Her siyasi olay ya da seçim sonrası veya herhangi bir siyasi parti ile ilişkilendirilen olay sonrası sosyal medyada arkadaş silme yada takip bırakma furyası yaşanmakta. Peki sadece aynı görüşü paylaşmadığın için birçok kişiyi arkadaş listenden çıkarmak ya da takibi bırakmak ne kadar doğru?

Sadece kendimizi daha rahat hissetmek için yaptığımız, aynı görüşte olmadığımız haberleri görmekten kaçındığımız için yaptığımız bu davranışlar ile aslında sadece sorunun bir paraçası haline geliyoruz. Amerikada yapılan bir araştırmaya göre yetişkin Amerikalıların %50'si haberleri sadece sosyal medyadan alıyor. Türkiye'de de durum çok farklı değil. Ülkemizde insanlar haberleri sadece sosyal medyadan almasa bile sadece tarafı olduğu siyasi görüşü yansıtan gazete ve televizyonlardan haberleri takip etmekte. Böylelikle sosyal medyada duvarımızı diğer görüşlerin haberelerine kapatarak, sadece kendimizi mutlu hissettiren haberleri okuyarak mutlu hissediyoruz.

Siyasetçilerin ve siyasi partilerin en çok suçlandıkları konuların başında toplumu ayrıştırmaları gelir. Fakat sosyal medyada katılmadığımız bir görüşün haberini bile görmeye tahamül edemeyip onu yok sayıyorsak toplumu ayrıştırmaları konusunda siyatçilere pek iş düşmediğini söyleyebiliriz. Dünyadaki bütün sorunların temelinde insanların hoşgörüden uzak davranmasının yattığını düşünecek olursak hiçbir şekil ve koşul altında insana ve görüşlere saygı ve hoşgörüden ödün verilmemelidir.

Peki ya "Troller"

Öncelikle troll kime denir bunu açıklayalım. Aslında troll'ün kesin tanımını yapmamız mümkün değil. Troller Facebook, Twitter gibi sosyal medyada kişilerin keyfini kaçıran, aşağılayan, dışlayan veya siyasi ve dini konularda tartışmalar başlatarak insanları birbirine düşürmeye çalışan, bu şekilde kendisine takipçi toplamaya çalışan kötü karakterli içten pazarlıklı kişiler olarak karşımız çıkarlar.

Sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan bu kişiler genellikle hassasiyetlerimizi hedef alan paylaşımlar ve yorumlar yaparak bizlerin onlara cevap yazmasını ve tepki vermesini beklerler ve bundan haz duyarlar. Bu kişiler ile uğraşmak troll olan kişiden başkasına yarar sağlamaz. Siyasi görüşleri ve dini inançları kullanmak trollerin en çok haz duydukları durumlardır. Yukarıda yazılanların aksine arkadaşınızın ya da takip ettiğiniz bir kişinin troll yaptığını düşünüyorsanız o kişi ile uğraşmamak, takibi bırakmak ve görmezden gelmek yapılacak en akıllıca harekettir.