Yıllardır, bildim bileli Türk Hava Yolları ile ilgili haberler hep ilgi çekiyor.
Yalnız benim değil, hemen herkesin...
Bu nedenle, 'THY'nin bilet ve check-in sistemi çöktü!' haberi dikkatimi çekti.

Bu kaçıncı

Türk Hava Yolları'nın 'Troya' adı verilen biletleme ve check-in sisteminde arıza meydana geldi. Arıza nedeniyle THY'nin Atatürk Havalimanı'nda bilet satış ve check-in bankolarının önünde uzun kuyruklar oluşurken, bazı iç ve dış hat uçuşlarda rötarlar meydana geldi.
Sistemlerde arızanın beklenenden uzun sürmesi üzerine, yer hizmeti görevlileri işlemleri manuel yapmaya çalıştı. Yaşanan arızadan dolayı yolcular uçaklara geç alındığı için de bazı iç ve dış hat uçuşlarında rötarlar meydana geldi.
Arıza 2 saat sonra giderilebildi.
Yolcuların 'Bu kaçıncı' dediklerini, şimdi adım gibi biliyorum.
Zaten çoğunluk pahalı ve istenilen hizmet verilmediği için özel havayolu şirketlerini tercih etmiyor mu?

Ortaylı, İzmir Ticaret Borsası'nda

İzmir Ticaret Borsası Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı bugün saat 18.00'de İTB Meclis Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Gündem normal...
Ama normal olmayan bir durum var.
Tarih Profesörü İlber Ortaylı '19 yüzyılda İzmir Limanı ve Ticaret Hayatı' konulu bir sunum yapacak.
İşte bu çok önemli...
Belki İlber Ortaylı bu arada 'Millet' sözcüğünün anlamını bir kez daha söyler...
Dillerden de söz eder...

Okulların pansiyon ücretlerine zam

Güzel iç açıcı değil ama bilmenizde yarar var.
Söylem ile bakış açısı arasındaki farkı yansıttığı için.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarının pansiyon ücretleri, yeni yılda yaklaşık yüzde 15 zamlanacak.
2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı verilerinden yaptığım derlemeye göre, pansiyon ücretleri, anadolu ve fen liseleri, ilköğretim ve ortaöğretim okulları, yetişkinler teknik eğitim merkezleri, çıraklık eğitim merkezleri ve pratik sanat okullarında yüzde 14,6 artışla 2 bin 350 liraya yükselecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim okulları ile mesleki ve teknik anadolu liselerinde ise yüzde 14.5 artacak olan pansiyon ücretleri, 2 bin 635 lira olarak uygulanacak.

Elektriğe 42 milyon metrekare arazi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçen yıl elektrik üretim ve dağıtım; doğalgaz iletim, dağıtım ve depolama; petrol rafinerileri, lisanslı depolama tesisleri, iletim hatları ve işleme tesislerinin kurulabilmesi için gerekli taşınmaz malların temin edilmesi işlemlerine devam etti.
Bu çerçevede elektrik piyasasında faaliyet göstermek üzere kurulması planlanan 153'ü HES, 29'u rüzgar enerji santrali, 5'i termik, 2'si biyogaz, 3'ü jeotermal elektrik üretim tesisi olmak üzere toplam 192 elektrik üretim tesisinin kamulaştırılması ile ilgili işlemler yürütüldü.
Bu tesisler için 16 bin 839 taşınmaz malın 38 milyon 657 bin 240 metrekarelik yüzölçümünün kamulaştırılması amacıyla 201 adet kamulaştırma kararı alındı.
Elektrik üretim tesisleri için bin 258 taşınmazın 1 milyon 415 bin metrekarelik kısmının Maliye Hazinesine devredilmesi amacıyla 114 kurul kararı verildi.

Masa başında olabiliyor

Aynı amaçla Maliye Hazinesi mülkiyetinde devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan bin 980 taşınmazın 2 milyon 249 bin 510 metrekarelik kısmında irtifak hakkı tesisi ile kiralama yapılması amacıyla 173 karar alındı. Kurul, bin 371 taşınmaz için kamu yararı kararına vardı.
Geçen yıl elektrik piyasasında faaliyet göstermek üzere kurulması planlanan tesisler için toplam 21 bin 448 taşınmaz ve 42 milyon 321 bin 750 metrekare yüzölçümlü alan üzerinde kamulaştırma, irtifak hakkı tesisi, kiralama ve benzeri taşınmaz mal temini işlemlerine yönelik 513 karar alındı.
Kamulaştırma Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince 120 enerji projesinde kurum tarafından acele kamulaştırma yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı ihdas edilmek üzere talepte bulunuldu.
Bakanlar Kurulu tarafından toplam 8 bin 180 taşınmaz için acele kamulaştırma kararı verildi.

Ne olacak yani!

Benzer kamulaştırma son olarak, bir gecede Tire'de yapıldı.
Çeşme'de, Karaburun'da, hatta Seferihisar ve Urla'da gösteriler yapıldı, tepkiler dile getirildi.
Sonuç mu?
İşte yukarıda anlatmaya çalıştım...
Bu arada söylemek zorundayım: Türkiye'de iklim koşullarının elektrik ve dogalgaz taleplerine etkisinin geçmiş yıllara oranla kasım, aralık ve ocak aylarında ortalamanın altında kalacağı tahmin ediliyor.

 
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği katıldı

Arada bilgimizi pekiştirmemiz ve kopmamamız için sizinle bazı bilgileri paylaşıyorum.
Örneğin Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler ve Otoriteler Komitesi Genel Kurulu'na katıldığı haberi gibi.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli ile Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu üyesi, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar temsil etti.
13-16 Ekim tarihlerinde yer alan etkinlikte, Avrupa Konseyi'nin 340 sayılı Genel Kurul kararıyla Kıbrıslı Türklere verilen hakların etkin uygulamaya geçirilmesi için girişim yapıldı.
Kısacası bu toplantılar hep olacak.
Biz Türkler' in bu haklı istekleri hep konuşulacak.
Ama her seferinde bir başka bahara kalacak.

Hayırlı olsun!

Avrupa Belediyeler Birliği yolunda

Selçuk Belediyesi ile Polonya Türkiye Belediyeler Birliği Konseyi arasında işbirliği ön protokolü ile iki ülke belediyeleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi sağlanması açısından kardeşlik protokolü imzalandı.
Selçuk Belediyesinin Selçuk Belediyesi Avrupa Belediyeler Birliğine üye olmasına öncülük eden ATİK Başkanı Aziz Şahin, Türkiye- Polonya arasındaki ilişkilerin 600 yılını geride bıraktıklarını, Selçuk Belediyesi ile yapılan protokol ile 100 yıl sonra tekrar Türkiye Polonya İlişkilerinde bir protokol imzalanabileceği mesajını verdi.

Geçtiğimiz günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin düzenlediği '100. Yılında Birinci Dünya Savaşı' başlıklı 2. Uluslararası Tarih Sempozyumunda Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ile bir araya gelen ve Selçuk Belediyesinin ABB'ye üye olması konusunda Polonya ile işbirliği ön protokol imzalanması için 75 kişilik Polonya ekibiyle birlikte Selçuk'a gelen Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı (ATİK) Başkanı Aziz Şahin,  İki Belediye arasındaki bu işbirliği protokolüne öncülük etti. Selçuk Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen protokol imza törenine Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, AKP İzmir Milletvekilleri, Türkiye Polonya Belediyeler Birliği (TPBB) Eş Başkanı Prof. Dr. Danuta Chmelowska, DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Daş, TPBB İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adam Koseski, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu adına Yönetim Kurulu üyesi Alpaslan Coşkun, Selçuk Kent Konseyi Başkanı İrfan Yıldız, Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar odası başkanı Hayri Güller ile çok sayıda Polonya Varşova Üniversitesinden Akademisyenler katıldı.

İlk bakışta güzel...
Güzel de, seyahatlere kimler katılacak...
Neler yenilecek, içilecek!
Biz bunları değil, Selçuk'a ne katkısı olacak, bunları öğrenmek istiyoruz.
Biliyorsunuz, hangi partiden olursa olsun, belediye başkanlarının üç haftası kentlerinde, bir haftası nedense hep yurt dışında geçiyor.
Amaç yiyelim, içelim, eğlenelim olmamalı...
Amaç hizmet etrafında birleşmekle olur...
Kim 'Ne oluyor?' derse hemen heyetlere alınıyor, gruba katılıyor.
Bilmem anlatabildim mi?


***

SON NOKTA

Fikri haklar ve uygulamaları paneli


Ülkemizde giderek daha da önem kazanan fikri haklar konusu, özellikle firmalarımızın ticari işlemlerinde karşılarına çıkmakta ve bu konuda yeterli bilgi sahibi olmayan firmalar kendi haklarını korumakta sıkıntı çekmekte veya başkalarının haklarını ihlal etme noktasında sorunlar yaşamaktadır.
Bu nedenle, İstanbul Sanayi Odası tarafından oluşturulan panel programında; marka, patent, endüstriyel tasarım gibi 'temel fikri mülkiyet hakları' korumalarının yanı sıra, firmalar için büyük önem arz eden 'çalışanların buluşları' ile fikri hakların ticarileştirilmesi araçlarından biri olan 'lisanslama' konularına değinilecek ve bu alanda sıklıkla karşılaşılan 'dava süreçleri' ile ilgili nasıl yollar izlenebileceği konusunda bilgi verilecektir. Panel 7 Kasım 2104 tarihinde yapılacak.