Son yazdığım makalede mülteciler için önemli olan konulardan bahsetmiştim. Yazılarımda bunları tek tek detaylandıracağım; bu yazı onlardan ikincisidir. Bugünkü konumuz Türkiyeli vatandaşlarla evlenen ama hâlâ vatandaşlık alamayan Suriyeliler.

Tabii bu makalede dini nikâhla Türkiye vatandaşlarıyla evlenmiş olanlardan bahsetmiyorum; bu uzun bir konu ve onların durumları Türkiye'de dini nikâhla evlenenler gibidir. Konumuz resmi olarak evlenmiş olup da üç seneden fazla zamandır kayıtları Göç İdaresi'nde bulunmasına rağmen, hâlâ vatandaşlık alamayanlardır.

Bunların bir dizi sebebi var:
1- Türkiye sınırlarından vizesiz girerek 5490 sayılı kanuna göre geçici koruma altına alınanlar,
2- Türkiye sınırlarından vizeli girip 90 gün içinde oturma iznini çıkarmamış olanlar ve zorunlu olarak geçici koruma altına alınanlar,
3- Evlilik izni çıkartmış olup da zamanında güncelleme yapmamış olanlar,
4- Pasaportları geçersiz olanlar,
5-Göç İdaresi için çıkarılan genelge ile (Bir genelgede şöyle yazmış: Geçici koruma, oturma izni yerini geçer), göç kurumlarına gidenler ne yapacaklarını bilemez durumdalar.

5901 sayılı kanun göre:
Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması
MADDE 16 – (1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;
a) Aile birliği içinde yaşama,
b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,
c) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır.
(2) Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz.
(3) Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar, evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyi niyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler.

Bu kanuna göre Türkiyelilerle resmi olarak evlenen Suriyeli mültecilerin, bütün şartları yerine getirmiş olmalarına rağmen, hâlâ resmi kâğıtları yok!

Savaştan dolayı Suriye'nin paspasaportu bütün dünyada geçersiz durumda (Türkiye dâhil). Suriyeli mültecilerin isteği ve ricası, yetkililerin bunları göz önüne alıp yasal düzeltmeler yapmalarıdır.

Konunun sahipleri zor durumdalar; ne mülteci sayılıyorlar ne de vatandaş, sorunları için çare arıyorlar.