Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Rus Nezavisimaya gazetesi için kaleme aldığı makalesinde, Ukrayna'nın da 'Türkiye gibi hiçbir zaman Avrupa Birliği'ne (AB) üye olamayacağını' savundu.
Ukrayna'da Batı yanlılarının iktidara gelmesinin ardından Rusya'ya karşı yaşanan tutum değişikliğini eleştiren Medvedev, Kiev yönetiminin Moskova'yla çatışmaktan kazançlı çıkmayacağını belirtti.
Türkiye ile AB arasındaki ortaklık anlaşmasının 51 yıl önce imzalandığını hatırlatan Rusya Başbakanı, Kiev'in yüzünü Batı'ya çevirmesine ilişkin, 'Ukrayna'ya bakınca aklıma Türkiye geliyor' ifadesini kullandı.
Türkiye'nin hâlâ Avrupa kapısının eşiğinde beklediğini vurgulayan Medvedev, eski Rusya Başbakanı Viktor Çernomirdin'in bu konudaki sözüne atıfta bulundu. Medvedev, 'Ukrayna ne zaman AB'ye girecek?
Türkiye'den sonra.
Türkiye ne zaman AB üyesi olacak?
Hiçbir zaman.
Ne yazık Çernomirdin'in yaptığı bu espri gerçekleri ortaya koyuyor' diye yazdı. Medvedev, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya hiçbir zaman beklediği yardım elini uzatmayacağını ifade etti.

 
ASELSAN'dan Ürdün'e fabrika

Türkiye ile Ürdün arasındaki iş birliğinin meyveleri alınmaya başlandı. ASELSAN ve King Abdullah II Design & Development Bureau Yatırım Grubu'nun ortaklaşa kurduğu fabrikanın açılışını Ürdün Kral'ı II. Abdullah yaptı. Ürdün silahlı kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği fabrika, Amman'da Ürdün Kralı II.Abdullah, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat'ın katıldığı törenle açıldı.
Ortadoğu pazarına yönelik cihaz ve sistemler üretecek olan ve yüzde 51'i KIG ve yüzde 49'u ASELSAN'a ait olan fabrika için 3 milyon Avro yatırım yapıldı.
Kral II. Abdullah fabrikanın açılış kurdelesini kestikten sonra fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı. Fabrikanın Genel Müdürü Nurfer Oğuz, teknoloji transferinin ASELSAN'dan yapıldığını belirterek, fabrikanın resmi açılışı olmadan 25.5 milyon dolar satış yapıldığını söyledi.


Koç'un büyük yatırımı

Koç Grubu şirketlerinden TÜPRAŞ, Türkiye'de tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını hizmete açtı.
İzmit Rafinerisi'nin yanında yaptırılan ve yaklaşık 3 milyar dolara mal olan 'Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. 500 kişiye istihdam sağlayacak tesis, Türkiye'nin cari açığını da yıllık 1 milyar dolar düşürecek.
Tesisin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özelleştirme sürecinden bu yana yeni yapılan 3 milyar dolarlık tesisle birlikte Koç Topluluğu'nun TÜPRAŞ'a 10 milyar dolar yatırdığına dikkat çekti. Erdoğan 'Bu yatırımın Türkiye ekonomisine, istihdama, ihracata, ülkemizin enerji üssüne dönüşmesine, cari açığın 1 milyar dolar azalmasına önemli katkısı olacak. Yapılan ve yapılacak boru hatları, 44 milyar dolarlık iki nükleer santral ve bunun gibi projelerle Türkiye enerjiye yön veren ülke konumuna yükselecek' dedi.

 
Rusya ile yol haritası

Rusya ile enerjide önemli anlaşmalara imza atan Türkiye, gıda sektöründe de hedefi büyüttü.
Rusya ile gıdada uzun vadeli yol haritası belirleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya'nın Ukrayna ve AB ile yaşadığı gıda krizinin ardından ihracat kapısının hemen açıldığına yönelik değerlendirmeler yapıldığını belirterek, 'Türkiye'nin zaten bir üretimi bir ihracatı bir ticareti var. Bu pazarları bırakmayız. Yeni fırsatsa oturup konuşacağız.
Mevcut mallardan ilave satılacak bir şey var mı, bunu inceleyeceğiz.
Yeni ne ürün satabiliriz, elimizde var mı, üretim planlaması gerektiriyor mu? Çeşmeden doldurur gibi yapılacak bir şey değil' dedi.
Uzun vadeli bağlantı konusunun önemli olduğuna dikkat çeken Eker 'Yarın tuttu dedi ki hadi gelin sizden ürün alacağım. Ben ne olacağım? Bütün bunlar düşünülmesi gereken konular' diye konuştu.
Mevcut bağlantı pazarlarının bozulmayacağını dile getiren Eker, sektör planlaması yapılırken hesap kitap olduğunu kaydetti.
Bakan Eker, şunları söyledi: Rusya geldi, süt ve süt ürünü sertifika anlaşması sağlayalım. Hayvansal ürünlerle ilgili bunları çözelim. 1.2 milyar dolar tarım ürünü sattık. 1.3 milyar dolara çıktı. Yıl sonuna kadar 1.7 milyar dolara çıkar mı, çıkmaz mı bunlarla ilgili görüşmeler yapıldı.
Sebze meyve ihracatında problem yok.
Belirli büyümeyle gidiyor.
Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında kalıntıyla ilgili problemi olmadığını belirten Eker, çıkan haberleri firma rekabetine bağladı. Eker 'Geri gelen bir şey yok. 7 yıldır problem yaşamadık' dedi.

 
3 milyon 64 bin resmi işsiz var

Türkiye'de işsizlik verilerinden tehlikeli sinyaller gelmeye başladı.
İşsizlik Eylül döneminde son 3.5 yılın zirvesine çıktı.
TÜİK'in verilerine göre, işsizlik Eylül'de geçen yıla oranla 1.3 puan artarak yüzde 10.5 olarak gerçekleşti.
İşsizlik en son Şubat 2011'de yüzde 10.7 olmuştu.
Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da yüzde 10.7 ile 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Eylül'de geçen yılın aynı dönemine göre 537 bin kişi artışla 3 milyon 64 bine yükseldi.
İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9.1 kadınlarda yüzde 13.6 olarak gerçekleşti. Eylül döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 26 milyon 169 bin kişi, istihdam oranı yüzde 45.8 oldu.

 
Dolar mı amanin!

Dolarda yükseliş tarihi rekor getirdi...
14 Aralık operasyonunun yanı sıra Fed'den gelecek açıklamaların da etkisiyle dolar TL paritesi 2.3905 ile bugüne kadarki en yüksek seviyesini de görmüş oldu.
Bankacılar yılsonunun yaklaşmış olması nedeniyle piyasadaki likiditenin azaldığını bunun sonucunda piyasa tepkilerinin olması gerektiğinden biraz daha sert yaşandığına da dikkat çektiler.
Dün sabah güne 08:30'da 2.2968/2.2989 seviyesinde başlayan ve Erdoğan'ın konuşmaya başlamasından önce 2.3260 seviyesinde işlem gören dolar/TL tarihi zirvesi olan 2.3905'i test ettikten sonra TSİ 18.59'da 2.3807/2.3815 seviyesinde işlem gördü.
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin bu hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası faiz kararı nedeniyle de baskı altında olduğunu belirten bankacılar, dış piyasalarda en önemli gelişmenin Fed'in Çarşamba günü yapacağı açıklamalar olacağının altını çiziyorlar.

 
G20 başkanlığı için hazır

G20'nin iş dünyası ayağı olan B20'nin (The Business 20) Türkiye'deki ilk toplantısı dün gerçekleştirildi.
Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında kadınlara yönelik olarak W20 başlıklı yeni bir hat açmak istediklerini belirterek, 'Kadınların işgücüne katılım oranı arttıkça o ülkede verimlilik artıyor, nihayetinde büyüme artıyor' ifadelerini kullandı.
Türkiye dönem başkanlığının vurgu yapacağı önemli konulardan birinin de yatırım olduğunu dile getiren Babacan, yatırım ve büyümede ise özel sektör kaynaklı büyümeyi önemsediklerini söyledi.
Babacan özel sektörün daha fazla altyapı projeleri içinde olması için uluslararası standartlarda kamu-özel ortaklığı firmaları oluşturup bir akreditasyon mekanizmasıyla uluslararası kaynaklardan bu projelere daha kolay imkân sağlayacaklarını söyledi.
Ali Babacan, bugün dünya ekonomisinin önündeki en büyük problemin bütçe açıkları değil kredibilite açığı olduğunu belirterek, kredibilite açığı ne kadar çabuk kapatılırsa güvenin o kadar hızlı oluşacağını ve bunun güçlü ve sürdürülebilir bir büyümeyi getireceğini söyledi.
Şu anda dünya ekonomisinin önündeki en önemli konunun güven olduğunu vurgulayan Babacan bu nedenle Türkiye olarak G20 dönem başkanlığında kapsayıcılık, uygulama ve ve yatırım kavramlarına önem verdiklerini anlattı.

 
****

SON NOKTA

Karşıyaka'da  'Hamsi Şöleni'

Pek çok farklı kültürü bünyesinde barındıran Karşıyaka'da, bu kez Hamsi Şöleni düzenleniyor.
Karşıyaka Belediyesi, Karadeniz Konfederasyonu ve Karşıyaka Karadenizliler Derneği işbirliğiyle 18- 22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek şölende 5 ton hamsi ikram edilecek.
Bostanlı Pazaryeri'nde bu yıl 7'nci kez gerçekleştirilecek olan Karşıyaka Hamsi Şöleni'nde Karadeniz bölgesinde bulunan illerin tanıtım stantları ile yöresel gıda satış stantları açılacak.
Çocuk oyun alanları ve hediyelik eşya satış yerlerinin de yer alacağı şölen 4 gün sürecek. Organizasyonun üçüncü günü olan 21 Aralık'ta 200 metrelik dev mangal kurulacak ve pişirilecek hamsiler vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar 'Karşıyaka, farklı kültürleri içinde barındıran ve herkesin kardeşçe yaşadığı bir kent. Hamsi Şöleni'nde de Karadeniz'in tüm güzelliklerini yansıtacağız' dedi.