sürede Orta Anadolu'nun büyük bölümüne hâkim olur.
Tarihte 'Adaletli Kral Gordios' olarak anılan bu önemli Frig hükümdarı aslında hepimizin hakkında hikâyeler duyduğu, hatta ortaokul kitaplarımızda asimetrik kulaklara sahip olduğu için halkın ona taktığı isimle geçen 'Eşek Kulaklı Midas'ın babasıdır.
Kendinden sonra oğluna güçlü bir devlet bırakan ve onun da tarihe geçmesini sağlayan Kral, aynı zamanda Gordion Düğümü'nü atan kişidir.

Kızılcık dallarından...

Güçlenen hükümdarlığı sırasında geldiği yeri asla unutmayan Kral Gordios, kendisi için çok büyük önem taşıyan öküz arabasını, Friglerin tanrısı olan Sabazios'a adak olarak götürmeyi düşünür. Arabayı uzun süre uğraşarak kızılcık dallarından yaptığı bir düğümle tapınağın sütununa bağlayan Kral, ustalıkla attığı bu düğümü çözmenin neredeyse imkânsız olduğunu söylemiştir. Rivayete göre, her kim bu düğümü çözmeyi başarırsa o aynı zamanda Asya'nın da hükümdarı olma şansına erişecektir. Kralın ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen, kimsenin düğümü açamaması bu söylentileri güçlendirmiştir. Yıllar boyunca deneyen onca insana karşı düğüm ilk günkü sağlamlığında kalmıştır, ta ki gelmiş geçmiş en büyük hükümdarlardan Makedonya Kralı Büyük İskender, fetihleri sırasında Gordion kentine uğrayana kadar.

O zamandan günümüze...

M.Ö. 334 yılında kente girip düğümü çözmek için bir süre uğraşan İskender, en sonunda dayanamaz ve sinirlenerek düğümü kılıcıyla keser. Bunun üzerine halk onu Asya'nın Efendisi olarak selamlar. Gordion'dan gücüne güç katarak ayrılan Büyük İskender gerçekten de söylenegeldiği üzere fetihten fetihe koşarak seferlerine başarıyla devam eder. Anadolu, Mezopotamya, Kuzey Afrika, İran ve Hindistan'a kadar uzanan büyük bir alanın sahibi olur. Büyük iskender'in kılıcını kullanmasını 'sabırsızlık' olarak adlandıranlar, onun bu yüzden cezalandırıldığını ve 33 yaşında hastalığa yakalanarak öldüğünü de belirtiyorlar. Yani işçilere ve memurlara böylece mesaj veriyorlar, 'Neden sabırsız davranıyorsunuz?
İşte Ağbal'ın sözlerinden bir demet:

Çok önemli bir adım!

Ağbal, 'Çalışma Bakanlığımızın çalışmaları yakın zamanda ortaya çıkacak. Ben çok uzak olmayan vadede bu çalışmaların sona geleceğine inanıyorum. İnşallah tatlıya bağlayacağız' dedikten sonra şöyle devam etti: "Bu konu gerçekten çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiriyor. 1 milyona yakın insanımız kamu ile ilişkili konularda hizmet sunuyor. Onlar gerçekten emekli ve yürekleri ile hizmete katkı veriyorlar. Sistemin değiştirilmesi ve kamuya doğrudan hizmet vermek istiyorlar. Geçmişte uzun süre çalışmalar yaptık. Çok basit görünmüştü, işin içine girince her bir alımda sözleşmeler çok farklı. Farklı hizmet verme biçimleri var, hizmet veren kişilerin sözleşmedeki konumları da farklı. Çalışma aylarca sürdü. İşin içinden çıkamadık.
En sonunda dedik ki, 'Bu çalışmayı yapmamız gerekir 'dedik. Sözleşmeli modele dayanır bir modeli de sunduk. Önceki yapılan çalışmaları da dikkate almak suretiyle bir çalışma yapılıyor. Toplumun geniş bir beklentisi olduğunu biliyoruz.
Çalışma Bakanlığımızın çalışmaları yakın zamanda ortaya çıkacak. Ben çok uzak olmayan vadede bu çalışmaların sona geleceğine inanıyorum. İnşallah tatlıya bağlayacağız.'
Hükümet ya da bakanlık çalışmış çalışmış bir yol bulamamış sonunda şu kanata varmış:
'Bu çalışmayı yapmamız gerekiyor...'
Ehh bravo doğrusu, bu da önemli bir adım...

Ruslar da memnun...
 
86. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, Rusya Federasyonu iki ülke arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler ile yeni işbirlikleri geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. Son yılların en büyük partner ülke katılımını gerçekleştiren,  başta 'enerji' olmak üzere, 'tarım',  'metal  makine' ve  'turizm' sektörlerindeki firmalarıyla yer alan Rusya Federasyonu'nun katılımı, her iki ülkenin ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinin sonraki yıllarda daha da gelişmesi için zemin hazırladı.
Kayıtlara göre; fuarın ilk iki gününde Rus şirketler Türk ortakları ile 98 görüşme gerçekleştirdi ve 350 milyon dolar değerinde sözleşmeleri görüştü.

Günün dörtte birini internette geçiriyoruz

Yapılan araştırmalar kullanıcıların dijital platformlardaki arama davranışlarını ortaya koyarken, günde ortalama 5 saatimizi kişisel bilgisayarlar üzerinden, 2 saatimizi ise mobil cihazlar aracılığıyla internette geçirdiğimiz belirlendi.
Buna göre teknolojinin hızla hayatımıza girmesi ile birlikte günün dörtte birini dijital ortamda geçirdiğimiz anlaşıldı.
Günümüzde mobil cihazların yaygınlaşması sonucu internet aramalarımızın da değiştiği gözlemlendi. Artık alacağımız üründen gideceğimiz yere kadar ihtiyacımız olan her şeyi internet üzerinden araştırdığımız tespit edildi.

En çok salı günleri arama yapılıyor

Verilere göre dijital platformlar üzerinden en çok aramanın Salı günleri yapıldığı belirlenirken Salı gününü sırasıyla Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günlerinin takip ettiği görüldü.
Hafta sonunda ise kullanıcılar dijital dünyadan biraz uzak kalmayı tercih ederken en az aramanın Cumartesi ve Pazar günleri yapıldığı belirlendi. Aramaların saatlerine bakıldığında ise gün içinde en çok arama sabah 10.00-11.00 ile öğleden sonra 15.00-16.00 saatleri arasında yapılırken, saat 22.00'den sabah 04.00'e kadar olan sürede ise çok az arama yaptığımız tespit edildi.

Kadınlar daha çok arama yapıyor

Kadın kullanıcıların erkek kullanıcılara göre daha çok arama yaptığı görülürken kadınların yüzde 51'inin, erkeklerin ise yüzde 49'unun aramalarını dijital platformlar üzerinden yaptığı anlaşıldı.
Şehir bazında ise İstanbul ilk sırada yer alırken İstanbul'u sırasıyla Ankara, Denizli, Düzce ve İzmir'in takip ettiği belirlendi.

Sipil İnşaat'a emanet etti

Sipil İnşaat; HMS Makina'nın Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki yeni yatırımının yükleniciliğini üstlendi.
Airbus, Boeing, Bombardier, gibi dünyanın önde gelen sivil ve askeri havacılık firmalarına ve ülkemizde TAI, Aselsan, Roketsan gibi havacılık ve savunma sanayi şirketlerine parça ve alt montaj grupları üreten HMS Makina Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yeni yatırım kararı aldı.
Halen MOSB 4.kısımda 35 bin 500 m² parsel üzerinde 21 bin m² kapalı alandan oluşan ve Sipil İnşaat yükleniciliğinde anahtar teslimi olarak 2014 yılında tamamlanarak hizmete açılan ilk fabrikanın ardından HMS Makina bu kez 27 bin 500 m² parsel üzerinde yapılacak yeni fabrikanın inşaat sözleşmesini de Sipil A.Ş. ile imzaladı.

Tüketici güveni ağustos'ta düştü

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında azaldı; temmuz ayında 71,3 olan endeks ağustos ayında 71,1 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi ağustos ayında aynı düzeyde kalarak 91,9 olarak gerçekleşti. Bu durum, hanehalklarının gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisinde bir önceki aya göre önemli bir değişiklik olmamasından kaynaklandı.
Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 4 oranında azaldı. Temmuz ayında 23,3 olan endeks, ağustos ayında 22,4 değerine düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığına işaret etti.


DİP EKSPRES

Beydağ'da incir yarışması yapılacak

 
Tarım Uzmanı Bilge Keykubat bildirdi:
'İzmir'e Bağlı Beydağ Belediyesinin Yerel Ürünler ve Kültürel Etkinlikler Festivali 2 Eylül 2017 Cumartesi günü yapılacak.
Yapılan etkinlikler arasında dünyaya nam salmış ürünlerimizden incir ile ilgili 'İncir Yarışması' da gerçekleştirilecek.
Yerel ürünlerin her geçen gün öneminin daha da arttığı günümüzde, yerel üreticilere ve yerel ürünlere destek ürünlerin geleceği açısından da önemlidir.'