Turkcell Grup gelirleri, mobil ve fiber genişbant gelirlerindeki artışın etkisi ile %6 artarak 3.162 milyon TL'ye (2.981 milyon TL) yükseldi. Grup AVFÖK1''ü %3 artışla 1.050 milyon TL'ye (1.016 milyon TL) yükselirken, AVFÖK marjı 0,9 puan düşerek %33,2 (%34,1) olarak gerçekleşti.

Marjdaki düşüş, Türkiye mobil pazarında rekabetin artması ile yükselen satış ve pazarlama giderleri, Turkcell Türkiye'nin artan arabağlantı ve şebeke giderleri ile bazı iştiraklerin operasyonel giderlerindeki artıştan kaynaklandı.


Ciliv'in açıklaması

Genel Müdür Süreyya Ciliv, 3.cü çeyrek sonuçları ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Üçüncü çeyrekte, Turkcell Grubu rekor seviyede gelir ve AVFÖK'e ulaştı. Konsolide gelirler yıllık bazda %6 artarak 3,2 milyar TL, AVFÖK ise %3 artışla 1,1 milyar TL oldu. VFÖK %3 artışla 647 milyon TL, net kar ise %8 artışla 755 milyon TL olarak gerçekleşti.
Bu çeyrekte, Türkiye'deki yoğun rekabet ortamı devam ederken, mobil gelirlerimiz %5 büyüdü.
Turkcell takımı olarak teknoloji, inovasyon ve operasyonel mükemmeliyet ile müşterilerimize daha çok fayda ve en iyi hizmet ile eşsiz müşteri deneyimi sunmaya odaklanıyoruz.

 
Kişisel televizyon

Bu kapsamda, Temmuz'da lanse ettiğimiz Turkcell T50 üstün özellikleri ve uygun fiyatıyla üçüncü çeyrekte Türkiye'nin en çok satan akıllı telefonu oldu ve penetrasyonun %37'ye ulaşmasına önemli katkıda bulundu.
Yakın zamanda da, kişisel televizyon platformumuz Turkcell TV'yi bir üst seviyeye taşıyarak geliştirdiğimiz Turkcell TV+'ı müşterilerimize sunmaya başladık.
3G teknolojimiz ve fiber altyapımızın yarattığı sinerji ile farklılaştırdığımız bu servis sayesinde müşteri memnuniyetini daha da artıracağımıza inanıyoruz.

 
Rekabet Kurumu'ndan soruşturma

Rekabet Kurulu, sadece Çalık Holding'e bağlı Aktifbank tarafından sağlandığı için söylenti ve tartışmalara neden olan Passolig'le ilgili bir şikayeti gündemine aldı.

Şikayetle ilgili ön araştırma sürecinin bir ay içinde tamamlanması bekleniyor. Rekabet Kanunu'na aykırı bir durum tespit edilirse, soruşturma süreci başlayacak. Rekabet Kurumu'nun ne kadar özgür olduğunu bundan sonraki süreçte göreceğiz.

Av.Kazmaz daha önce yaptığı açıklamada, 'e-Bilet'te şiddet bahane, yandaş bankaya para aktarılacaktı' diyerek önemli iddiaları ortaya atmıştı.

 
Sporda şiddet

Sporda şiddetin engellenmesi kanunu çerçevesinde alındığı bildirilen e-bilet uygulaması, sadece Çalık Grubu bankası tarafından yapılabilir olunca, 'rant' tartışmalarına neden olmuştu. Bu konudaki tartışmalar ve mahkemelere başvurular sürüyor.

 
İşleyiş nasıl?

Rekabet kurumu tarafından yapılacak olan ön araştırma sonucu soruşturma açılması kararı verilirse, o tarihten itibaren 15 gün içinde taraflara bildiriliyor ve tarafların ilk yazılı savunmalarını 30 gün içinde göndermeleri isteniyor.
Ayrıca varsa ihbar veya şikayet edenlerin, soruşturma açılması kararı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan bildirim yazıları ilgili taraflara tebliğ edilir. Birinci yazılı savunmanın ardından 4054 Sayılı Kanun çerçevesinde yapılan bilgi isteme ve yerinde incelemelerle elde edilen tüm deliller değerlendirilerek soruşturma raporu hazırlanıyor ve taraflara tebliğ ediliyor. Böylece soruşturma süreci tamamlanmış oluyor.

 
Marmaray iddiaları asılsız!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrupa ve Asya'yı boğazın altından tüplerle birbirine bağlayan Marmaray'ı Halkalı'ya kadar uzatma projesinin askıya alındığı iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.
Avrupa ve Anadolu yakasını boğazın altından tüplerle birleştiren Marmaray'ı Halkalı'ya kadar uzatma projesinin askıya alındığı iddialarının hatırlatılması üzerine Elvan şöyle konuştu:

 
Uyarı yapıldı

'Bugün bir haber var askıya alındı şeklinde. Özellikle Pendik, Halkalı arasındaki hat askıya alında haberleri doğru değildir.
Orada yüklenici firma çalışmalarını biraz ağırlaştırmıştı bu konuda bakanlığımız gerekli uyarıları yaptı.
Çalışmalarımız devam ediyor.
Herhangi bir sebeple bu projemizin askıya alınması söz konusu olamaz.

Sözleşmemiz 2015 yılı Haziran ayına kadar devam ediyor.

Herhangi bir aksaklıkta da gerekli tedbirleri almaktan sakınmayacağız.

Yüklenici firma verilen tarihe kadar gerçekleştirmeleri güç görünüyor. Sözleşme yükümlülüklerine göre bizde gereken neyse onu yapacağız. Bu sürecin hızlanması için gereken çabayı göstereceğiz.'

 
Yine tekrarladı

2002 yılında 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefi konulduğunda buna kimsenin inanmadığını ancak gelinen noktada 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirten Elvan şöyle devam etti:
Karayolunda bölünmüş yol yatırımlarına ilave olarak otoyol yatırımlarımız olacak. Türkiye için önem arz eden bir otoyol projemiz Ankara - Niğde otoyol projemizin ihalesine bu yıl çıkacağız. Kapıkule'den Mersin'e, Akdeniz'e kadar kesintisiz otoyola sahip olacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz, bu mevcut otoyol güzergahını Habur'a kadar uzatacağız. Ulaşım ve iletişimin olmadığı bir yerde kalkınma olmaz. Hangi medeniyete bakarsanız bakın çok güçlü bir ulaşım alt yapısı olduğunu görüyoruz. Sanayi açısından da taşımacılık maliyetlerini aşağı çekerek rekabet gücümüzü artırıyoruz. O nedenle bu tür yatırımları sadece yol, köprü yatırımı olarak değil bir kalkınma, gelişme hamlesi olarak görmek gerekiyor.

 
****

SON NOKTA

Çalışmalar tamamlandı


DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü AB Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından yürütülen 'Benim için İnsan Hakları' projesinin Çalıştay ve Sanat Projesi Ödül Töreni etkinlikleri, 27-28 Ekim 2014 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde 10:00-17:00 ve 10:00-12:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

İnsan hakları eğitimi

Stichting Transforma (Hollanda) ve Avrupa Çalışmaları Ege Derneği (AÇED)'in de ortakları olduğu projenin Çalıştayda İzmir'de insan hakları ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının da katılımı ile 'Avrupa ve Türkiye'de demokratik vatandaşlık ve insan hakları eğitimi' konusu tartışılacak.
Projenin İzmir'deki kapanış etkinliği Sanat Projesi Ödül Töreni'nde, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 21 meslek lisesinden proje bünyesinde görevli 42 öğretmenin proje kapsamında aldıkları eğitimleri öğrencilerine yansıtmaları sonucu öğrencileri tarafından üretilen sanat çalışmaları ile katıldıkları  sanat yarışmasının kazananları açıklanacak.

 
Hollanda'ya götürülecek

Öykü, şiir, resim, fotoğraf, video klip, drama, dijital animasyon, müzik ve mutfak sanatları kategorilerinde eserleri ile yarışmaya katılan öğrencilerden kazananlar ise öğretmenleri ile birlikte ödül olarak Hollanda'ya bir insan hakları çalışma gezisine götürülecek.