Bayram bitti...
Ama tatil devam ediyor. Özellikle tatil yörelerinde iğne atsan yere düşmeyecek gibi...
Bazıları yine aynı şarkıyı söylüyor: 'Para olmasa eğlence yerleri dolar mı?'
Borç yiğidin kamçısıdır, dolar dolar, hiç merak etmeyin...

Tercih Moskova

Yalnız yurtiçinde mi, bizim turistler dünyanın her köşesinde en önemli noktaları kaptılar. Yunan adaları gibi şimdi trent Rusya...
İzmir'in önemli isimleri Moskova'yı tercih ediyor. Hatta ailesiyle birlikte Moskova'da olan 'plastik kraliçesi' Gülçin Güloğlu, 'Nedir bu kahkaha meselesi?' diye arkadaşlarına not göndermiş. Duymuşsunuzdur, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir konuşmasında, kadınların kahkaha atmaları üzerine tepki gören sözler etmişti.

Talep arttı

Ukrayna - Rusya arasındaki gerginlik başta olmak üzere, bölge ülkelerinde yaşanan istikrarsızlık ve güvenlik riskleri, Türkiye hava sahasına olan talebi artırdı. Yani bir noktada bize yaradı...
Türk hava sahasını kullanan uçakların sayısı son bir haftada yüzde 30 artış gösterdi. Türkiye hava sahasını kullanan günlük transit uçak trafiği 850'den 1.100'e çıktı. Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, Ukrayna hava sahasında emniyet risklerine neden olunca havayolu şirketleri rotalarını Türk hava sahasından geçecek şekilde belirlemeye başladı. Bunun sonucunda Nisan - Temmuz ayından itibaren Türk hava sahasını kullanan transit uçak trafiği sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik artış gerçekleşti. Türkiye hava sahasını daha sık kullananlar arasında Avrupa - Uzakdoğu uçuşlarını gerçekleştiren Singapur Hava Yolları ile Malezya Havayolları firmaları yer aldı.

Yeni eylem planı

Bu arada; Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek artan dijital oyun pazarı için yeni bir eylem planı hazırlanıyor.
Kalkınma Bakanlığı'nın 2014-2018 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı'nda, oyun sektörüne yönelik yeni stratejilerin hedeflendiği belirtildi. Bu kapsamda oyun sektörünün gelişiminin destekleneceği bunun için sektör ve üniversite temsilcileri ile birlikte oyun sektörünün detaylı biçimde analiz edileceği belirtildi. Eylem planında, bireysel yazılım pazarındaki büyümeyi önümüzdeki yıllarda mobil uygulamalar ve oyunların sağlayacağına dikkat çekilerek, oyun pazarının yüzde 9 büyüme göstererek 2015 sonunda 30,6 milyar dolara ulaşmasının beklendiği ifade edildi. Türkiye'de 21,8 milyona ulaşan oyuncu kitlesi bulunduğu, oyuncuların 11,4 milyonunun dijital oyunlara harcama yaptıkları ve oyun pazarının 2012 itibarıyla 300 milyon doları aştığının tahmin edildiği belirtildi.

Borsa'dan çıkan çıkana


Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirketlerin borsa kotundan çıkışını kolaylaştıran düzenlemesi sonrasında çok sayıda şirket borsadan çıkmak için sıraya girerken hisse senedinde yatırımcı sayısının da hızla gerilediği ortaya çıktı. Borsa İstanbul'da portföy büyüklükleri 65 milyar doları aşan ve her geçen gün artan yabancı yatırımcılara karşın yerli yatırımcı sayısı hızla gerilemeye devam ederek 6 ayda 28 bin 543 kişi azaldı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2014 yılının ilk altı ayında yerli gerçek yatırımcı sayısı 28 bin 423 azalarak 1 milyon 66 bin 733'e düştü, tüzel kişi yatırımcı sayısının da 5 bin 64'ten 4 bin 912'ye gerilemesi dikkati çekti. Merkez Bankası verilerine göre hisse senedi stokları 65 milyar doları aşan yabancı yatırımcıların sayısı ise yılın ilk 6 ayında arttı.

Gurbetçiye şok

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yurtdışında oy kullanma hayali nihayet önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerçek oluyor. Bugün (Perşembe) yurtdışında ilk oy verme işlemi başlayacak. Ancak yurtdışı seçmen için uygulanan randevu sistemi konusunda tam bir şok yaşanıyor. Buna göre, yurtdışında oy vermesi planlanan 2 milyon 734 bin 429 seçmenden cumhurbaşkanlığı seçiminde 1'inci turda oy kullanmak için randevu alanların sayısı sadece 178 bin 959'da kaldı. 1'inci ve 2'nci tur için ise bu sayı toplam 248 bin 285. Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı resmi rakamlara göre, yurtdışında bulunan 2 milyon 734 bin 429 seçmen, Türkiye'deki seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül ediyor.
Seçimlerin 1 oy farkla bile kazanıldığı hesaba katıldığında yüzde 5 çok önemli bir oy potansiyeli.
Ancak bu potansiyelin sandığa tam olarak yansıyıp yansımayacağı merak konusu. Seçmen sayısı 1 milyon 380 bin 909 olarak açıklanan Almanya'da dahi birinci turda oy kullanmak için randevu alanların sayısı 92 bin 92'de kaldı.

***

DİP EKSPRES

Acısını paylaşıyoruz


Petkim Genel Müdürü Sadettin Kokut'un babası Hakkı Korkut vefat etti. Merhumun cenazesi 31 Temmuz Perşembe günü (bugün) Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Niyazi Bey Yeni Camisi'nde kılınacak öğle namazını müteakip Turgutlu'da toprağa verilecek. Türk sanayiine büyük katkısı olan Sadettin Kokut'a başsağlığı diliyor, acısını paylaşıyoruz.