Anayasa Mahkemesi, sözleşmeli personel statüsünden memur kadrosuna atananlara 5 yıl süresince diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil yasağı getiren kanun hükmünün iptal istemini reddetti.
Erzurum 2. İdare Mahkemesi ile Tokat İdare Mahkemesi, baktıkları davalar kapsamında söz konusu düzenlemeyi içeren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun geçici 41. maddesinin 4. fıkrasının 3. cümlesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuruyu esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, ilgili kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı bulmadı ve iptal istemini reddetti.

Binlerce kişiyi ilgilendiriyor

Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda, geçici 41. maddede kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermaye kuruluşlarında, il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde ve TRT'de, kanunda sayılan şartlarda sözleşmeli personel olarak çalışanların, memur kadrolarına atanabileceğinin düzenlendiği anlatıldı. Aynı kanun maddesinde bu şekilde memur kadrosuna atananların 5 yıl başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakillerinin yapılamayacağının öngörüldüğü belirtildi.

Merkez Bankası'ndan yeni adım

Merkez Bankası, likidite yönetimi ve sadeleşme adımları çerçevesinde, bir hafta vadeli repo ihale tutarının belirlenmesinde, toplam haftalık vadeli fonlama stoğunun haftanın günlerine dengeli dağıtılmasını hedefleyecek. TCMB'den yapılan açıklamada, '3 Haziran 2016 tarihinden başlamak üzere, miktar ihalesi yöntemiyle sağlanan bir hafta vadeli repo fonlamasına ilişkin günlük ihale tutarının belirlenmesinde, toplam haftalık vadeli fonlama stoğunun haftanın günlerine dengeli dağıtılması hedeflenecektir' denildi. Açıklamada, söz konusu adımın 18 Ağustos 2015 tarihinde duyurulan 'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası' kapsamında, likidite politikasındaki öngörülebilirliği artırmak ve bankaların likidite yönetimlerini daha etkin yürütmelerini sağlamak amacıyla atıldığı belirtildi.

Kıdemde fon netleşti

Kıdem tazminatında, yasadan sonra herkes sisteme girecek, mevcut çalışana geçmiş dönem için tercih sunulacak.
Fondan kesintisiz ilk çekiş hakkının 15 yıl olmasının belirlendiği, ölüm dışındaki, evlilik, askerlik vb. özel durumlara ilişkin olarak da 10 yıl şartının olacağı kaydedildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının dış borçlarında büyümenin 2015 ve 2016 ilk çeyrekte yavaşladığını ancak, borcun yarısından fazlasının 12 ay vadeli olması nedeniyle piyasa güvenindeki değişimlere karşı kırılganlığın devam ettiğini bildirdi.

Limak yapacak

Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşaatı için açılan ihaleyi 4,3 milyar dolarlık teklifle Limak İnşaat kazandı. Projenin imzaları, Limak yöneticileri ile Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir'in katıldığı törenle atıldı. Yaklaşık 2 ay önce Dünya'nın duyurduğu gibi, özel sermaye fonu Bridgepoint, hissedarları arasında Esas Holding'in de bulunduğu kuruyemiş üreticisi Peyman'ı satın aldı. Sabancı Holding organizasyon değişikliğine gitti. Şirketten KAP'a yapılan açıklamaya göre Perakende ve Sigorta Grup Başkanlığı ikiye ayrıldı. 1 Haziran 2016 tarihinden geçerli olmak üzere Sigorta Grup Başkanlığı'na Haluk Dinçer atandı.

Ekonominin gündemi turizm

Mayıs ayında Türkiye'nin ekonomi gündemine turizm haberleri damga vururken, çıkan haberlerde turist sayısında yaşanan azalma ve sektörün yaşadığı sıkıntıların öne çıktığı görüldü. Geçtiğimiz ay turizm sektörü ile ilgili yazılı basına 18 binden fazla haber yansıdığı belirlendi. Ekonomi haberleri içerisinde geçen ay öne çıkan bir diğer sektör finans olurken, sektör hakkında yazılı basında 15 bine yakın haber çıktığı saptandı. Finans sektörünün önemli bir bölümünü oluşturan bankacılıkla ilgili yazılı basında 12 binden fazla haber çıkarken, faiz indirimi ile gündeme gelen Merkez Bankası hakkında ise yazılı basında 3 binden fazla haber yapıldığı tespit edildi. Yaşanan düşüş haberleri ile gündemde olan ihracat sektörü ile alakalı ise geçen ay yazılı basında 11 bini aşkın haber yer aldığı tespit edildi.

Daralma var

Mayıs ayında otomotiv sektörü pazar payında yaşanan daralma haberleri ile öne çıkarken, binek, hafif ticari ve ağır vasıta segmentleri de dâhil yazılı basında otomotiv sektörü ile ilgili 8 bine yakın haber çıktığı belirlendi.
Türkiye'de geçen ay işsizlik rakamlarında düşüş yaşanırken, işsizlikle ilgili yazılı basında 3 bine yakın haber yer aldığı tespit edildi. Geçen ayın bir diğer gündemi ise enflasyon rakamları olurken, enflasyon ile ilgili yazılı basına 2 binin üzerinde haber yansıdığı görüldü. Geçtiğimiz Mayıs ayı boyunca ekonomide öne çıkan diğer konuların ise, dış ticaret verilerinin açıklanması, yeni kıdem tazminatı çalışmaları, cari açık rakamları, sanayi üretimi ile yoksulluk ve açlık sınırı verileriyle ilgili haberlerin olduğu tespit edildi.

6.yılında 6.mağaza

'7on Marketler" in kurucusu olan işadamı Şafak Akın, şimdi ise Ege Takım Mağazaları ile birlikte yatırımlarına devam ediyor.
6 yıl önce hizmete girmesine rağmen kısa bir süre içerisinde İzmir' in en çok tercih edilen mağazalarından biri olmayı başaran 'Ege Takım Mağazaları" altıncı şubesinin açılışını gerçekleştirdi. Ege Takım, 2010'da faaliyetlerine başlayan ve Buca, Karşıyaka, Bornova, Hatay, Karabağlar şimdi ise Eskiizmir şubesi olmak üzere bu kadar kısa süre içerisinde büyüyerek İzmir'in en işlek semtlerinde yer almayı başardı.

Ramazan sofralarında geleneksel tatlar

Geleneksel tatların ustası Kırçiçeği, Türkiye genelindeki 22 şubesinde 11 ayın sultanı Ramazan'da misafirlerini hem iftar hem de sahurda ağırlayacak. Ramazan öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Kırçiçeği Genel Müdürü Meryem Dilşad İpbaş, 'Kırçiçeği ailesi olarak Ramazan'da misafirlerimize çok güzel, emsalsiz lezzetler sunuyoruz. Ama asıl Kırçiçeği ailesi olarak topluma değer katıp, insanlara mutluluk vererek onların ruhuna hitap ediyoruz' dedi.
İftarın ve sahurun vazgeçilmezi çorbalar sıcak puf pidelerle servis edilecek. Kırçiçeği'nin efsanevi kıymalı, otlu peynirli, mantarlı, sucuklu, pastırmalı, yumurtalı, kuşbaşılı çıtır pideleri ise misafirlerin seçimleri arasında yer alacak.
Kırçiçeği ayrıca ramazan sofrasını tatlılar ile de süsleyecek. Fırın Sütlaç, Künefe, Dondurmalı İrmik Helvası ve Kabak Tatlısı, Kırçiçeği'nin favorileri arasında yer alıyor.

Kalite ordusu kuruluyor

Zeytinyağında kaliteyi ve bu bilinci artırmayı hedefleyen Zeytindostu Derneği, yetkin tadım uzmanları yetiştirmek amacıyla 3. Ulusal Zeytinyağı Tadım Panelisti Eğitimi düzenliyor. 2 Haziran'da Muğla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek eğitimi Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (IOC) tarafından akredite edilen Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından verilecek. Bugüne dek yetmişin üzerinde tadım eğitimi gerçekleştiren Zeytindostu Derneği, bu kez tadım uzmanları ve panelistleri yetiştirmek üzere 3. Ulusal Zeytinyağı Tadım Panelisti Eğitimi düzenliyor. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne (IOC) akredite, Organizzazione Nazionale Assaggıatori Olio Di Oliva (ONAOO) ile Zeytindostu Derneği'nden İtalyan ve Türk uzmanların, Muğla Belediyesi ve Çine Gelişim Vakfı sponsorluğunda vereceği eğitim, Muğla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.


DİP EKSPRES

Yunanistan'a döneriz!


Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 'Turizm gelirini çekince cari açık yüzde 9'lara fırlıyor. Bu kabul edilemez bir oran. Anında reytinginiz yatırım yapılabilir seviyesinden 3 C'ye düşer. Yunanistan konumuna düşersiniz. Bu bakımdan turizm hayati bir öneme sahiptir' dedi. Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) ve Marriot International işbirliği ile organize edilen 'Turizm Sektör Buluşmaları' etkinliğinde konuşan Ateş, Türkiye turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının 18.3 milyar dolar olduğunu kaydetti. Son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verdiği kredilerde yüzde 11 azalma yaşandığını anımsatan Ateş, Denizbank'ta ise yüzde 4'lük artış yaşandığını söyledi.

Duvara toslayabiliriz

Ateş, batık oranı az olan bir sektörün halka açılma oranındaki azlığa da dikkat çekerek, 'Bankalar sizlere borç verir ancak sermaye piyasaları öz varlık sağlar' tavsiyesinde bulundu. İster enerji, ister altyapı, isterse de turizm gibi ağır yatırımların 'ver krediyi vadeye kadar bekle, geri al' modeliyle finanse edilmesi halinde, duvara toslanabileceği uyarısında bulunan Ateş, şu öneride bulundu:
'Bugün kredi mevduat oranı yüzde 120'ler civarında. Bu ne demek? Bankalar mevduatının tamamını kredi vermiş, üstüne de kredileri yurt dışından alıp, borçlanıp vermiş. Nereye kadar? Yurt dışındaki adam da soruyor:
'Kardeşim kriz olursa sen bunu bana ödeyebilir misin?'.