Sevgili okuyucularım, terör nereden gelirse gelsin, bir insanlık suçudur. Teröre binlerce masum insanımızı kurban vermiş bir ülke olarak neler yaşandığını iyi biliriz. Londra, Pazar gününe bir terör saldırısı ile uyandı. Araçlarını insanların üzerine süren teröristler, daha sonra araçtan inerek, insanları bıçaklamaya başladılar. Yedi masum insan hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. Terörü yoğun olarak yaşadığımız 1980 öncesi dönemde, daha konuşmasını yeni öğrenen oğlumun, televizyondan duyduğunu aktardığı "Anne üç kişi ölmüş, beş kişi yaralanmış" gibi oldu. O yıllarda başlayan, tüm dünyayı da etkileyen kahrolası terör, şekil değiştirerek dünyayı dolaşıyor.
***
Terör son zamanlarda Avrupa'nın başına musallat oldu. Dünyanın her tarafından gelen özellikle Ortadoğu kökenli göçmenlerin yoğun olduğu İngiltere'ye bizim siyasetçilerimiz çok uyarılarda bulundu. Zafer Arapkirli'nin köşesinde aktardığı gibi:
"Bizim topraklarımızda kan döken, terörist eylemlerde bulunan örgütlerin yöneticilerini, kaçak militanlarını ülkenizde barındırıyorsunuz. Üstelik, sizin topraklarınızda yaşayan Türkleri haraca bağlamalarına, buradan örgütlenip hem finans desteği hem de propaganda faaliyeti yürütmelerine olanak sağlıyorsunuz. Açıkca yataklık yapmaktır bu. Bunun büyük vebali var..." ama dinlemediler. Ayni şeyi Fransa'da terörist faaliyetlerde bulunup, İngiltere'ye kaçanlar için Fransız hükümeti de yaptı". Ama bana dokunmayan yılan bin yaşasın derken, yılan beslemenin faturası onlara da çıktı.
***
Terör son zamanlarda Paris, Londra, Manchester, Brüksel gibi büyük Avrupa metropollerinde sıkça boy göstermeye başladı. Çoğunlukla da terör eylemlerini yapanlar Ortadoğu kökenli kendi vatandaşları. Bu ülkelerde yaşayan, sosyo-ekonomik düzeyi düşük göçmenler, oralara uyum sağlayamadıkları gibi, kendi kapalı gurupları içinde kin ve nefret duyguları ile büyüyorlar. Çünkü geldikleri ülkeler, ya şimdi yaşadıkları ülkeler köken aldıkları ülkeleri daha önce sömürge olarak kullanmış, ya da Filistin, Suriye, Irak gibi çıkarları için terörize edilmiş. O göçmenler buralara yaptıkları ziyaretlerde de kolayca fanatik terör örgütlerinin eline düşüp beyinleri yıkanıyor. Büyük çoğunlukla öyküleri böyle. Avrupa çıkarları için bu ülkelerde huzur bırakmadığı sürece, kendilerinin de huzura ermeleri mümkün olmayacak gibi görünüyor.
***
Hangi ülkeden, milletten, dinden gelirse gelsin "Terör, terördür". Benim teröristim iyidir diye bir kavram olamaz. Başka ülkelerde yapılan terör eylemine, nasıl olsa bizim başımıza gelmedi diye teselli bulmak da bir insanlık ayıbıdır. Ülkelerin el altından terör örgütlerini desteklemesi, onları kendi çıkarları için başka ülkeler aleyhine kullanması büyük bir hatadır. Örneklerde görüldüğü gibi, sonra gelir, kendini vurur. Ortak uluslararası bir anlayış ve iş birliği geliştirilmedikçe, Ortadoğu huzur bulmadıkça hiç kimse güven altında olmayacak, öyle görünüyor. Birilerinin para hırsı bitmeyip, refah eşit paylaşılmayınca, eğitim düzeyi tüm dünyada arttırılmadıkça, insanlık bu beladan kurtulamayacak. Bunun ceremesini de masum insanlar çekecek.