Bu sabah Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile birlikte polis 8 ilde operasyon başlattı. 'Joker' olarak adlandırılan başarılı kişileri başkasının yerine 10-20 bin lira alarak sınava soktukları belirlenen KCK bağlantılı çeteye karşı İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Hakkari, Batman, Gaziantep ve Mardin'de polis çalışma yaptı. Daha önceden belirlenen kişiler, sahte belgelerle sınava girmek isterken suçüstü yakalandı. Yedi aydır sürdürülen soruşturma sonucu, sahte belge hazırlayan, başkasının yerine sınava giren, parayla yerine sınava başkasını sokan, buna izin veren aralarında araştırma görevlileriyle sınav sorumlularının da bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Polis, operasyonun sürdüğünü, gözaltı sayısının artabileceğini bildirdi.

Terör örgütünün bu yolla hem gelir sağladığı hem de devlet dairelerine sempatizanlarını sokmayı amaçladığı belirtildi. Aynı çetenin LYS'de de faaliyet gösterdiği iddialarının  araştırıldığı öğrenildi.


25 'JOKER' GÖZALTINDA


İzmir merkezli 8 ayrı kentte, KCK bağlantılı çeteye yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında, başkalarının yerine sınava giren 'joker' diye adlandırılan 25 kişinin, KPSS’nin hemen ardından bugün gözaltına alındıkları öğrenildi. KPSS dışında üniversite ve KPDS sınavlarında da aynı yöntemi kullanan şebeke üyelerinden 7’sinin İzmir, 5’inin İstanbul, 4’ünün Ankara geri kalanlarının da diğer kentlerde gözaltına alındıkları bildirildi. Elebaşılığını KCK üyesi Diyarbakırlı bir kişinin yaptığı şebekenin, aynı yöntemle, yüzlerce kişiyi, devletin kademelerindeki önemli görevlere sokmayı başardığı, aralarında bakanlıklarda çalışanların da olduğu kaydedildi. Gözaltına alınan 40 kişi arasında iki öğretmen, iki öğretim görevlisinin de bulunduğu vurgulandı. KPSS’de yüksek puan almasını sağladıkları kişileri daha sonra PKK’nın sokak gösterilerinde kullandıkları anlaşılan şebeke üyelerinin, milyonlarca liralık mal varlığının bulunduğu, el konulması için hukuki çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Gözaltındaki şüphelilerin adliyeye sevkedilmelerinin ardından, bu yöntemle öğretmen, avukat, doktor gibi çeşitli mesleklere sahip olan ve kamu hizmetinde çalışan kişilerin de yakalanması için çalışmaların başlayacağı kaydedildi. Şüphelilerden, sahte belgelerin yanı sıra iki tabanca ve mermiler de ele geçirildi.