Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kurban Bayramı'na çok az bir süre kaldığına dikkati çekerek, her yıl olduğu gibi bazı spekülatif söylemlerin bu sene de gündemi işgal etmeye başladığını söyledi.
Çelik, geçmiş yıllarda ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş kurban edilirken, şu anda 3 milyon 700 bin kurban edilmeye müsait küçükbaş hayvan olduğunun belirlendiğini ifade ederek, 'Hayvan sayılarında herhangi bir sorun söz konusu değil. Kurban Bayramı için yeterli, hatta yeterinden fazla hayvanımız mevcut. Spekülatörler her yıl bunu söylerler ama bayram bittikten sonra da pazarlarda çok ciddi şekilde hayvan kalır. Bunları da Et ve Süt Kurumu olarak almak zorunda kalırız. Bu yıl da büyük ihtimalle böyle olacak. Onun için hem kurban kesecek vatandaşlara, hem pazara kurbanlık hayvanlarını çıkaracaklara sesleniyorum; kesinlikle bu değerlendirmelere kanmayınız.' diye konuştu.

Dolandırıcılara dikkat!

Ramazan Bayramı'nın bu sene okulların kapanışından hemen sonraki haftalara denk gelmesi neticesinde, tatilcilerin ve gurbetçilerin yoğun bir talebiyle karşılaştıklarını açıklayan bir araç kiralama şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çoban, 'Talepler neticesinde kiralanmayan araç kalmadı. Ramazan Bayramı'na 2 hafta kala araçlar tükendi, Kurban Bayramı'nda da aynı durum olacaktır.' dedi.
Çoban, 'Özellikle bayrama son 2 hafta kaldığında, yeni yeni siteler türeyerek sürekli reklam çıkmaktadırlar. Birçok kullanıcı dolandırılıyor. Güvenmediğiniz, adını duymadığınız sitelerden araç kiralamaktan kaçının. Genelde bu firmalar net adres vermez, sosyal medya hesapları yoktur veya yeni hesap açmışlardır' diyerek araç kiralayacakları uyardı.

Senetlerinizi almayı unutmayın

Avukat Abdullah Serdar Önür yaptığı açıklamada, 'Herhangi bir AVM 'den senet ve sözleşme karşılığında taksitle mal alınması ya da araç kiralandığında kiralama sözleşmesi altında imzalanan boş senetler, teminat veya hatır için imzalanan senetler gibi mal ya da hizmet karşılığında alınan senetler başınıza dert açabilir.
Bu gibi durumlar, borç ya da hizmet bittikten sonra geri teslim alınmaması sebebiyle ileride borçlu ya da kefil olarak imza atan kişilere sıkıntı yaşatabilir.
Bu tarz senetlerin 3. kişilerin eline geçmesi veya senedi elinde bulunduran kişilerce haksız yere kullanılması ile ortaya çıkacak mağduriyetler, uzun ve zorlu bir hukuki süreç başlatacaktır.
Dolayısıyla bu tarz imzalanmış, borcu bitmiş ya da hizmeti sona ermiş senetlerin ya da sözleşmelerin, tarihi ne kadar eski olursa olsun beklenmeksizin evrakı elinde bulunduran kişi ya da kurumdan istenerek geri alınması ve senedin imza kısmı başta olmak üzere bir daha kullanılmayacak şekilde imha edilmesi gerekir.'

O vergiler kaldırılıyor!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, damga vergisi uygulamalarının bir bir kaldırılması gerektiğini belirtti.
Bütçe performansının son 6 ay itibarıyla son derece güçlü olduğunu ifade eden Ağbal, 'Hepimiz açısından gelinen noktada ekonomi ile ilgili ortamın belirgin hale gelmesi, öngörülebilirliğin artması son derece önemli. Son 1 yıldır ekonomide atılan adımlar sayesinde Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrıştığını göstergeler ortaya koyuyor.' diye konuştu.
Ağbal, damga vergisi ve harçlar açısından önemli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:
'Damga vergisinde yapacaklarımız bitmedi. Hayatın içinde karşılaştığımız, kayıt dışılığa iten, girişimcilik üzerinde maliyet oluşturan, adeta işi yapılamaz hale getiren damga vergisi uygulamalarını bir bir kaldırmamız lazım. Burada çok seçici olarak selektif bir yaklaşım ile birçok damga vergisi düzenlemesini faaliyete geçirdik ama buna devam etmeye ihtiyacımız var.'

Kilometre düşürmede 'noter' dönemi

İkinci el araçlarda kilometresinin düşürülmesi sonucu ortaya çıkan mağduriyetin önlenmesi için, noterlerdeki alım satım işlemlerinde, sözleşmeye beyana dayalı kilometre bilgilerinin yazılması önerisinde bulunuldu.
Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, 'Eğer kilometre düşürülmüşse hangi ruhsat sahibinde düşürüldüğü noter satışlarından ortaya çıktığı zaman hem yaptırımlarda muhatap daha rahat bulunacak.' diye konuştu.

Dijital para oluşturuluyor

Dünyanın en büyük 4 bankası yeni bir dijital para geliştirmek için işbirliği yapma kararı aldılar.
Financial Times'ın haberine göre, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in başını çektiği yeni dijital para geliştirilmesi planında Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon yer alıyor.
Bu 4 banka, geliştirilecek yeni para birimini 2018 başlarında ticari kullanıma sunmayı hedefliyorlar.

Sanayi istihdamında düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin "Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri"ni açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,1 azaldı.
Zorlu Enerji'nin Türkiye'deki ikinci rüzgâr santral projesi olan Sarıtepe-Demirciler Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES), tam kapasite elektrik üretimine başladı. 80,3 MW kurulu güce sahip iki santral, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde 100 milyon euro yatırımla faaliyete geçti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 15 Türk bankasının yerel para biriminden uzun vadeli kredi notlarını birer kademe düşürdü.

KOSBİ, inovasyon ile şahlanacak

85. İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF) 'inovasyon' ana teması ve görkemli açılış töreni ile İzmirlilere kapılarını açtı. Açılışın ardından Türkiye'nin sanayi üssü olarak gösterilen Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSBİ) standına Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım ve Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak tarafından anlamlı bir ziyaret gerçekleşti.
KOSBİ standında misafirlerini ağırlayan KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, ikiliyle uzun süre sohbet ederken, misafirlerine 4. kez okurları ile buluşan KOSBİ Aktüel dergisi de hediye etti.
Uzun süre dergiyi inceleyen Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım ve Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, derginin yayın hayatına başarıyla devam etmesini temenni etti.
KOSBİ olarak inovasyon konseptini prensip haline getirdiklerini ifade eden Porsuk, İEF'nin bu anlamda kendileri açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Son başvuru tarihi 2 Ocak 2017

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsıyor.
2016 Haziran ve önceki dönemlerine ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını ödeyecek.
Bu ödeme sistemi de vade farkı uygulamaksızın peşin ya da 12 aya taksit şeklinde gerçekleştirilecek.
2 Ocak 2017 gelir testi yaptırmamış olanlar için müracaatlarda son tarih olarak belirlendi. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak.

Çeyiz hesabı ilgi gördü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından maddi sorunlar nedeniyle yuva kuramayan çiftler için hayata geçirilen çeyiz hesabına gençlerin ilgisinin büyük olduğu açıklandı.
Çeyiz hesabına, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapacak olanlar başvurabiliyor.
18 yaşından küçükler içinse velileri hesap açtırabiliyor.
Uygulamadan yararlanmak için Türk vatandaşı olmak şart ancak ikamet şartı aranmadığı için çeyiz hesabına yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da başvurabiliyor.
Çeyiz hesabının ilk ödemesinin ise 2019 yılında yapılacağı belirlendi.

Çocukların sosyal ilişkilerini bozuyor

Psikiyatrist Seyran Güneş, aşırı internet kullanımının çocukların ve ergenlerin bedensel ve psikolojik gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü yönde etkilediğini, akademik başarılarını da düşürerek hayatlarındaki pek çok alanın olumsuz etkilenmesine neden olduğunu söyledi.
Çağımızın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden olan bilgisayar ve internetin, yaşamımızda bilgi akışını hızlandırma ve iletişimi kolaylaştırma açısından pek çok fayda sağladığı bir gerçektir. Ancak, artan gelişmelerle birlikte, hayatımıza giren bilgisayar ve internet pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir.

Dünyadaki yerini korudu

'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesinde 2014 yılında 42 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2015 yılında 40 oldu. Türkiye'nin ülke sıralamasındaki yeri ise değişmedi.
İstanbul'da taksimetre açılış ücreti 3,20 liradan 3,45 liraya, kilometre başına ücret 2 liradan 2,10 liraya yükseltildi. Zam kararı, imzadan geçtikten sonra uygulamaya konulacak.

*****

DİP EKSPRES

Migros'tan birlik ve beraberlik konserleri


Fuarın konser sponsoru olan Migros, İzmirlileri bu yıl Murat Boz ve Murat Dalkılıç'la birlik ve beraberlik konserlerinde buluşturdu. 26 Ağustos'ta açılış konserini pop müziğin sevilen isimlerinden Murat Boz'la gerçekleştirirken 27 Ağustos'ta ise özel şovlarıyla Murat Dalkılıç konseri müzikseverlere eğlenceli saatler yaşattı.
Konserlerin yanı sıra düzenlediği birbirinden keyifli kortej ve perküsyon gösterileriyle 7'den 70'e herkesi Fuara çağıran Migros, Migros mağazası yanında yer alan MigrosVan aracında birbirinden eğlenceli şarkılarla kareoke yaptırarak ziyaretçilere keyifli ve eğlenceli bir fuar yaşatmaya devam ediyor.