Mülteciler ile ilgili hikâyeler dizisine devam edecektim ki daha önemli konuların olduğunu fark ettim. Bu konuların buraya evvela taşınması lazım, daha sonra hikâyelere devam edeceğim. Bu önemli konulardan birinin, hatta en önemlisinin, yaygın söylentilerin üzerinde durmak istiyorum. Son zamanlarda Türkiyeli kardeşlerimizin arasında, Suriyelilerin devletten maaş aldığı söylentisi, her zaman olduğu gibi, kişiden kişiye söylenerek büyüdü. Hatta bazıları şunu söylemeye başladı: Her Suriyeli mülteci, büyük veya küçük olsun, devletten aylık olarak asgari maaş alıyor. Bu ücret (asgari ücret) Türkiye Cumhuriyeti'nde çalışanlara verilen en düşük ücret.

Bazı kişiler bu söylentileri daha da abartıyor ki o da şu: Verilen bu maaşın üstüne devlet bir de ev kirası veriyor... Tabii ki bunlar asla doğru değil. Gerçek şu ki bazı Suriyeliler, hepsi değil, özel şartlar altında, Türk Kızılayı'ndan aylık bir miktar yardım parası alıyorlar. Sosyal Uyum Yardımı adı verilen bu destek, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Türk Kızılay'ı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında oluşturulan ortaklıkla uygulanan bir yardım programı. Amaç kamp dışında yaşayan mültecilerin toplumla uyumunu sağlamak, asgari geçim desteği sunmak. Sözün kısası, Kızılay kart ile Avrupa Birliği'nden gelen fon mültecilere veriliyor.

Türk Kızılayı Başkanı Sayın Kerem Kaynak'ın Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamaya göre; Kızılay Kart'tan faydalanan mültecilerin sayısı 1.300.000'i geçiyor. Ve burada işaret edilmek istenen şu ki bu yardımdan faydalanan Suriyeli sayısı % 91. Kalanlar ise Iraklı, Afgan, Libyalı, İranlı olmak üzere 65 farklı uyruktan oluşan insanlar. Kaynak, Türk Kızılayı'nın verdiği bu aylık para yardımının, yaşamsal giderlerin karşılanması için olduğunu beyan etti. Aylık olarak ayrılan bu paranın miktarı, kişi başına 120 Türk Lirası'dır. Yüz yirmi Lira... Her bir kişi için...

Bu yardımı almaya hak kazanan özel şartlar kapsamında olanlar; dullar, çocuklar, yaşlılar, yetimler ve özel yardıma ihtiyaç duyan engelliler.

Söz konusu şartlar:
*18-59 yaş arası kimsenin bulunmadığı ve 60 yaş üzeri en az 1 kişinin olduğu haneler
*Hanede en az 1 engelli (sağlık raporunda engellilik oranı % 40 ve üzeri) bulunan haneler
*Tek kadından oluşan ve başka üyesi olmayan haneler
*18 yaşından küçük en az 4 kişinin olduğu haneler
*18-59 yaş arası sadece 1 bireyin olduğu ve 18 yaşından küçük en az 1 bireyin olduğu haneler (60 ve üzeri birey varsa dâhil edilecektir)
....
Bu şartları öğrenmek isteyenler, Türk Kızılayı'nın resmi internet sitesine bakabilirler.
Farz edelim ki Suriyelilerden oluşan 10 kişilik bir C ailesi var. Bu şartlara uyduğu için artık Kızılay karttan faydalanıyor. Demek ki aile aylık olarak 1200 lira yardım alıyor. Ve baba Türkçe bilmediği için normal bir işçi olarak çalışıyor. Onun aylık maaşı asgari ücreti geçmiyor. Bu asgari maaş da 1630 Türk Lirası'dır. Böylece ailenin aldığı aylık toplam para 2830 TL. Bu para ailenin masraflarını belki kapatabilir  ancak insanca yaşamalarını sağlayamaz.

Sanırım bugün yazdığım bu yazıyla birlikte düşündüğüm bağlamdan çıktım. Ama bu başkaca şeyler için önemli olacak. Bu anlattıklarım ile yanlış anlaşılmaları doğru şekilde açıklamış ve mültecilerin sesini Türkiyeli kardeşlerimize ulaştırmış olmayı umuyorum.

Çeviri: Gökben Över