Kısaca AVM dediğimiz alışveriş merkezleri son patlamalardan sonra en fazla gündemde kalan yerler oldu. Özellikle tatil günleri insanların yoğun olarak tercih etekleri AVM'ler de insan seli bıçak gibi kesildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 'Piyasanın kendiliğinden oluşan bir dengesi var ve bunu bozmamamız lazım. Alışveriş merkezlerinden tutunda perakendecilikle ilgili genel ilkeleri düzenlemeye kadar bir dizi yönetmeliği de Bakanlar Kurulu'na sevk ettik, bir kısmını da sevk edeceğiz' derken, her gün sayıları artan, yerden mantar gibi Türkiye'nin her kentinde biten AVM'ler kendi içlerinde de düzenlemeye gitme çabasına girdi.

İnsanlar uzaklaştı!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, AVM'lere insanların yeniden çekilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 'Bize düşen görev; tüketicileri, AVM'ler ve mağazaları daha güvenilir bir yer haline getirdiğimize ikna etmek' dedi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde sorularını yanıtlayan Kariyo, terörün Türkiye'ye özgü bir şey olmadığını, bunun sonuçlarının birçok ülkede görüldüğünü söyledi. Kariyo, Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısı sonrasında mağazalarındaki ziyaretçi sayısı ve cirolarının ciddi derecede düştüğünü aktararak, buna karşın son iki günde ciddi bir iyileşme gördüklerini anlattı.
Kariyo, terör olayları sonrasında sosyal medyada 'AVM'lere gitmeyin!' gibi kampanyalar yapılmasının çok yanlış olduğunu ifade etti.
Kariyo, şunları söyledi: 'Bu güvenlik meselesi konusunda iki alanda çalışma yapıyoruz. Bunlardan biri; Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Burada 'İnsanlara güvenlik algısını daha nasıl profesyonelce sunabiliriz?' üzerinde çalışıyoruz. Bu AVM'ler düzeyinde geniş boyutlu bir çalışma.
İkinci olarak BMD bünyesinde bir çalışma yapıyoruz. Bu da 'Mağazalarımızı nasıl daha güvenli hale getiririz, tüketicilerle güven ilişkini nasıl kurabiliriz?' diye bir çalışma.'

AB ile arayı kapatıyor

Uludağ Ekonomi Zirvesi açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Son dönemde Türkiye, Avrupa Birliği ile kişi başına millî gelirde arayı 20 puandan fazla kapattı. Keşke her 10-15 yılda Türkiye arayı 15 puan kapatabilse' dedi.
Diyarbakır-Sur'da operasyonların tamamlanmasının ardından, terör sebebiyle oluşan ağır hasarın nasıl giderileceği tartışılıyordu. Hala 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede 6 bin 300 parsel için 'acele kamulaştırma' kararı alındı.

Çok duyduk!

'Taşerona Hayır!' sloganlarını çok duyduk!
Her seçim zamanında da sözler verildi; 'Taşeronu kaldıracağız' diye.
Kime niyet kime kısmet; taşeronu kaldırmak mevcut hükümete nasip oldu!
Ya da olacak.
Ya da olacak mı acaba?
Orta da kanun yok ama açıklamalar en yetkili ağızlardan arka arkaya geldi.
Geldi gelmesine de 'özel sözleşmeli personel' geldi.
Kimler özel sözleşmeli personel olacak?

12 soru ve cevap!

Taşeron işçiye kadroda bilmeniz gereken 12 soru ve yanıtını vermeye çalışayım:
1- Kaç kişiyi kapsıyor?
720 bin kişiyi kapsıyor.
2- Nasıl istihdam edilecekler?
'Özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecek.
3- Kaç yıllık sözleşme yapılacak?
3'er yıllık sözleşme yapılacak.
4- Sınav olacak mı?
Kamuya geçişte sınav yapılacak.
5- Hangi şartlar gerekli?
Devlet memurluğuna atanmak için gereken şartları taşıyacak.
6- Hangi yaştakiler yararlanacak?
Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.
7- Ne zaman işe girenler kadrolu olacak?
1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek.
8- Maaşlar artacak mı?
Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.
9- Pozisyonda değişiklik olacak mı?
Aynı işi yapmaya devam edecek.
10- Kimler yararlanacak?
Kamuda tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak.
11- Mali haklar nasıl belirlenecek?
Mali haklar, toplu sözleşmeyle belirlenecek.
12- Prim hesabı nasıl olacak?
Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.

Sevinmeye değer mi?

Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek. Ancak, bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.
Sonuç, yapılacak düzenleme taşeron çalışanlar için yapılıyor. En çok taşeron Belediyelerde! Ama, Belediyede çalışan taşeronlar kapsam dışında. Yapılan iş aynı, çalışılan yer aynı, ücret aynı.
Geçmişe dönük haklar bırakılacak, üç yılda bir sözleşmeniz yenilenecek, tabi sözleşmenizi yenileyecek olanlarla iyi geçinirseniz.
Peki ne değişiyor; ücret aynı, iş aynı, çalıştığı yer aynı; bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!
en çok Taşeron Belediyelerde ama ne hikmetse belediyeler çalışan taşeronlar kapsam dışında.
Mali Müşavir İ. Burak Oğuz'un dediği gibi; Taşerona kadro verilmesi vatana millete hayırlı olsun!

E-tebligat dönemi başlıyor

Mükelleflerin kişisel verilerinin korunmasının yanı sıra tebligat süresini de ciddi oranda azaltacak olan e-Tebligat uygulaması 1 Nisan'da başlayacak. Ücretli yapılan tebligatlar, yeni uygulamayla birlikte masrafsız hale gelecek. Katar Güneş Teknolojileri şirketinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'den Bendis Enerji ve Fernas Grup ile Ar-Ge çalışmaları ve güneş ekipmanları uygulamaları alanında mutabakat zaptı imzalandı. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer Rusya'daki kaybı İran'la telafi edeceklerini söyledi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, farklı coğrafyalarda marka ve üretim tesisi arayışında olduklarını belirterek, 'Bir ekibimiz şu anda Çin'de. Belki orada da ufak bir fabrika bize katılabilir.' dedi.
Albaraka Group CEO'su Adnan Ahmed Yusuf Abdulmalek Türkiye'de banka satın almayı istediklerini açıkladı.
Microsoft, kötü günler geçiren Yahoo'yu satın almak için harekete geçti. Çok yakında, Microsoft-Yahoo birlikteliği ile karşı karşıya olabiliriz.

Başarı hikayeleriyle dolu gün

Selçuk Ticaret Odası kadın girişimciliğini artırmak için yaptığı çalışmalarda hız kesmiyor. Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve kadın girişimciliğini artırmak amacıyla faaliyetlerde bulunan STO'ya bir destek de TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu'ndan geldi. İzmirli işkadınlarından oluşan TOBB Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel ve beraberindeki İzmir'de farklı sektörlerde başarısını kanıtlamış 24 kurul üyesi iş kadını Selçuk'a geldi.
Selçuk Kadın Girişimciler Kurulu temsilcisi Berru Akbıyık , STO Genel Sekreteri Filiz Acargil ve Tanıtım Basın Danışmanı Berrin Dereli tarafından karşılanan İzmirli işkadınları önce Şirince'yi gezdiler, sonra yine bir başarı hikayesi yaratan Selçuklu kadın girişimci Hatice Mercan'ın restoranında yemek yediler.

Kordsa hedefi yükseltti

Sabancı Holding bünyesindeki Kordsa Global, petrol ve petrokimya ürün fiyatlarına bağlı olarak bu yıl gelirlerinde yüzde 10 ile yüzde 20 civarında artış beklentisi içinde olduğunu açıklarken, faaliyet gösterdiği gelişmekte olan ülke para birimlerinden elde edilecek avantajın da kârlılığa olumlu yansımasını öngörüyor.

Yeniden harç yatacak mı?

AB Bakanı Volkan Bozkır parmak izli pasaportlara geçiş yapacak olan pasaport sahibi vatandaşların tekrar harç yatırmayacaklarını açıkladı. AB ile vizelerin kaldırılması ile ilgili konuşan Bozkır 'Vizeler iki ay içinde ya kalkacak ya da kalmayacak' dedi.
Bozkır vizelerin belirlenen tarihte kaldırılmasının yüksek bir ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi. Bozkır, yeni pasaportlar için harç ödenmeyeceğini ancak sadece defter bedeli ödeneceğini belirtti.

Sanayi olmazsa Türkiye güçlü olamaz

Türkiye'de sanayinin ekonomideki payının yüzde 34'ten yüzde 27'ye gerilediğini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 'Türkiye'de zenginleşmek ve istihdam yaratmak için bir sınır var. O da yüzde 29. Biz bu sınırın altındayız. Eğer sanayi olmazsa Türkiye güçlü olamaz. Tarım devrimini ıskaladık. Sanayiyi tam oturtamadık. Eğer sanayinin payı yüzde 35'lere çıkmazsa, yüzde 27'lik pay üzerine kurulursa Türkiye güçlü olmayacak. Hepimiz biliyoruz. Şirketlerin yüzde 90'ının gelecek 10 yılda hayatta kalmama riski var' dedi.

***

DİP EKSPRES

Yunanlı yatırımcılar İzmir'de


Yunanistan Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi koordinesinde bugün 09.30-19.00 saatleri arasında Hilton İzmir'de 'Türkiye–Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu' gerçekleştirilecek.
Forum kapsamında 'Deniz Turizmi' ve 'Turizm Sektöründe Yatırımlar' konularında işbirliği imkânları değerlendirilecektir.

Ekonomi konuşulacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Mart ayı olağan meclis toplantısı bugün saat 16.00'da, ekonomist Mustafa Sönmez'in katılımıyla gerçekleştirilecek. Toplantıda Sönmez'in yapacağı sunumun yanı sıra EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile sanayiciler de ekonomik gündemi değerlendirecek.