Başbakan Ahmet Davutoğlu, merakla beklenen asgari ücret zammıyla ilgili konuştu. Davutoğlu asgari ücret zammının söz verildiği gibi yapılacağını yineledi. Davutoğlu şöyle konuştu: '1300 lira taahhüt yerine getirilecek. Ek tedbir gerekiyorsa bunları da değerlendiririz. Vatandaşımıza verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.'

Hazine karşılayabilir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise asgari ücretin işveren üzerindeki maliyeti artırdığını, bu maliyetin bir kısmını Hazine'nin karşılayabileceğini belirtirken, şu anda Merkez Bankası'nda değişiklik yönünde bir çalışmanın ise olmadığını belirtti.
Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini gerçekleştiren İHKİB'in Başkanı Hikmet Tanrıverdi asgari ücretin 1.300 TL olması durumunda üretimin Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Moldova ve Mısır gibi ülkelere kayabileceğini söyledi.

Taşeron kadro kimleri kapsıyor?

Taşeron işçilere kadro son durum hakkında bilgi veren Çalışma Bakanı Faruk Çelik, hangi taşeronlar kadroya girecek sorusuna yanıt verdi. Çelik, hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin yeni Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini söyledi. Kamuda 750 bin civarında taşeron işçi olduğunu anımsatan Çelik, taşeron kadrolarını 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımına göre yapılacağını da açıkladı. Çelik, 'Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. Mesela, hasta bakıcı bir kardeşimiz. Hastayı ameliyattan odasına kadar götürüp ilgileniyor.
Hizmet alımı var. Hizmet alımı yapılacak işler de netleşecek. Sendikalar, ilgili bakanlıklar çalışmayı yapacaklar.
'Şuradaki elemanlar asıl işçidir kadroya, şurdakiler de yardımcı işçidir' denilecek, onlara da asıl işçinin elde ettiği hakları yardımcı işçilere de verilerek alımı yapılacak. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum' diye konuştu.

Otomobiller için uyardı

Gümrük Bakanı Cenap Aşcı, yurtdışından getirilen araçları başkasının kullandığının tespit edilmesi halinde kullanıcılara ceza kesileceğini söyledi. Yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının Türkiye'deki kalış süresinin 6 aydan 24 aya çıkarıldığını hatırlatan Aşcı, vaktin uzatılmasıyla denetimlerinde arttırıldığına dikkat çekti.
Temsa Global'in kendi geliştirdiği ve lüks sınıfta yer alacak yeni otobüsü 'Maraton' yollara çıkıyor. Tasarımında İtalyan esintileri de yer alan Maraton, Temsa'nın rekoruna katkı yapacak.
Trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin denk geldiği eylülde bir önceki aya göre yüzde 26,4 azaldı. En büyük azalış yüzde 42,85 ile Dacia'da görüldü, bunu yüzde 30,45 ile Volkswagen izledi.

Volkswagen'e ilk para cezası

Brezilya Çevre Koruma Dairesi İBAMA, VW'nin emisyon skandalı nedeniyle 12,4 milyon euro ceza verdi. Alman otomobil devi Volkswagen'e egzoz gazı skandalı nedeniyle ilk para cezası Brezilya'dan geldi. Alman basınında yer alan haberlere göre, Brezilya Çevre Koruma Dairesi İBAMA, VW skandalı nedeniyle 50 milyon Real (yaklaşık 12,4 milyon Euro) ceza vermesini kararlaştırdı. Ayrıca, VW'nin Brezilya kolu VW do Brasil'in 17 bin 057 Amarok Pikap aracı geri çağırması ve programı yenilemesi de kararlaştırıldı. Brezilya'da VW'ye verilen cezanın mevcut yasalar çerçevesinde verilebilecek en yüksek ceza olduğu belirtiliyor. Brezilya'da Volkswagen'in üç adet otomobil ve bir motor fabrikası bulunuyor. İstihdam ettiği işçi sayısı ise 20 bin.

Banka kârları eridi

Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören mevduat bankalarının 3. çeyrek konsolide olmayan dönem net karları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31,8 azalarak, 4 milyar 627 milyon liradan 3 milyar 155 milyon liraya düştü. Konsolide olmayan veriler dikkate alındığında en fazla net kar elde eden banka Garanti Bankası oldu.

Yeni fırsatlara bakıyor

Kordsa Global CEO'su Cenk Alper, ana iş kolları olan lastik dışında kompozit ve inşaat alanlarında büyüme stratejisi izleyeceklerini belirterek, bu kapsamda Avrupa ve Amerika'da kompozit konusunda faaliyet gösteren şirket satın almaları planladıklarını kaydetti.

Bunu yapan 2 bin lira kazançlı çıkıyor

Erken emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapmayı planlayanların elini çabuk tutması gerekiyor. Asgari ücretin 1 Ocak?ta net bin 300 lira olmasıyla, borçlanma tutarları artacak. Bu tarih gelmeden harekete geçenler en az 2 bin lira kazançlı çıkacak. Borçlanmada tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor. En düşük borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32'si oluyor. Ocak'ta net bin 300 lira olacak asgari ücretin brütü de yaklaşık bin 647 liraya ulaşacak. Şu an doğum ya da askerlik borçlanması yapanlar günlük en az 13 lira 58 kuruş verirken, bu işi Ocak ayına bırakanlar 17 lira 56 kuruş ödeyecek.
Aylık borçlanma tutarı da Ocak?ta 407 liradan 527 liraya ulaşacak.

Olimpiyat sporcularını giydirecek

Brezilya'da önümüzdeki yıl yapılacak 2016 Rio Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarışacak 6 bin 500 sporcunun kıyafetleri, Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde kadınlar tarafından üretiliyor. Elmalı'da kısa süre önce faaliyete geçen özel bir firmaya ait tekstil fabrikasında 2016 Rio Yaz Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek sporcular için kıyafet üretimine başladı.
Tekstil fabrikasında, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Elmalı Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde açılan kurslarda eğitim gören Elmalılı kadınlar çalışıyor. Firma sahibi Celal Özdemir, 'Anlaştığımız firmayla birlikte 2016 Brezilya Yaz Olimpiyatları'nda futbol ve basketbolun dışında 6 bin 500 sporcuyu giydireceğiz. Dünyanın en ünlü sporcuları Elmalılı kadınlarımızın el emeği, göz nuruyla ter dökecek. İlk teslimatımızı hafta sonu gerçekleştireceğiz' dedi.

'Kredi kartı 2018'de tamamen tarih olur

Garanti Bankası'nın sahibi İspanyol BBVA'nın global ödeme sistemlerinden sorumlu başkanı olan Mehmet Sezgin, özellikle temassız ödeme noktalarının gelişmesi ve kredi kartlarının da cep telefonlarına bir uygulama olarak girmesi sonucunda plastik kartlara olan ihtiyacın 2018'de ortadan kalkacağını söyledi. Ancak Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, plastik kartın ortadan kalkacak olmasına rağmen kart kullanıcıların ortalama kişi başına taksit maliyetinin 50 lira olduğunu ve bonus ile diğer harcamalar da dikkate alındığında alınan ücretin ortadan kalkamayacağını belirtti. BonusFlaş uygulaması yüklü kullanıcılar, internet alışverişlerinde cep telefonları üzerinden sadece şifre girerek alışveriş yapabiliyor. Tekstilbank'ın Tekstil Bankası AŞ olan unvanı ICBC Turkey Bank AŞ olarak değiştirildi. GSD Holding, Tekstilbank'ta sahip olduğu yüzde 75,5 hissesinin tamamını 669 milyon liraya Çinli ICBC'ye satmıştı.
Mart 2016'da açılacak

İstanbul- İzmir arasının 3,5 saate inmesini sağlayacak Körfez Geçiş Köprüsü'nde, ana kablo montajının devam ettiği ve tabliye montajına ise Aralık ayında başlanacağı belirtilerek, köprünün Mart 2016'da da ulaşıma açılacağı bildirildi.


***

DİP EKSPRES

DEİK'te Tamer Taşkın ile devam


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), bünyesinde gerçekleşen değişim sonrasında İstanbul'da düzenlenen ilk seçimli İş Konseyleri Genel Kurul Toplantılarında Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Afrika, Orta Doğu ve Körfez ile Avrasya olmak üzere 6 bölgede 123 ülke bazlı, 5 sektörel ve 1 özel amaçlı iş konseyinin yürütme kurulu başkanları ve üyeleri seçildi.
Böylelikle yaklaşık 10 yıldır Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanlığını yürüten EBSO Yönetim Kurulu Eski Başkanı Tamer Taşkın bu göreve yeniden seçilirken, Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, Amerika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Aykut Eken, Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tuncay Özilhan ve Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı oldu.