E-GAZETE
RÖPORTAJLAR

Sultan Aziz'in vals bestelediğini bilen var mı?

Türkiye'nin en genç operacılarından biri Murat Cem Orhan. New York Lyric ve Opera Company of Brooklyn gibi çeşitli opera evlerinde temsiller veren Orhan, bugünlerde 'Alaturka Divan' ismindeki projesini hayata geçirmekle meşgul

03 Şubat 2012 Cuma 14:18
Ona göre bu çalışma, Osmanlı saray kültürünün bin bir renginin müzikal bir anlatımla sahneye taşınması ve böylelikle dünyaya tanıtılması. Orhan, asırlar boyunca farklı kültürlerle etkileşim içinde bulunan kültürel mirasımızı izleyiciyle buluşturmayı 'haz verici bir iş' olarak değerlendiriyor. Alafranga Divan'ın bir ekip işi olduğunu kaydeden Orhan, "Müzikal yolculuğumuzda hem Batı hem de Doğu kültürünü deneme fırsatı bulduk. Bu deneyimlerin ışığında Doğu kültürünü Batı'nın ve özellikle Avrupalı bestecilerin eserlerinde yaşatma fikri ortaya çıktı." diyor.

Yaptığı çalışmada Osmanlı'nın özellikle 18. ve 19. yüzyıllarından esinlendiğini dile getiren genç operacı, çabalarını gelenekle moderni yan yana getirmek olarak özetliyor. Sultan Abdülaziz ve saray mensuplarının Batı tarzında bestelere ilgi duyduğuna işaret eden Orhan, Sultan Abdülaziz'in vals formunda eserler bestelediğini ifade ediyor. Avrupa'da da Türk müziğinden etkilenen sayısız bestecinin olduğunu anlatan Orhan, bu etkileşimin kendilerine ilham kaynağı olduğunu söylüyor.

Türk müziği, engin bir deniz

Orhan, bazı sanatçıların Türk müziği hakkındaki eleştirilerine ise katılmadığını söylüyor. "Türk müziği gerek form gerekse teorik anlamda engin bir deniz." diyen opera sanatçısı Orhan, millet olarak kendimizi yeteri kadar ifade edemediğimizi ve Batı'da da doğru bir Türk imajının olmadığını düşünüyor. Bu yüzden de sanatçıların farklı projelerle Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunması gerektiğine inanıyor. Türk dinleyicisinin klasik Batı müziği algısının son derece açık olduğunu belirten Orhan, bu tarzın kaliteli bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini kaydediyor. (Zaman)
Yükleniyor...