Seçim bitti!
Şimdi önümüze yine birçok sorun çıkacak.
Dikkatimi çekti...
İzmir'in sokakları yine boştu...
Acaba tatile gidenler dönmedi mi?
Benim bildiğim CHP'nin 7 oy kaybettiği.
Önceden CHP'ye oy vereceğini belirten ama yurt dışına gittiği için oyunu kullanmayan tanıdıklarımdan söz ediyorum.
Peki bunlar cezalandırılacak mı?
Yani 'Oy kullanmamanın' cezası var mı?
Dün, 1 Kasım Pazar günü yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, oy kullanmamanın cezası nedir?
Seçim'de oy vermezseniz ceza alır mısınız?
Oy kullanmamanın cezası nedir?
Oy vermeyenler ceza ödeyecek mi?
Merak edilen bu soruların yanıtını vereyim:

Sadece 22 TL ceza

Genel Seçimlerde oy kullanmama cezası ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak, 2010 yılında yapılan referandumda oy kullanmama cezası ile ilgili Maliye Bakanlığı tarafından açıklama yapılmıştı.
Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre referandum günü sandığa gitmeyenlere, 22 TL oy kullanmama cezası uygulama kararı verilmişti.

1 oy ne demek?

Yalova seçimlerinde yaşamıştık...
Karadeniz ve diğer bölgelerimizde de rastladık...
Bir oyun ne kadar önemli olduğunu...
Bu konuda Demir Özgen de bir şeyler yazmış...
İçimizden biri olduğu için paylaşıyorum:
1 oy 'sen' demek!
Hani 'Düşünüyorum, öyleyse varım!' derler ya, işte öylesinden 'sen' demek.
Bu güzelim havayı soluyan, bu toprağın ekmeğini yiyen, bu derelerin suyunu içen sen var ya, işte o 'sen'in var olduğunun ispatı demek.
1 oy demek, senin var olduğunun, düşüncelerinin, söylemlerinin gücünün toplamı demek.
Savlarının değer bulması demek.
Bu güzel yurda duyduğun sorumluluklarını taşıyabileceğinin ispatı ve kayıt altına alınması demek.
İnsanlığa karşı duyarlı yurttaş olduğunun, zorluklardan yılmayacağının, aydınlık geleceğine güç vermekten kaçınmayacağının haykırması demek.
Tüm zorbalıklara karşı direneceğinin, dimdik ayakta duracağının, doğrulardan ve doğruluklardan ayrılmayacağının yemini, andı demek.
'Sen' varsan, bir fazlayız demek.
'Sen' varsan, insanlık daha güçlü demek.
'Sen' varsan çiçekler, yıldızlar, beyaz bulutlar ve tertemiz sevenler bir fazla demek.
'Sen' varsan aydınlıklar yolu açılacak.
'Sen' varsan daha güçlü, daha çok 'biz' olacağız...
Haydi gel.
Uzat sımsıcak yüreğini.
Tut elimden. Bir fazla olalım...
Yani 'sen' ve 'ben' o kadar önemliyiz, seçimlerde de normal yaşamda da...
Ama nedense bu gücü kullanmayı bir türlü beceremiyoruz...

CHP'li şiir

Burhanettin Kamay da içimizden biri...
Oyunu Karşıyaka'da kullandıktan sonra duygularını şöyle dile getirmiş...
C umhuriyetime sahip çıktım.
H alkımın özgürlüğünü tercih ettim.
P araya tapanları sildim, attım.
Dikkatlice bakarsak Burhanettin Kamay'ın 'Akrostiş' adı verilen bir şiir yazdığını görürüz.
Konumuz edebiyat olmadığı için, didaktik, satirik, dramatik, pastoral, epik, lirik ve az önce sözünü ettiğim 'akrostiş'şiir türlerinden söz etmeyeceğim.

'Bir araba alalım' dedik...

Şimdi asıl konumuza gelelim...
Şeref Ünal hepimizi ilgilendiren bir konuyu dile getirmiş.
Söylediklerini ağzından anlatayım:
'Bir yakınıma ikinci el bir araba alalım dedik, aman ne zormuş?
25 bin liraya şöyle kilometresi fazla olmayan, eli-yüzü düzgün, dizel motorlu bir araba buluruz, dedik ama ne mümkün!
Gizlenen hataları bir yana bırakırsak; kilometre arttıkça fiyat düşüyor, azaldıkça yükseliyor. Eldeki paraya bulduğumuz araçlar genellikle yüz binin üstünde kilometre yapmış.
O ise tavsiye edilmiyor.
Bakalım uygun bir şey bulabilecek miyiz?'
Biraz zor Şeref Bey...
Ama seçim sonuçlarından sonra bazıları gibi siz de umudunuzu yitirmeyin!

Otomatik vitesli araç satışı yüzde 48 arttı

Şeref Ünal'a küçük bir bilgi vereyim:
Türkiye sıfır otomobil pazarında yılın 9 aylık döneminde satılan 500 bin 905 otomobilden 244 bin 475'ini otomatik vitesli otomobiller oluşturdu. Bu yılın ocak-eylül döneminde iç pazarda satılan 500 bin 905 sıfır otomobilin 244 bin 475'ini otomatik şanzımanlı modeller oluşturdu.
Geçen yılın 9 aylık döneminde 165 bin 551 olan otomatik vitesli otomobil satış adedi, bu yılın aynı periyodunda yüzde 48 arttı.
Otomatik şanzımanın payı, D segmentinde yüzde 85,7, E segmentinde yüzde 73,4, A segmentinde yüzde 76, C segmentinde yüzde 47, B segmentinde yüzde 33 oldu.

Yoğun trafikten rağbet görüyor

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan ile İzmirli Başkan Mustafa İduğ'dan öğrendiğime göre; Türkiye'de otomatik vitesli araçların oranı Avrupa'nın gerisinde, fakat son yıllarda değişen koşullarla bu oranın giderek arttığını söyledi.
Mustafa İduğ'un belirttiğine göre, gelmiş geçmiş en hızlı Ford şu anda Türkiye'de...
Ford, Amerikan efsanesi Mustang'i 130.000 dolarlık etiket fiyatıyla Türkiye'de satışa sunuyor.
Türkiye yollarına çıkacak olan Ford Mustang, Fastback ve Convertible gövde seçeneklerinde 2.3-litre EcoBoost 317 PS ve 5.0-litre V8 421 PS'lik motor seçenekleriyle sunulacak.
Gelenekselleşen karakteristik tasarımı ile Ford Mustang, yeni neslinde de temel tasarım özelliklerini korumaya devam ediyor.
Ford Mustang'in kendine özgü tasarım detayları arasında; alçak ve geniş tavan, dik eğimli ön ve yan camlar, üç boyutlu, üç çizgi halindeki stoplar, kaslı gövde dizaynı, köpekbalığı burnu şeklindeki tampon ve ön ızgara üzerinde bulunan Mustang logosu yer alıyor.

"Kiraz Kalkınıyor" projesi onaylandı

Kiraz Belediyesi'nin İzmir Kalkınma Ajansı İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında yerel üreticilerin desteklenmesi amacıyla hazırladığı projesi destek almaya hak kazandı.
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül ve İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban tarafından imzalanan sözleşmeyle birlikte Kiraz ve bölge köylerine hizmet verecek yöre çiftçisinin ürettiği tarımsal ürünlerin korunmasına yönelik soğuk hava deposu tesisi kurulacak.
1 milyon 225 bin bütçeli ve 24 ay süreli projenin 919 bin TL si İZKA tarafından finanse edilecek.
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül, Belediye imkanlarıyla Soğuk Hava Deposu ile entegre pazar yeri düzenlemesi yapılarak üreticinin ürünlerini değerinden satmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

İki yıllık proje

Toplam 24 ay sürecek projeyle birlikte yerel üreticilerinin ürünlerinin tek merkezde, daha sağlıklı bir ortamda ve uzun süre saklama imkanına kavuşacaklarını belirten Başkan Saliha Şengül, "Kiraz Kalkınıyor projesi, ürün kalitesini, verimliliği, katma değeri yükselterek, bölgedeki ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandıracak" bilgisini verdi. İzmir Kalkınma Ajansı olarak ilçeler arası gelişmişlik farklarını azaltarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına katkı sağlamak için çeşitli desteklerde bulunduklarını kaydeden İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban yerel üreticinin bilinçlendirilmesi ve koordine edilmesiyle birlikte bu sürecin daha hızlı ilerleyeceğini ifade etti.

***

DİP EKSPRES

Sıra girişimcilikte


İzmir Üniversitesi'nde, Yaşayan Laboratuvar Olarak Kent projesi kapsamında Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine verilmeye başlanan Yazılım Girişimciliği eğitimi, öğrencilerin becerilerini yeni iş olanaklarına dönüştürecek.
İzmir Üniversitesi tarafından hayata geçirilen 'Yaşayan Laboratuvar Olarak Kent' projesi, İzmir Üniversitesi'nde Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği eğitimi alan öğrenciler için yeni bir dersin öncüsü oldu.
Öğrencilere, kendi bilişim işlerini başlatabilmeleri veya işe girecekleri bir şirketin yenilikçilik kapasitesine katkı yapabilmeleri için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmayı amaçlayan eğitim, İzmir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Orhun ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Emrah Tomur tarafından veriliyor.

Yenilikçi çözümler girişime dönüşecek

Dünyanın önde gelen üniversiteleri örnek alınarak hazırlanan dersin yazılıma odaklı halinin Türkiye'de sadece birkaç örneği bulunuyor.
Bu derste girişimcileri yalnızca piyasada para kazanabilmek için fırsat kollayan bireyler olarak görmediklerini belirten öğretim üyeleri amaçlarının kişisel kazançtan önce toplumun ve insanlığın gereksinmelerine yenilikçi çözümler üretmeyi düşünen genç girişimcileri eğitmek olduğunu vurguladı.
İzmir'in bilgi toplumuna dönüşümü için gerekli olan bilgi teknolojileri konusunda girişimciliği yeni bir ders ile desteklemeyi uygun bulduklarını söyleyen Prof. Dr. Orhun, 'Projenin iştirakçileri arasında olan Teknopark İzmir son üç yıldır Türkiye'nin en başarılı ilk 5 teknoparkı arasında yer alıyor.
Bunun yanı sıra dersi birlikte yürüttüğümüz Dr. Emrah Tomur'un teknoparktaki 150'ye yakın şirket ile olan deneyimi öğrenciler için çok değerli bir kaynak ve fırsat' dedi.
Prof. Dr. Emrah Orhun ve Dr. Emrah Tomur, öğrencilerin öğrendikleri kavramları proje kapsamında geliştirecekleri yenilikçi bir yazılım ürününe uygulayacaklarını söylediler.