Son 5 yılın son iki ayında borsa ortalamasından daha iyi performans gösteren hisse senetleri hangileri. Borsa İstanbul'da Endeks yılın son 2 ayına 80 bin sınırının hemen altında giriyor. 80 bin puan üstünü ilk defa Mayıs 2013'te gören endeks ilki bu deneme olmak üzere daha sonra Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere 2 deneme yapmasına rağmen 80 bin puan üstünde kalıcı olmayı başaramadı.

Yükseliş trendi

8 Ekim'de 72.612 puana kadar gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyesini gören borsada endeks yaklaşık 3 haftadır yükseliş trendi içinde hareket ediyor. Geçen hafta yeniden 80 bin puanın direncine gelen endeks, seans içlerindeki denemelerine rağmen bu seviye üstünde henüz bir kapanış yapamadı.

80 bin puan üstü

Eğer yılın son aylarında yaşanan klasik yükselişler tekrar ederse, endeks büyük ihtimalle bu yılı da 80 bin puanın üstünde tamamlayacak. Ancak endeks yılı 80 bin puanın üstünde yılı kapatsa da kapatamasa da, eğer endeks kontratlarına yatırım yapılmıyorsa, yatırımcılar için önemli olan hangi hisselerin daha çok prim yapacağı.

Hangi hisseler daha şanslı?

Mevsimsel etkiler ile bazı hisselerin fiyat performansları yılın son döneminde ortalamanın daha üstünde çıkıyor. Borsa İstanbul'da son 5 yıl içinde en az 4 defa borsa ortalamasından daha iyi performans göstermiş tam 40 hisse senedi bulunuyor. Son 5 yılın tamamında borsa ortalamasından daha iyi performans gösteren ise sadece 5 hisse senedi bulunuyor.
1 BRYAT, 2 DOBUR, 3 PETUN, 4 TUPRS, 5 TTRAK.

Şaşırtıcı 19 gerçek

ABD ekonomisiyle ilgili genel geçer söylem, ekonominin düzelme eğiliminde olduğu ve 2015 ortalarında her şeyin 'tozpembe' olacağı yönünde. Oysa bu söylem büyük ölçüde yanlış. Örneğin son ekonomik daralma döneminden bu yana, istihdam edilen ABD vatandaşının, toplam nüfusa oranı neredeyse hiç değişmedi; İşgücüne katılma oranı son 36 yılın dip noktasında ve ev sahiplilik oranı son 20 yılın en düşük değerinde.
ABD vatandaşlarının yüzde 49'u, şu ya da bu şekilde devlet desteğine muhtaç durumda. Bunlar ekonominin sağlıksızlığını gözler önüne seren sorunlardan sadece birkaçı. Aşağıda, bu konuya daha da açıklık getiren 19 ayrı madde sıralanıyor. Okurken, herhalde Amerikancıların morali biraz bozulacak.
Halk 2007'den daha fakir: Enflasyon hesaba katıldığında, ABD'de ortalama hane halkı geliri, 2007'de olduğundan %8 daha aşağıda.
Tam zamanlı çalışanlar azalıyor:
Tam zamanlı çalışanlar azalıyor: Yarı zamanlı çalışanların sayısı, 2007'den bu yana %54 artış kaydetti. Tam zamanlı çalışanların sayısıysa aynı dönemde tam 1 milyon adet düşüş gösterdi.
7 milyon Amerikalı tam zamanlı iş arıyor: Halen tam zamanlı iş arayan 7 milyon Amerikalı, yarı zamanlı işlerle yetinmek zorunda kalıyor. Maaşlar daha az: Ekonomik "düzelme" süresince yaratılan işler, finansal kriz öncesindeki pozisyonlara kıyasla %23 daha az maaş ödüyor. İş bulma ümidi azalıyor:  İş bulma ümidini kaybetmiş kişi sayısı, 2007 krizi öncesine kıyasla 2 kat artmış durumda.
Rakam durmadan yükseliyor: Son finansal kriz baş gösterdiğinde, işsizlerin yüzde17'si en az 6 aydır istihdam olanağı bulamamıştı; bugün bu rakam yüzde 34 seviyesine yükseldi.
Gençler iş bulamıyor: İş bulamadıkları için üniversite mezunlarının yarısı, mezuniyetlerinin üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen ailelerinden maddi destek alıyorlar.
Kaliforniya'nın dörtte biri yoksul: Kaliforniya'nın getirdiği yeni "yoksulluk" tanımına göre eyalet nüfusunu %23,4'ü yoksulluk sınırının altında kalıyor.
Varlıklar eriyor: New York Times'ın bir haberine göre, ortalama ABD ailesinin finansal varlıkları, 10 yıl öncesine kıyasla %36 azalmış durumda.
Gelir adaletsizliği artıyor:  2007'de, en zengin %5'lik hane halkının, ortalama bir haneye kıyasla 16,5 kat daha fazla varlığı vardı. Şimdi aynı %5'lik kesimin varlığı, ortalamanın tam 24 katı.
Küçük işletmeler kapanıyor: ABD'deki küçük ölçekli işletme sayısı tüm zamanların dip seviyesinde.
Riskli kredi oranı hala yüksek:  Otomobil kredilerinin içindeki "riskli kredi" miktarı, toplamın %31'ine yükselmiş durumda. Aynı durum gayrimenkul sektöründe yaşandığında, söz konusu sektör önemli bir çöküş yaşamıştı.
Petrol fiyatlarındaki düşüş risk:  ABD'de 'katran kumu' kullanılarak üretilen bir varil petrolün maliyeti 85 dolar. Petrol fiyatının bu seviyenin altına sarkmasıyla birlikte, katran kumundan petrol üreten şirketlerin iflas etmesi kaçınılmaz hale geldi.
Çin ABD'yi geçti:  Satın alma gücü bazında, Çin ekonomisi ABD ekonomisini sollamış durumda.
49 milyon kişi açlık sınırında:  ABD'de toplam 49 milyon kişi, masaya temel gıda maddelerini koymakta güçlük çekiyor.
6 dev banka her şey: ABD'de, 'iflasına izin verilemeyecek kadar büyük' kategorisine giren 6 banka var. Bunlardan 5'inin türev piyasasındaki varlıkları 40 trilyon doları aşıyor.
FED'in yöneticilerinin maaşları:  ABD Merkez Bankası'nın en kıdemli 113 çalışanının ortalama maaşı, yıllık 246.506 dolar seviyesinde. Anlaşılan 'ekonomiyi batırmak' oldukça karlı bir iş alanı.

Kamu borçları azalmıyor artıyor

Kamu borçları artıyor: Kamu borçlarının 'kotrol altında' olduğu söylenip duruyor, ama sadece 2014 mali yılında ABD'nin kamu borçları 1 trilyon dolardan fazla artış kaydetti.
Obama'nın tatil maliyeti: Barrack Obama ve ailesinin tatil harcamaları şimdiye kadar ABD vergi mükelleflerine 40 milyon dolardan fazla maliyet getirdi.

***

DİP EKSPRES

2 yıl öncesine döndü


Bu yılının üçüncü çeyreği sonunda 33,8 milyar TL'ye kadar gerileyen taksitli kredi kartı bakiyesi, iki yıl önceki seviyeye indi. Banka kartlarıyla yapılan ödemeler bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttı ve 21,7 milyar liraya ulaştı.
Taksitli kredi kartı bakiyesi, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 33,8 milyar liraya kadar gerileyerek, iki yıl önceki seviyesine döndü.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) yılın 9 aylık dönemine ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Buna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) taksit düzenlemesinin ardından büyüme hızı yavaşlayan kredi kartlarıyla ödeme tutarı yılın 9 ayında 316 milyar lira oldu.