Geçenlerde Çin'den söz etmiş ve Rusya, İran gibi devletlerle bizi Amerika'nın yaptırımlarına ve tehditlerine karşı desteklediklerini yazmıştım. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye'nin kendi ulusal güvenliği, istikrarı ve ekonomisini korumak için sarf ettiği çabaları desteklediklerini tekrarladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kendi ulusal güvenliği, istikrarı, ekonomisi ve sosyal gelişimini korumak için sarf ettiği çabaları desteklediklerini belirttiler.
Türk milletinin dayanışma içinde, geçici zorlukların üstesinden geleceğine ve istikrarlı bir şekilde gelişme sağlayacağına inandıklarını belirten Wang Yi, Çin'in, Türkiye ile gelişmekte olan ülkeler ve yükselen ekonomilerin meşru haklarını korumaya hazır olduklarını dile getirdi.

Sayıları çoğalıyor!

Son yıllarda geri dönüşüm ekonomide önemli bir yer tutuyor. Bu konu üzerinde çalışanların sayısı oldukça fazla. Konu üzerinde sanatçılar da duruyor...
Örneğin Zeliha Sunal, kurduğu 'Atıksız Yaşam' platformuyla, çevre duyarlılığı konusunda farkındalık yaratmaya devam ediyor. Zeliha Sunal, katı atıkların çevre kirliliğine etkisinin aza indirmek, atık malzemelerin toplanmasında geri dönüşümün sağlanmasının öneminin altını çizmek için, kurduğu 'Atıksız Yaşam' atölyesinde, geri dönüşüm malzemelerinden neler yapılabileceğini anlatarak, bu konu çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ambalaj atıklarından, kullanılabilen malzemeler üreten Zeliha Sunal, Pet şişeden, cam kavanoza, konserve kutularından, meyve kabuk atıklarına kadar, yaptığı eşyaları Bademli festivalinde sergiledi.
Pet şişelerden yaptığı meyva ve ekmek sepetleri, portakal kabuklarından nazarlıklar, alüminyum kutularından hazırladığı duvar süsleri, rüzgar gülleri, inşaat atığı kiremitlerden hazırladığı bardak altları, pazarda ve alışverişte naylon poşet yerine kullanılabilecek çeşitli fileler hazırlayarak, bunların nasıl yapıldığını festivalde tüm kadınlara gösterdi.
Sergide Bademli muhtarı Neslihan Kutlu Maraş ya, denize dökülen inşaat atıklarından elde ettiği nihaleleri nasıl yapıldığını anlattı. Zeliha Sunal 'Atık malzemelerden kullanılabilecek ve ihtiyacımızı karşılayacak bir şey çok eşya yapabiliriz. Atık malzemelerin toplanması ve geri dönüşümde ciddi gelir elde edilebilir. Yurtdışında atık malzemelerin toplanmasında önemli çalışmalar yapılıyor. Ülkemizde de bu konuda birçok şey yapılabileceğini' söyledi.

Kitap haline getirilmeli

İlk kez Prof. Dr. Erkan Sevinç açıklamıştı. Bundan böyle, 'İzmir Lezzet Buluşmaları' toplantılarının yapılacağını ve ilk lezzet buluşmasının 'İzmir Şerbetleri' ile başlayacağını....
Ve,  kentin yeme-içme kültürünü araştırmak ve günümüze taşımak misyonuyla yola çıkan İzmir Lezzet Dergisi ve İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği 'İzmir Lezzet Buluşmaları'nın ilk etkinliğini 'İzmir Şerbetleri' temasıyla Kemeraltı'nda L'AGORA Old Town'da gerçekleştirdi.
Tarihi Yudumla Şerbetleri'nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte, Sancar Maruflu, Dr. Eren Akçiçek, Doç.Dr. Turgay Bucak ve Burçin Kipman 'İzmir'in Şerbet Kültürü' konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştılar. Etkinlik kapsamında 'Unutulan bir İzmir İçeceği Sübye' Atölyesinde Fortine Bencuya Gomel ve Yasemin Akalın İsberk bu özel lezzetin hikayesini anlatıp, yapımını anlattı.
Büyük ilgi gören etkinlikte konuklara, geleneksel şerbetçi güğümü ile Karadut şerbeti yanı sıra Tire Süt Kooperatifi'nin Süt Şerbeti ve Smyrna Boyozları ikram edildi.

İncir rekoltesini değerlendirdi

2018/2019 Sezonu Ege Bölgesi Kuru İncir Rekolte çalışmasına dair değerlendirmede bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, 'Borsamızın da yer aldığı rekolte heyeti tarafından geçtiğimiz 2017-2018 sezonunda Kuru İncir Ege Bölgesi rekoltesi 78.200 ton olarak belirlenerek Aydın toplam rekoltenin 63.585 tonunu karşılamıştır.
2018-2019 dönemi için  açıkladığımız rekolte tahmini  80.000 ton olup, Aydın'ın 64.812 ton incir üretimi gerçekleşmesi beklenmekte. Bu yıl incir gelişimi diğer yıllara oranla daha erken gerçekleşti. Ancak iklim koşulları nedeniyle ilk ürünlerde önceki yıllara göre çatlama, ekşime ve akma oranı daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.   
Temennimiz uygun hava koşullarının oluşması ve kalitenin artması yönündedir.' dedi.

DİP EKSPRES

On yıl öncesinden ulaştı

Birleşik Krallık East Anglia Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma Çin'in, çevreye ilişkin hedeflerine planladığından on iki yıl önce ulaşmış olabileceğini ileri sürüyor.
Profesör Dabo Guan'ın raporu, Çin'in geçtiğimiz on yılın karbon dioksit çıktılarını analiz ediyor. Buna göre emisyonların son üç yılda çok belirgin bir azalma gösterdiği saptanıyor. Söz konusu dönem, tam da ülkenin olağanüstü bir ekonomik büyüme kaydettiği dönem.
Bu veri, Çin'in karbon dioksit emisyonlarının 2030'da doruğa ulaşacağına ilişkin öngörüsü ışığında ele alındığında, söz konusu doruk noktasının şimdiden aşılmış olabileceği varsayımı gündeme geliyor. Son araştırma, yenilenebilir enerji konusunda Çin'in dünyanın geri kalan kesimine önderlik etmeyi sürdürdüğüne ilişkin olarak geçen Ekim ayında öne sürülmüş haber ve görüşleri doğruluyor gibi görünüyor.