Süt alerjisi ve tedavisi hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Esen Demir, "İnek sütü alerjisi inek sütüne başladıktan sonra bir süre sonra ortaya çıkan ve 4 yaşa kadar yüzde 60-70 oranında kendi kendine doğal tolerans gelişen çocuklarda sık karşılaşılan gıda alerjilerindendir" dedi. Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti:

"Alerjik çocuklarda yapılacak olan tüm süt ve süt ürünlerini kesmek, yerine alerji yapmayan mamaların verilmesidir. Kesin tanı konulması çok önemlidir. Direk olarak alınan inek sütünden hemen sonra baygınlığa kadar giden, yüzde, gözde şişlik, öksürük, hırıltı gibi şikayetler inek sütü alerjisini destekler. Daha sonra kan tahlilleri, deri testleri ve provokasyon testi dediğimiz testlerle kanıtlanması gerekir. Tanı konulduktan ve diyet verildikten sonra altı ay-bir yıl aralarla bu testlerin tekrarlanması doğal toleransın gelişip gelişmediğini anlamak için önemlidir. Bu arada çocuk tüm süt ve içinde süt içeren, pasta, kek, dondurma dahil hiçbir gıdayı almamalıdır, alması ölümcül ağır reaksiyonlara neden olabilir."

EN BÜYÜK HASTA GRUBU EGE ÜNİVERSİTESİ’NDE

Türkiye’de kendileri kadar çok vakası olan hastane olmadığını belirten Prof. Dr. Esen Demir, şunları söyledi:

"Avrupa ve ABD’de sık uygulanan, süt aşısı olarak nitelendirebileceğimiz desensitizasyon ve süt aşı programı 3 yıldır kliniğimizde de uygulanıyor. Normalde önerilen 4 yaşında tolerans kazanmamış çocuklara yapılmasıdır. Bizim 4 yaşından büyük çocuklarımız olmakla beraber, riski olan daha küçük çocuklarda inek sütü alerjisi tanısı konulduktan sonra başladığımız 35 çocuğun programı tamamlandı. 41 çocukta süt ve süt ürünleriyle desensitizasyon programını başlattık. Yaklaşık 3 yıldır yapıyoruz. İlk yaptığımız hasta 4 yaşında kendi personelimizin çocuğuydu, 2.5 yıldır süt ve süt ürünlerini alıyor, hiçbir reaksiyonu yok. Bu programı yaparken hastalar her hafta gelmek şartı ile çok sulandırılmış sütten başlayıp giderek 1 bardak süte kadar artırılma şeklinde yaklaşık 4 ay süren bir aşı programıyla her hafta arttırmak kaydı ile bu programı tamamlıyor. Bir uzman arkadaşımla beraber sabahtan akşama kadar bizzat çocukların başında duruyoruz. Çocukların, 'Dondurma yiyorum çok mutluyum', ailelerin 'Allah razı olsun çok mutluyuz' demeleri bizi çok mutlu ediyor."

DOĞUMUNDAN İTİBAREN FARK ETTİK

Dört yıldır süt alerjisi problemi yaşayan 4 yaşındaki Ecem Durgut’un annesi Ayşegül Durgut, bu süreçte neler yaşadıklarını anlattı. Ecem’in ikinci çocukları olduğunu belirten anne Durgut, "Ecem’in dört aydır kızarıklıkları vardı nedeni bilinmiyordu. Benim içtiğim sütün oranından oluyormuş. Direk anne sütü yapmıyor ama annenin içtiği sütten yediği peynirden yoğurttan bebeğe geçen kısmı dahi alerji yapıyormuş. Ecem dondurmayla daha bu sene tanıştı, çikolatanın tadını daha yeni öğrendi. Bir anne için çocuğunun istediği bir şeyi yiyememesi çok üzücüydü" dedi.

Ecem’in tedavi sürecinde doktoru ile diyalogunun ona moral verdiğini anlatan Ayşegül Durgut, "Üç yıl kadar Ankara’da tedavi gördü. 'Bu çocuk tedavi olmaz unutun hayat boyu bunu çekecek' dediler. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tahlil yaptırdık, yine çok yüksek çıktı. Esen Hoca tahlilleri incelemiş, telefon açtı 'Ecem’i ben tedavi etmek istiyorum' dedi. Ecem yapılan tedavilerde anafilaksiye girdi. Esen Hoca acaba vazgeçsek mi diye düşündü, ancak Ecem 'Ben dondurma yemek istiyorum' deyince tedaviye başladı. Tedavi edilemez denilen Ecem şu an bir bardak süt içebiliyor, dondurma yiyebiliyor" dedi. Kızının tedavisinin sonuna yaklaştıklarını söyledi.