Nihal Işık- 8 Mayıs Dünya Talesemi günü olarak kutlanıyor. Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastalığı kalıtsal ve bulgularını hemen hemen ilk yıllarda veren bir hastalık. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Öğretim Üyesi ve Ege Bölgesi Talasemi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, tüm dünyada kutlama adı altında yapılan etkinliklerin toplumda farkındalık yaratıp, insanların bilinçlendirilmesinin artması amacıyla yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Aydınok, "Biz de dernek olarak bu yıl 5-6 Mayıs günlerinde Çeşme'de tüm Ege Bölgesi'nden 210 talasemi hasta, hasta ailesi, hekim ve hemşirelerin katılımıyla bir çalıştay düzenledik. Kaygıları, merak edilenleri, tedavi süreçlerini inceleyip birlikte değerlendirme yaptık. Bu bireylerin iş gücü, eğitim, aile sahibi olabilme konularında topluma entegre olmaları çok önemli" dedi.

Fazla demir vücuttan atılmalı


Prof. Dr. Aydınok, "Talasemi hastaları 3-4 haftada bir düzenli kan alarak yaşamlarını sürdürebilirler. Bu durum da vücutlarında fazla demir birikimine neden olur. Yüksek miktarda demiri vücuttan atmak için ilaç kullanıyorlar. Aksi halde vücuttan atılmayan demir bütün yaşamsal organlarda, hormonel bezlerde, vücut için kıymetli hassas dengelerde birikime uğrar. Birikim sonunda kalp ve karaciğer yetmezliği, kalpte ritim bozukluğu, şeker hastalığı, guatr, gelişme ve büyüme geriliği gibi bir takım komplikasyonları oluşabiliyor. Bu yüzden talasemi hastaları ilaçlarını yaşam boyu düzenli kullanmak zorundalar" diye konuştu.

Aileler harekete yönlendirsin


Her talasemi hastasının sağlıklı bireylerin yaptığı bütün sporları rahatlıkla yapabileceğini söyleyen Prof. Dr. Aydınok, "Sadece talasemi hastaları kan alma zamanlarına göre, vücutlarının onay verdiği şekilde spor yapsınlar. İlk kan alıdığı günlerde daha çok enerji sarf edilecek sporlar yapabilirken, daha sonraki günlerde daha az eforlu sporlar yapılabilir. Çünkü kan, vücuda oksijen taşır. Bu hastalar kanı dışarıdan aldıkları için, kan seviyeleri düşünce daha az enerji enerji hareketler yapsınlar. Mesela kan alınan ilk günlerde bisiklete binerlerse, ilerleyen günlerde yürüyüş yapsınlar. Bu hastalarda 8 yaşından itibaren kemik zayıflığı bulguları ortaya çıktığı için, kemikleri güçlendirici hareketler önemlidir. Bisiklete binmek, zıplamak, ip atlamak, top oynamak gibi kemiği yorucu, ağırlık verici faaliyetler, kemiğin yapısını uyarır. Kendi fiziksel kapasitelerine göre spor hayatlarında her zaman yer almalıdır. Aileler de 'benim çocuğum hasta bir şey yapmasın' demesin, çocuklarının sağlığı için onları hareket etmeye yönlendirsin" dedi.