İstanbul'da Pazartesi gece saatlerinde başlayan yağmur Salı sabaha karşı şiddetini arttırdı. Sağanak yağmur nedeniyle Megakent'in birçok semtinde su baskınları yaşandı. Tabii ki bu da büyük zararlara yol açtı.

Yollar, metro istasyonları ve araçlar su altında kaldı.
Silivri'nin Çanta bölgesinde metrekareye 118 kilogram yağış düştüğü, yağış boyunca 2563 şimşek ve yıldırımın gözlendiği ve yıldırım düşmesi nedeniyle meydana gelen 15 yangına büyümeden müdahale edildiği belirtildi. Fatih'e bağlı Aksaray'da esnaflık yapan Hasan Aydınlı, sabah iş yerine geldiğinde her şeyin sular altında kaldığı manzarayla karşılaştığını söyledi.

İş yerinde her şeyin kullanılmaz hale geldiğini söyleyen Aydınlı, bütün önemli evraklarının da selden etkilendiğini, paramparça olduğunu belirtti.
Aksaray'da gümrük işiyle uğraşan Kerim Yaren, devlete düzenli vergi ödediğini ancak karşılığında bir hizmet göremediğini belirtti. Şiddetli yağışlardan ötürü neredeyse her sene iş yerini su bastığını söyleyen Yaren, yaşanan duruma tepki gösterdi.
Oto tamircisi Hayrullah Haytunoğlu, Aksaray'da bulunan iş yerinin bulunduğu sokağın şiddetli yağmur nedeniyle sular altında kaldığını, sokağa araçla giremediği için iş yerine yaya olarak ulaşabildiğini söyledi. İş yerinde bulunan üç aracı zorla dışarı çıkarabildiğini belirten Hatunoğlu, araçları dışarı çıkardıktan sonra iş yerini su bastığını ve bir daha iş yerine giremediklerini belirtti.

Mesut Halil Işık sağanak yağışın etkili olduğu saatlerde İski ve kepçeyi 45 dakika beklediklerini söyledi. 45 dakika sonra rögar kapaklarının açıldığını ve suların çekilmeye başladığını belirten Işık, o zamana kadar bir çok iş yerinin sular altında kaldığını kaydetti.
Bunları neden yazdım?
İzmir'i dillerine dolayanlara hatırlatma olması için. Ve de, tüm zararın Valilik ve yeni Hükümet  tarafından tanzim edileceği belirtildiği için. Peki, selin vurduğu Sübeylidere'yi bilen, duyan var mı?
İstanbul'da bir semt değil...
CHP'li Burhaniye'nin Kırsal Mahallesi Sübeylidere...
Selde can kaybı yaşanmazken halkın imdadına ilk koşan Burhaniye Belediyesi oldu.
Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal sabahın ilk saatlerinde mahalle halkının yanında olurken yürütülen çalışmaları da yerinde izledi. Ayrıca mahalle halkını ziyaret ederek geçmiş olsun diyen Kaymakam Hüseyin Öner de çalışmaları takip ederken Başkan Yardımcısı Cemil Bahadır, Belediye Meclis Üyesi Özer Koyuncu, İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Sübeylidere mahalle sakinleri ile birlikte oldu. Umarım; selin getirdiği pislikleri ve yarattığı tahribatı onarılırken, vatandaşın zararı da devlet tarafından karşılanır.

Yeşil çatılar, sel riskini azaltıyor

İstanbul'da hayatı alt üst eden aşırı yağış ve sel felaketiyle ilgili açıklama yapan Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, dünyada hızla yayılan yeşil (bitkilendirilmiş) çatı uygulamalarının, şehirlerde sel oluşumunu azalttığını belirterek, 'Bitkilendirilmiş çatılardaki drenaj sistemleri ile çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımı bir saat kadar geciktirebiliyor. Bu da sel oluşum riskini azaltmada önemli bir faktör teşkil ediyor. Yeşil çatıların ayrıca küresel ısınmaya bağlı oluşan ısı adalarının azalması ve enerji verimliliği gibi faydaları da var' dedi.

Aydem ve DenizBank işbirliğinde

Tarım sektöründe %40 pazar payı ile özel bankalar arasında lider olan DenizBank, üreticileri her alanda desteklemeye devam ediyor. Bankanın Aydem ile olan anlaşması kapsamında çiftçiler, isterlerse Aydem Müşteri İlişkileri Merkezleri'nden Üretici Kartları ile ödeme yapabiliyor, otomatik ödeme talimatı verebiliyor ve Aydem faturalarını yine ayrıcalıklar sunan bu kartları ile hasata erteleyebiliyorlar. Üretici Kart sahipleri, Aydem ve DenizBank arasındaki anlaşmanın sağladığı fırsatlar sayesinde; otomatik fatura ödemelerini hasat dönemine kadar erteleyebilecekler ve özel faiz oranlarından faydalanabilecekler.
DenizBank Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan, işbirlikleri ile çiftçilere destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarının altını çizdi.

Türkiye'de bir ilk olan 'Üretici Kart' ile...

Çiftçiler Üretici Kartları ile; mazot, gübre, yem, tohum, tarım ilacı, tarım makinaları, yedek parça ve diğer tarımsal ihtiyaçları için ülke genelinde 15 bine yakın üye işyerinden avantajlı alışveriş yapabilirler veya Şube ve tüm ATM'lerden nakit çekebilir veya 3 yıla varan vadelerde Üretici Kart üzerinden taksitli kredi kullanabilirler.

JCI İzmir Şubesi'nin yeni dönem başkanı
 
Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) İzmir Şubesi'nin 2017 Genel Kurulu gerçekleşti. Yeni dönemde başkanlığa oybirliği ile Şeyda Elif Güven seçildi. Divan başkanlığını Yiğit Temizocak yaparken,  2016 Dönem Başkanı Özer Öztürk'ün dönemine ait faaliyet raporu okunup, bütçe sunumu yapıldı.

Ar-Ge'ye 7,5 milyar lira harcadık
 
Türkiye'de merkezi yönetim bütçesinden araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri için geçen yıl 7,5 milyar lira harcama yapılırken, bu yıl için ise yaklaşık 8,2 milyar lira başlangıç ödeneği ayrıldı. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisnalarının toplamı ise geçen yıl 1 milyar 927 milyon lira olarak gerçekleşti. Dolaylı Ar-Ge desteği, bu yıl için 2 milyar 141 milyon lira olarak tahmin edildi. Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödenekleri sosyo-ekonomik hedeflere göre sınıflandırıldığında, 2017 yılı için en fazla ödeneğin yüzde 36 ile genel bilgi gelişimi (genel üniversite fonlarından finanse edilen) için tahsis edildiği görüldü. Bunu yüzde 21,2 ile savunma, yüzde 9,9 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 6,6 ile eğitim, yüzde 6,3 ile ulaşım, telekomünikasyon ve diğer altyapılar ve yüzde 5,3 ile tarım takip etti.  

Yeni Nissan X-Trail Borovalı'da tanıtıldı

Modern tasarımla yenilenen, teknolojik özellikleri daha da geliştirilen ve  dünyanın en çok tercih edilen SUV Modeli olan Nissan X-Trail, Nissan Borovalı'da tanıtıldı.
Türkiye'de satılan her 5 SUV otomobilden birinin Nissan modeli olduğunu belirten Nissan Türkiye Satış Müdürü Orhan Seyman, Showroom'larda yerini alan yeni modellerinin daha güvenli, ekonomik ve çevreci bir sürüş sunduğunu söyledi.

Güvenlik kamerasının yararı var

Karşıyaka'da yapılan Temmuz ayı halk ve güvenlik toplantısında orman yangınlarının önlenmesi ve mahalle güvenliklerinin sağlanması konusu ele alındı. Toplantıda konuşan Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, ormanların yaşam kaynağı oksijeni ürettiğini, mal ve can güvenliğinin sağlanması için de apartmanların güvenlik kameraları takmasının büyük yarar sağlayacağını belirtti.
Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Karaman, Emniyet Müdür Yardımcısı Zeynep Erdoğan Derse, KASİAD başkanı Süleyman Özsakallı, Karşıyaka Muhtarlar Derneği Başkanı Fuat Pusat, Muhtarlar ve STK yönetici ve temsilcileri katıldı.

TÜGİAD Bükreş Temsilciliği açıldı...

Türkiye ve Romanya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek isteyen TÜGİAD ilk adımı attı:
TÜGİAD'ın, hem ulusal hem de uluslararası adımları sürüyor. TÜGİAD bu çerçevede Balkanların dinamik ülkesi Romanya ile ilişkileri masaya yatırdı.
TÜGİAD üyeleri ile birlikte Romanya'ya giderek temsilciliğin açılışına katılan TÜGİAD Başkanı Dr. Ali Yücelen Doğu Avrupa ülkeleri ile kalıcı ekonomik ilişkiler hedeflediklerini açıkladı. TÜGİAD Bükreş temsilciliğine Gürkan Yıldırım getirildi.

Tofaş, 56Fiat Egea'yı hibe etti!
 
 Tofaş'ın üniversite ve lise atölye çalışmalarında kullanılmak üzere başlattığı Mesleki Eğitime Destek Programı kapsamında son teslimat Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne gerçekleştirildi ve bir adet Fiat Egea üniversite öğrencilerinin kullanımına sunuldu. Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, mart ayında başlayan projeyle kısa sürede başarılı bir yol kat ettiklerini belirterek, 'Ülkemiz ve gençlerimiz için fayda sağlamayı hedeflediğimiz Mesleki Eğitime Destek Programı kapsamında 13 lise ve 43 üniversitenin öğrencilerine ulaşmış olduk.
Ar-Ge ve üretimde ulaştığımız yetkinlikleri elde etiğimiz başarıları artırma hedefimizi her zaman canlı tutacağız.
Bununla birlikte otomotiv sanayinde başarılı bir nesil yetiştirmek için yeni projeler geliştirmeyi sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

İnşaat sektöründe hareketlilik bekleniyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği 'Hazır Beton Endeksi'nin 2017 Haziran Ayı Raporu'nu açıkladı.
Hazır Beton Endeksi, haziran ayında 100,19 değerine gerileyerek mayıs ayına göre yüzde 0,6 oranında düştü.
Raporda, son üç aydır 100 değerinin üzerinde bulunan Faaliyet Endeksi'nin, mevsimselliğe rağmen haziran ayında da eşik değerin üzerinde kalması dikkat çekti. Güven Endeksi'nin 100 değerine ulaşmamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyede olmadığını ortaya koydu.
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2016 aralık ayından bu yana artış gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi'nin haziran ayında mevsimselliğin etkisi ile kısmi bir azalma gösterdiğini ancak inşaat ve hazır beton sektöründeki hareketliliğin yılın ikinci yarısı artabileceğini söyledi.

DİP EKSPRES

Büyükşehir'den kırsal kalkınmada bir atak daha


Denizli Büyükşehir Belediyesi, kurucu üyesi olduğu Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği tüzüğünü kabul ederek, genel kurulda kendisini temsil edecek üye seçimini yaptı.
Tarıma çok büyük önem verdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kurdukları Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile sektörün daha da gelişmesi için çaba harcadıklarını söyledi.
Yapılan gizli oylamada asil üye olarak Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever ve Sarayköy Belediye Meclis Üyesi Halil Aktım yedek üye olarak ise Kale Belediye Meclis Üyesi Ahmet Ceray'ın Denizli'yi temsil etmeleri belirlendi.