Dünyada hızla yayılan sosyal medya dalgası ülkemizde de etkisini tam anlamıyla göstermeye başladı. Türkiye'nin en çok tercih edilen sosyal medya hizmetleri şirketi CROVU'nun açıklamış olduğu rakamlara göre, Türkiye'de sosyal medya kullanım oranları geçen yıla kıyasla yaklaşık %37 arttı. Bu doğrultuda sosyal medya sayfalarını profesyonelce yöneten markalar, online satışlarını geçen yıla kıyasla yaklaşık %40 artırdı.

Kazanç üzerine etkili


Küçükten büyüğe, her kesimin içinde bulunduğu sosyal medya mecraları, özellikle e-ticaret sektöründe satışların artmasına olumlu etki yapıyor. Sosyal medyanın kazançlar üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, şirketler de sosyal medya yönetimlerine büyük önem veriyor. Özellikle e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren markalar, kendi bünyelerinde sosyal medya yönetim ekibi kurarak ya da sosyal medya yönetimi alanında deneyimli şirketlerden hizmet alarak, satış oranlarının artırmayı hedefliyor. CROVU'ya göre, önümüzdeki yıllarda etkisini iyice artıracak olan sosyal medya mecralarına yatırım yapmak, hem müşteri memnuniyeti hem de kazançları artırmak açısından oldukça önem arz ediyor.


Önleri açıldı


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle güzellik salonlarında tıbbi cihaz kapsamında olmayan ürünlerin kullanılmasının önü açıldı. Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, güzellik uzmanlarının tıbbi cihaz kapsamına girmeyen, teknik bilgi gerektiren cihazları kullanabilmesini sağlayan kararnamenin sektörde sevinç yarattığını söyledi.
 

Sektör canlanacak


Zeki Yöndem, 'İnvazif ve medikal işlemlerin sadece yetkili hekimler tarafından yapılması gerekir. Fakat medikal olmayan, teknik ve beceri isteyen konularda güzellik uzmanlarına ihtiyaç duyulduğu çok aşikar. Mart ayı sonu itibariyle çıkan kararname ile bu alanda güzellik uzmanı arkadaşlarımızın önünün açılmış olması sevindirici' diye konuştu.
Bu düzenlemenin ardından ortaya sorunlar çıkmaması noktasında odalara ve derneklere ciddi görevler düşüyor. Ancak doktorları ve uzman kadrolarıyla, sağlık bakanlığının kontrolünde küçük birer polinik göreve yapan medikal merkezler ise serbestliğin sağlık açısından denetlenmediği sürece büyük sıkıntı yaratacağını savunuyorlar.
Aylık, 66 bin metrekare üretim kapasitesiyle sabit mobilya sektöründe Türkiye'nin sayılı firmaları arasında yer alan Karra Mobilya, Expo Turkey by Qatar fuarından 5 milyon dolarlık anlaşmayla döndü. Karra, Katarlı bir inşaat firmasıyla 6 bin 500 konutluk projenin 1. Etap sabit mobilyaları için anlaşma sağladı. Karra Mobilya yönetim kurulu başkanı Abdulkadir Gültekin, 'Katar fuarında büyük ilgiyle karşılandık. Birçok temaslarımız oldu. 1 yıl içerisinde Katar'a 20 milyon dolarlık ihracat yapmayı planlıyoruz' dedi.
Gültekin, 'İzmirli inşaat firmaları uluslararası fuar organizasyonlarına daha çok katılım sağlamalı. İzmir Türkiye'nin 3. büyük şehri olmasına rağmen yabancıya konut satışında Bursa, Yalova, Sakarya, Ordu, Aydın gibi şehirlerin gerisinde kalıyor.
İzmir'de nitelikli konutlar var. İzmirli firmalar uluslararası fuarlara katılıp kendi projelerini tanıttığında yabancıya daha çok konut satacağına inanıyorum. Bu durum da İzmir ekonomisi için büyük bir avantaj olur.
Katar'lıların Türkiye'ye yatırım yapma gibi düşünceleri var. İzmir de bu yatırımlardan pay almalı' ifadelerini kullandı.
Bu arada şunu belirtmekte yarar var...
İzmir ve Ege firmaları İstanbul'daki fuarlara katılım sağlayarak sadece organizörleri sevindirip zengin ediyor. İstanbul fuarlarının bugünü kadar hiçbir İzmir ve Ege firmasına katkısının olmadığı tarafsız araştırmalar sonucu belirlendi.
Onların İzmir'deki fuarlara katılımlarının ise yüzde yüze yakın faydalı ve yararlı olduğu da ortaya çıktı. Yani İzmir'in yararı, İstanbul'un zararı var...
İzmir Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, Amerikan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, ikinci dünya savaşından sonra yaklaşık 80 bin yeni kimyasal ürünün geliştiğini ve pek çoğunun ziraat alanında olduğunu söyledi.
'Organik Beslenme ve Sağlık, Mesleklerin Organik Sektörüne Bakışları Semineri'nde konuşan Akçiçek, tehlikenin büyüklüğü karşısında önlem almak gerektiğini söyledi.
Organik ürünlerin çözüm olabileceğini söyleyen Fehmi Akçiçek, bu gıdayı her gelir seviyesinden insanın ulaşılabileceği düzeye getirmek gerektiğine dikkat çekti.

Güvenli, lezzetli ve sağlıklı


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Eren Akçiçek, organik gıdalar antioksidan etkisi yüksek gıdalar olduğunu ve anti kanser etkisinin varlığına dikkat çekti.
Özellikle çocukların ve bebeklerin beslenmesinde organik gıdanın çok önemli olduğunu söyleyen Akçiçek, organik gıdanın hem lezzetli hem sağlıklı olduğunu söyleyerek, 'Gelecek nesillere karşı bir borcumuz var: Toprağı korumak. Toprağın tekrar bereketini ve hizmetini koruma altına almalıyız. Organik tarım bir nevi eskiye dönüştür. Dünyamızın geleceği organik tarımdır' dedi.


Yemekten haz almak önemli


Beslenmenin en kritik şifa kaynaklarından biri olduğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Nevin Turgay, ise yediğimiz yemekten haz almanın da çok önemli olduğunu belirterek,  sofraya kiminle oturduğununuz bazen ne yediğinizden bile önemlidir diye konuştu.
Turgay, sözlerine şöyle devam etti:
'Dünyada en uzun yaşam potansiyeli olan insanların yaşadığı Japonya'nın güneyinde yer alan Okinawa Adası'nda bir araştırma yapılmış.
Araştırma sonucunda fark edilmiş ki buradan göç eden ve modern yaşam dinamiklerine kendini kaptıran kişilerin ömründe kısılma olmuş. Adanın sokaklarında dolaşıldığında görülmüş ki adanın daha sakin ve daha yavaş kendine has bir ritmi var.
Sakinleşmeye çalışmalı ve ruhumuza bize yetişmesi için imkan tanımalıyız."

21. yüzyılın stratejik enerjisi: Bor!

21. yüzyılın stratejik enerjisi, 'Bor' mineralinin en hafif alkali metallerden biri olduğunu, endüstriyel anlamda kullanım alanlarının bulunduğunu belirten uzmanlan,  'Bor, çevre dostu ve şarj edilebilir enerji depolama sistemleri ve termonükleer fizyon  reaktörlerinde, tıbbi ilaçlarda, endüstriyel yağlarda, seramik camlarda ve boyalarda kullanılmakta' diyor.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Konferans Salonu'ndaki seminerde; Jeotermal Sudan N-metil-D-Glukamin Grubu İçeren Şelatlayıcı Adsorbanlar ile Bor Giderimi için Karşılaştırmalı Bir Çalışma ve İyon Değiştirici ile Jeotermal Sudan Lityumun Geri Kazanılması konuşuldu.
Kimya Mühendisi  Yaşar Kemal Recepoğlu'nun verdiği  seminerin danışmanlığını Prof. Dr. Nalan Kabay ve Doç. Dr. İdil İpek yaptı. Ülkemizde bol olan;  lityumun jeotermal sulardan geri kazanımı nasıl gerçekleşir, ile jeotermal sulardan bor elde edilmesi ele alındı. Bilindiği gibi gelecek Bor ile daha kolay hale getirilecek. Bor'un anavatanı da Türkiye...
Bu arada unutulmaması gereken ise; Bor mineralinin, insanlar, bitkiler ve hayvanlar için temel bir bileşen olmasına rağmen talep edilen miktar aşıldığında zehirli olabileceğini vurgulandı.

Düşük vergi ile...

Son 2 yılda tekrar düzenlenen motorlu araç vergileri tüketicileri daha düşük motor hacmine sahip araç satışına iterken, bu durum aracında yüksek performans arayanları farklı alternatif arayışlarına doğru yönlendiriyor. Motor hacmi yüksek araç alıp yüksek vergi ödemektense, daha düşük cc'li araç alarak 'hızlandırıcı performans ürünleri' taktıran sürücüler, Türkiye'de performans artırıcı ürün pazarının yükselişe geçmesine sebep oldu.
Ülkemizde yüksek motorlu araçlara uygulanan 'Motorlu Taşıtlar Vergi' oranları otomotiv sektöründeki tüketici alışkanlıklarını değiştirmeye devam ediyor. Türkiye'deki vergi oranlarına göre 1.6 cc ve altındaki motor gücüne sahip araçlar düşük vergi diliminde değerlendirilirken, performans sağlayan 1.6 cc üstü araçların vergileri ise el yakıyor.
Aracında performans arayan tüketiciler ise performans artırıcı ürünleri kullanarak vergi dilimine takılmadan araç performanslarını yükseltmeye çalışıyor. Son dönemde dünya pazarında bu alan lider olan Pedalbox markası da Türkiye'de faaliyete başladı. Ürünün distribütör firması sektörde 20 yıllık tecrübesi bulunan Uludağ Group, Türkiye piyasasında 50'yi aşkın bayiyle hizmet veriyor.
Birçok farklı eklentilerle araç performansının artabileceğini ileten Uludağ Group Genel Koordinatörü Hakan Sümer, 'Tüketicinin araç performanslarını iyileştirmeye yönelik arayışı Pedalbox markasını Türkiye'ye getirmemize vesile oldu. Alman markası olan Pedalbox,  DTE Systems firmasının geliştirdiği bir araç performans arttırıcı' dedi.
 
*-
 
DİP EKSPRES
 
*- 1 milyar 250 milyon dolar ihracat hedefliyor

 
Ege Bölgesi'nde Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründen sonra ihracatta ikinci sırada yer alan Demir-Çelik Sektörü, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 20'lik ihracat artış hızıyla 247 milyon 492 bin dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırdı.
Demir-Çelik Sektörü, 2017 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Çin'deki demir-çelik fiyatlarındaki yükselişin Türk demir-çelik sektörünün rekabetçiliğini arttırdığını ve ihracatlarında olumlu bir değişime yol açtığını, 2017 yılından umutlu olduklarını, 2017 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

GÜNÜN MEKTUBU

Vestel çoğundan üstün..
 

Altuğ Ömür Uçar hepimizi ilgilendiren şu mektubu paylaşıyor: 'Ülkemizde en büyük ithalat kalemi cep telefonuna yılda 20 milyar USD ödüyoruz. Milli duygularla düşünerek bir fikir vermek isterim. Yeni telefon almak isteyen dostlarım; Vestel 5580 isimli bir model üretmiş. Türk mühendisliğinin gururu. Bence düşük boyutlu telefonda; maksimum ekran büyüklüğü ile çalışmış tüm teknik özellikleri dış dünyadaki rakiplerinin çoğundan üstün.
Üstelik sadece 899 TL aynı ayarda bir iPhone nun 4800 TL olduğunu düşünürsek hem kendi adımıza, hem de ülke adına doğru bir iş yapmış olabiliriz. Azm edersek kendi Samsung'umuzu yaratabiliriz, yeter ki destek olalım...