Şu an torunumun yaş gününü kutlamak, biraz kızımla hasret gidermek için yine Singapur'dayım. Buradan daha önceleri de sizlere yazmıştım. İlginç bir ada devleti. Tarihi 11. yüzyıla dayanıyor. O dönemler Singapur şimdiki adıyla değil, Malay dilinde "sondaki ada" anlamına gelen "Pulau Ujong" olarak bilinmektedir. 13. yy'a gelindiğinde eski Java dilinde "deniz kasabası" anlamına gelen "Temasek" adanın yeni ismi olur. Hikayeye göre 14. yy'da Malezyalı bir prens olan Sang Nila Utama'nın Singapur kıyılarına yaptığı sandal gezisi esnasında hava şartları oldukça kötüdür ve bundan dolayı prens sandalını kıyıya çekip adada bir süre mola verir. Tam da bu sırada heybetli ve vahşi bir aslanın bu topraklarda dolaştığını görür. Prens gördüğü bu aslanın heybetinden ve gücünden öyle etkilenir ki, aslanın bu adaya şans ve güç getireceğine inanır. O günden beridir de adaya Malay dilinde aslan anlamına gelen "Singa" ile şehir anlamına gelen "Pura" sözcüklerinin birleşimi olan "Singapura  (Aslan Şehri) denilir.
***
XIV yüzyılda bir liman kenti olan Singapur, 1819'da Süveyş kanalının açılması ile birlikte doğu ticaretinin yoğunlaşmasıyla çok önem kazandı. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles'ın 1819 yılında İngiliz limanı kurmasıyla Singapur'un modern tarihi başladı. İngiliz sömürgesi olarak Hindistan-Çin ticaret merkezi ve Güney Asya antrepo ticaret merkezi olmasıyla önem kazandı. Beş yıl içerisinde nüfus 10.000'i geçti ve liman yılda 3.000'i aşkın ticari işleme ev sahipliği yapmaya başladı. 1824'te imzalanan anlaşmayla bölge, Britanya ve Hollanda egemenliği arasında paylaşıldı ve ada daimi olarak Britanya'nın eline geçti. 2. Dünya Savaşı sırasında 1942-1945 yılları arasında Singapur, Japon imparatorluğu tarafından işgal edildi. Adı Syonan-to (Japonca'da Güney adasının ışığı anlamında) olarak değiştirildi. Japonlar savaşı kaybedip çekildikten çok sonra, bir süre daha İngiliz etkisinde kalan ada 1965'te bağımsız devlet oldu.
***
Evvelki gün kızımın Çin asıllı Singapurlu arkadaşını ağırlarken duyduğumuz her taraftan gelen siren sesleri beni şaşırttı. "Ne oluyor?" dediğim zaman, bugünün Japon işgalini anma yıldönümü olduğunu ve bu şekilde anıldığını söylediler. Bu konu hakkındaki sohbetimizde vardığım netice, milletlerin bekası için tarihlerini bilmeleri ve anlamaları gerekiyor. Gelecekte tarihin tekerrür etmemesi ve barış içinde yaşayabilmemiz açısından.
***
Tarihe baktığımız zaman İspanyollar İnkalara, Amerikalılar Kızılderililere, Almanlar Yahudilere burada da Japonlar Çinlilere eziyet etmişler. Ama gelin görün ki, 1. Dünya Savaşı'nda Ermeni terörü nedeniyle zorunlu göçe tabi tutulan bir kısım Ermeni vatandaşlarımız nedeniyle, olay soykırım tanımına hiç uymasa da, savaşın bir parçası olsa da, bugün birçok ülkenin parlamentosunda alınan nedenini anlayamadığım politik kararlarla bu konu dünyada soykırım olarak gösterilmek isteniyor. Müreffeh Singapur'da gözlemlediğim aynı diğer statüdeki ülkelerde olduğu gibi, hürriyetlerin sonsuz olmadığı, insanların insanca yasayabilmeleri için tüm kanunların herkese eşit uygulandığı ve insanların mutlu yaşadığı. Bu koşullar altında ülkemin layık olduğu müreffeh ve çağdaş yaşamda yerini almasını diledim.