Depreme dayanıklı olmadığı ve çökme riski taşıdığı iddialarıyla sık sık gündeme gelen emektar tesiste yaklaşık 15 gün önce yapılan testler sonucunda tribünlerle idari binanın yıkılma tehlikesinin bulunduğu ve tesisin derhal boşaltılması kararlaştırıldı. Sezonun başlamasına günler kala alınan karar futbol dünyasına bomba gibi düştü.

Tesiste 6 Ağustos'ta yapılan depreme dayanıklılık testinin ardından ellerine, "Müsabaka oynamaya uygun değil" raporunun geldiğini belirten İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, "Durumu Türkiye Futbol Federasyonu'na da ilettik. Tesis can güvenliği sağlamıyor. Stadın bitişiğinde kullandığımız il müdürlüğü binasını da derhal boşaltacağız. Acil olarak kendimize yer arıyoruz" dedi. Stadın durumuyla ilgili İzmir Valiliği'yle de görüşen Tatlısu, şöyle devam etti:

"AÇIK VE KAPALI TRİBÜNÜN TEMELİ YOK"

"Hem açık tribün, hem de kapalı tribün için gelen raporlar korkunç. Kapalı tribünün altında temel bile olmadığı ortaya çıktı. Tesis bünyesinhde yer alan il müdürlüğü binamız en küçük bir araç geçişinde, hatta rüzgarda bile sallanıyor. Bu şartlarda burada tek maç dahi oynanamaz. İzmir Valiliği detaylı analiz ve açıklamaları kamuoyuyla paylaşacak. Stadla ilgili nihai kararın ne olacağını bilmiyorum."

ALTAY ŞOKTA


Alsancak Stadı'nı son 6 sezondur Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'nden kiralayan, Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu'yla birlikte iç saha maçlarını emektar tesiste oynayan Altay, kararın şokunu yaşıyor. Tek gelir kaynaklarının diğer İzmir kulüplerinden elde ettikleri stadı kiralama bedeli olduğunu söyleyen Başkan Aslan Savaşan, şöyle dedi:

"Bu testler ligin başlamasına günler kala değil, geçtiğimiz sezonun sonunda yapılmalı, güçlendirme gerekiyorsa tribünler güçlendirilmeliydi. Şu anda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Stat için 70 bin TL'ye 3 bin adet yeni koltuk siparişi verdik. Passolig sistemi için stada büyük yatırım yapıldı. İzmir futbolunda çok büyük kaos oluşacak."

TRİBÜNLER 1929'DA YAPILDI

İzmir'de kurulan, Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan'a taşınan Panianios Kulübü'nün 1910'da kullanmaya başladığı Alsancak Stadı'nda tribünler ilk kez 1929'da inşa edildi. Mimar Harbi Hotan tarafından 1971'de son şekli verilen emektar tesis, 2005 Dünya Üniversite Oyunları öncesi makyajlandı. İzmir kulüpleri, geçen sezon kendi bükçelerinden yaklaşık 700 bin TL harcayarak zemini yeniletti. Stadın kente yapılması planlanan iki yeni stat karşılığında, 2 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan protokol ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na, ticari alan yaratma amacıyla devredilmesine tepki gösteren İzmirliler projeyi durdurdu. O tarihten beri tesisin akıbeti belli değil.

AVM ŞÜPHESİ

Alsancak Stadı'nın yeni sezonun başlamasına kısa süre kala kapatılması, İzmir'de "Tesisi alışveriş merkezi yapacaklar" söylentilerine yol açtı. Toplam 16 bin 400 kapasiteli stada 2012 yılında 81 milyon TL değer biçilmiş, kente yapılacak diğer statlar için kaynağın, bu tesisin ticari alana dönüştürülerek yaratılması planlanmıştı. Ancak İzmirlilerin tepkisi, yetkililere geri adım attırdı.

ALSANCAK KAPANDI YENİ ADRES BUCA STADI

Alsancak Stadı'nın kapatılması, Atatürk Stadı'nda da e-bilet sisteminin bulunmaması İzmir futbolunda büyük bir kaosa yol açtı.

Tesisten yararlanan 1'inci Lig'de takımları Karşıyaka ve Altınordu'nun ilk hafta maçlarını Yeni Buca Stadı'nda (Buca Arena) oynaması kararlaştırıldı. Bu süreçte Alsancak'taki e-bilet sisteminin Atatürk Stadı'na taşınacağı bildirildi. 30 Ağustos'ta başlayacak liglerdeki ilk iç saha maçlarını Buca'da oynayacak kulüpler, daha sonra Atatürk Stadı'nı kullanacak.

Alsancak Stadı'nda yarın başlaması planlanan 45'inci TSYD Ege Dostluk Kupası da aynı tarihlerde Atatürk Stadı'nda Avrupa Veteranlar Atletizm Şampiyonası düzenleneceği için Yeni Buca Stadı'na alındı.


İZMİR TAKIMLARINDAN ALSANCAK TEPKİLERİ

Alsancak Stadı'nın boşaltılması kararının ardından İzmir kulüpleri, kara kara düşündürürken kulüpler, deprem yaratan açıklama hakkında görüşlerini açıkladılar.

ALTINORDU:"HEPİMİZİN AYIBI"

Altınordu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Dizdar, cangüvenliğinin ön planda tutulması gerektiğini belirterek, "Hayati tehlike söz konusu olunca verilen karara saygılıyız. Ancak İzmir'in modern statlara sahip olmaması hepimizin ayıbı. Atatürk Stadı'nın da depreme dayanıklı olup olmadığı ölçülmeli" dedi.

Stadın kapatılmasının büyük mağduriyete yol açacağını dile getiren Dizdar, "Stadın zemini geçen sezon yenilenmişti. Dört takım dönüşümlü olarak haftada iki maç oynuyordu. Atatürk Stadı'nın zemini çok kötü. Kışın ancak bir maçı kaldırabilir. Ayrıca tribünler sahaya çok uzak, rakipleri etkilemek imkansız. İlk maçımız Buca Arena'da. Daha sonra neresi gösterilirse orada oynayacağız" diye konuştu.

KARŞIYAKA TEPKİLİ

İzmir futbolunde deprem yaratan karara Karşıyaka cephesi de tepki gösterdi. Başkan Fatih Diniz, "Bu testler aylar önce yapılmalıydı. Zeminin bakımdan geçtiği dönemde tribünler de güçlendirilebilirdi. Geçen sezon zemin için Altay, Göztepe ve Altınordu'yla birlikte 150'şer bin TL'nin üzerinde para harcadık. Umarım Futbol Federasyonu bu parayı kulüplere geri öder. Tam bir kaos ortamı oluşacak. Kombine satışlarımız da karardan olumsuz etkilenecek" diye konuştu.

GÖZTEPE ŞAŞKIN

Sezonun başlamasına kısa süre kala Alsancak Stadı'nın deprem riski nedeniyle kapatılması Göztepe'yi de şaşırttı. Konuyu yönetim kurulunde değerlendireceklerini belirten 2'nci Başkan Fatih Dalan, "Şu an için bir açıklama yapmam doğru değil. Neler yapabileceğimizi görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

HIZLA YENİLENMELİ


Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Alsancak Stadı'nın derhal yenilenerek spora kazandırılması gerektiğini söyledi. Stat arazisinin 25 bin ölçekli plan ve daha küçük ölçekli tüm nazım imar planlarında spor alanı olarak göründüğünü dile getiren Topal, "İmar Kanunu açısından şu an için buraya alışveriş merkezi veya başka bir tesis yapmak mümkün değil. Raporu görmedim ama deprem riski varse tribünler spor işlevini koruyarak bir an önce güçlendirilmeli veya yenilenmeli. Tesis yine İzmir futbolunun kullanımına sunulmalı. Sürecin takipçisiyiz" dedi.