Çok hareketli günler geçiriyoruz. Öyle ki, bir anda iki üç ayrı açıklama geliyor. Hepsi de aynı saatte. Yetişmek imkansız gibi....

Bu da bazılarının işine geldiği gibi bazılarının gelmiyor. Önce şunu söyleyeyim:
İstanbul'da yapılan yeni Havalimanı'nda THY'nin ilk uçuş fiyatları belli oldu; Türk Hava Yolları, İstanbul Yeni Havalimanı'ndan kampanyalı ücretlerle, Ankara, Antalya, İzmir'e 59, Ercan'a 179 TL ve Bakü'ye 99 dolara uçacak. THY, büyük göçü gerçekleştireceği 30-31 Aralık'a kadar olan 2 aylık dönemdeki ticari test amaçlı düzenli uçuşlarına ise 1 Kasım'da başlayacak. Yeni havaalanın adı için çeşitli söylentiler var.
Turgut Özal taktiği uygulanıyor. Önce bir şeyler sözde fısıltı şeklinde ortaya atılıyor, kamuoyu oluşturuluyor ve sonuçta oldu bittiye getiriliyor. Örnekleri çok....
Zaman zaman bu sistem uygulanıyor, gidişata göre!
Bunu da geçelim, açıklamayı dikkatle okudunuz mu?
THY'nin yaptığı açıklamada bilet fiyatları 'dolar' olarak açıklanmış. Bunlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından ve bu konuda ne kadar hassas olduğunun farkında değiller mi?

Ortaklıkta önemli adım

Balık mevsimi açıldı. Ama ne beklenen bolluk var ne de beklenen ucuzluk...
Belki de bazıları 'arz- talep meselesi!' diyecek. 'Balık' denilince, genelde benim aklıma gelen hep 'kılıç' geliyor. Kılıç Balığı...
Belki de yöneticilerini tanıdığımız içindir. Şimdi İzmir, Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonu'nun 6. Birleşimi'ne ev sahipliği yapacak. 15 ile 18 Ekim arasında İzmir'de gerçekleştirilecek. 2010 yılında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) - Türkiye İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Orta Asya Balıkçılık ve Su Ürünleri Gelişimi Bölgesel Programı'nın (FishDev) bir çıktısı olarak kurulan komisyonun üyeleri Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkiye'den oluşuyor. Balıkçılık kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik ortak bir mekanizma kurulması ve su ürünleri alanındaki ülke deneyimlerinin paylaşılması amacıyla oluşturulan komisyonun İzmir'de yapılacak olan 6. birleşimi önemli bir diplomatik ve bilimsel fırsat oluşturuyor.
Birleşimde üye ülke delegasyonları, sivil toplum ve özel sektör temsilcileri ve balıkçılık ve su ürünleri uzmanları görüş alışverişi yapacak ve basın mensuplarıyla bilgi paylaşımında bulunacaklar.

'Tüketiciyi koruma' sözü

Her zaman beklediğimiz bir söz uzaklardan geldi. Çin'de internet tabanlı ekonomi son yıllarda hızlı bir büyüme kaydetti. Diğer taraftan e-ticaret işletmelerinin güvenilirliği sorunu önemli bir günden maddesi olarak duruyor. Şirketlerin tüketicinin güvenini artırmaya yönelik çabaları internet temelli sektörlerin büyümesi açısından büyük önem arz ediyor. Çin'in büyük e-ticaret şirketlerinden on tanesi, tüketicilerin haklarını ve çıkarlarını koruyacaklarına dair  bir anlaşma imzaladılar.
Alibaba, JD.com ve Ctrip gibi online perakendeciler, sahte ürünlerle savaşıp ve kullanıcı verilerini koruyarak işlerini dürüst bir şekilde yürütmeye sözü verdiler ve üçüncü taraf satıcıları da ilgili yasa ve yönetmeliklere uymaya teşvik edeceklerini açıkladılar. Bizde öyle mi?

Enflasyonla mücadele!

Bizde ise 'Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programına' şirketler yoğun ilgi gösteriyor. Eylül ayı Tüketici Fiyatlarında enflasyonunun yüzde 24.5'i bulması üzerine Hazine ve Maliye bakanlığı, özel sektörün gönüllülük esasına dayalı Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nı başlattı. Bu kapsamda, programa katkı sağlamak isteyen firmalardan ürün ve hizmetlerinde yılsonuna kadar yüzde 10 asgari indirim taahhüdü vermeleri bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nı, bakanların ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyla açıkladı.
Buna göre; doğalgaz ve elektriğe yılsonuna kadar zam yapılmayacak, alışveriş sepetine giren ürünlerde 3 ay boyunca en az yüzde 10 indirim yapılacak.

DİP EKSPRES

Teknik destek sağlayacaklar

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'ndan teknik destek almaya hak kazanan 'GESİFED Bölge Kalkınması İçin Kurum Kapasitesini Geliştiriyor' projesinin sözleşmesi GEKA ve GESİFED arasında imzalandı.