THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, Orta Amerika ülkesi Venezuela'daki Caracas ve Bogota ile Mexico City ve Küba'ya uçma kararı ile ilgili çalışmalarının olduğunu belirtti.
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, önümüzdeki dönemde hem Avrupa'da hem Asya'da, özellikle de Afrika'da etkinliklerini artırma yönünde ciddi çalışmaları olduğunu belirterek, 'Zayıf olduğumuz Orta Amerika ülkelerine de Yönetim Kurulu'nun kararını aldığı 4 noktaya uçma kararımız var. Bunlar; Venezuela'daki Caracas ve Bogota ile Mexico City ve Küba' dedi.

260 uçakla 108 ülkeye

THY'nin bugün filosunda 260 uçağı ile 108 ülkeye uçarak, dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu şirketi olduğunu aktaran Topçu, şirketin aynı zamanda 261 noktaya uçarak dünyanın en önemli 4 network'ünden (ağ) birisine sahip olduğunu kaydetti.

45 bin çalışanı var

Topçu, THY'nin bugün iştirakleri ile 45 bin kişinin çalıştığı bir topluluk haline geldiğini anlatarak, anonim şirket olarak 11 milyar dolar ciroyu geçtiklerini, iştirakleri ile 17,5 milyar dolar gelir elde edeceklerini dile getirdi. THY'nin gelecekle ilgili ciddi planlar yaptığını vurgulayan Topçu, şirketin 250 uçak siparişi ile 2021 yılına kadar uçak filosunu genişleterek 450 uçağa çıkarmayı hedeflediğini ifade etti.

Hedef; 100 milyon yolcu

Topçu, şirket olarak uçuş ağına yeni destinasyonlar katarak dünyanın uçulmadık kıtası ve noktası kalmayacak şekilde organizasyonlar yaptıklarını söyleyerek, 'THY, 2021 yılında 100 milyon yolcu taşımayı hedeflemektedir. Bu itibarla baktığımızda THY'nin enerji giderleri içerisinde de ciddi bir iştiraki var ve şu anda havacılık yakıtı konusunda Türkiye'de yüzde 66 paya sahip THY-Opet ortaklığı altında bir iştirakimiz var. Bugün itibarıyla 3,7 milyon ton akaryakıt tüketmiş olacağız, bunun da maddi karşılığı 4 milyar dolar. Toplam giderimiz içerisinde bunun payı yüzde 38.'
Topçu, şirket olarak üçüncü havalimanını çok önemsediklerini dile getirdi. Söz konusu proje tamamlandığında İstanbul'da 150 milyon yıl yolcu kapasiteli bir havalimanının inşa edileceğini aktaran Topçu, bunun da yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı anlamına geleceğinin altını çizdi.

Kerkük petrolü Türkiye'ye aktı...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bağdat'ı ziyareti kısa sürede etkisini gösterdi. Bağdat yönetimi, Kerkük'ten çıkarılan petrolün boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye akıtıldığını duyurdu. Irak merkezi yönetimi ile bir süredir devam eden sorunlar Davutoğlu'nun Bağdat'a yaptığı resmi ziyaretle giderildi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile Davutoğlu arasında yapılan görüşmeler kısa sürede etkisini gösterdi ve Kerkük'ten çıkarılan petrol, yıllar sonra Irak Kürt Bölgesi üzerinden Türkiye'ye akmaya başladı.
Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, günde 150 bin varil Kerkük petrolünün, Kürt Bölgesi ile Türkiye arasındaki boru hattından (Kerkük - Yumurtalık) Ceyhan Limanı'na aktarıldığını ve oradan da dünya piyasalarına ihraç edileceğini belirtti.
TÜPRAŞ'tan yapılan açıklamada ise, söz konusu petrolün Irak Petrol Şirketi SOMO üzerinden gönderildiği ve kendileri tarafından satın alındığı duyuruldu.

Asgari geçim indirimi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası, 26-27 Kasım günlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek. Beş önemli başlığın ele alınacağı Esnaf Şurası'nda ilk kez bir Cumhurbaşkanı konuşacak. Esnafa yeni teşvik yolları ise, gündemdeki en önemli konulardan biri olacak. ATO Congressium'da yapılacak Şura için, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli imzasıyla, tüm partilerin milletvekillerine davetiye gönderildi. Şura'ya ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte TESK'e bağlı 13 federasyon, 82 birlik, 3 bin 063 oda başkanı davet edildi. İki yılda bir gerçekleşen Şura'da, beş ana başlıkta konular masaya yatırılacak: Esnaf ve sanatkar tanımı değerlendirilecek ve perakende sektöründeki mevzuat gözden geçirilecek.


Yapılacaklar

Ustalık belgesi mevzuatı düzenlenecek. Hafta sonu tatiline ilişkin mevzuatın da güncellenmesi konuşulacak. Asgari geçim indirimi uygulamasının esnaf ve sanatkârlara yönelik olarak da hayata geçirilmesi konuşulacak. Ayrıca ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârlara vergisel teşvikler sağlanması değerlendirilecek. Çıraklık eğitiminin özendirilmesi başta olmak üzere bu konuda atılacak adımlar ele alınacak. Esnaf ve sanatkârlara sunulan kamu destekleri ve finansman şartlarının iyileştirilmesi değerlendirilecek. Esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının mesleki işlevlerinin etkinleştirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı da katılacak

Bakan Canikli, ilk kez bir cumhurbaşkanının da katılacağı Şura'nın önemine dikkat çekerken, 'İlgili bakanlıkların, üniversitelerin, meslek kuruluşlarının ve ilgili gerçek ve tüzel kişilerin bilgi ve bugüne kadarki tecrübelerinden yararlanılarak çözüm yollarının aranmasıyla alınacak yasal ve idari önlemlerin tespiti, tüm ülke genelinde izlenecek kısa, orta ve uzun vadeli politikaların oluşturulması açısından Şura büyük önem taşıyor' dedi.

Çin, ABD'nin elektriğini kesebilir

ABD Ulusal İstihbarat Ajansı'nın Siber Komutanlığı bölümünü yöneten Amiral Michael Rogers, Çin'in ABD'yi karanlığa gömebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.  Kongre'de milletvekillerine ifade veren Rogers, 'Çin ve bir ya da iki ülkenin ABD'nin enerji altyapısını tamamen durdurma ve diğer kritik hizmetleri engelleme kapasitesi bulunuyor.
Halihazırda Çin'den gelen bir virüsün ABD bilgisayar sistemlerine bulaştığını ve bunun Amerikalıların günlük yaşamını etkilediğini söyleyebilirim' dedi.

Rüzgar enerjisini birlikte geliştirecek

Türkiye ile ABD arasında Rüzgar Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı. 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde iki ülke adına imzaları ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız koydu. Anlaşma kapsamında Türkiye'de 3 bin megabayt gücünde rüzgar enerji santralinin kurulacağı bilgisini veren Bakan Yıldız, 'ABD'li şirketlerin bu alanda ülkemizde faaliyet göstermesini, yerli şirketlerle işbirliği yapmasını hedefliyoruz' dedi.

***


DİP EKSPRES

Altın madenine feda!


Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen "İzmir Yer altı Su Kaynakları Sempozyumu'na katılan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 'Bu kentin içme suyu ihtiyacı için büyük önem taşıyan Çamlı Barajı altın madeni için feda mı edilecek' dedi
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir için büyük önem taşıyan 21.5 milyon metreküp su depolama kapasiteli Çamlı Barajı'nın yapımının yıllardan beri hükümetçe engellendiğini belirterek, 'Yoksa Çamlı Barajı bir altın madeni için feda mı edilecek' dedi.