ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için bir saç telinden daha ince ve dayanıklı malzemelerin üretileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli yarın törenle atılacak.
'AB-MikroNano' şirketin temiz odaları ve ilk kez denenecek teknolojilerle inşa edilecek binasının temeli, Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenecek törenle atılması planlanıyor.
Türkiye, bu tesiste üretilecek GaN temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın 4. ülkesi konumuna yükselecek.

Aklımızda kalanlar


Türkiye, 2014'e 12 milyar 473 milyon dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatıyla başladı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter ile video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin bir süre engellenmesi en fazla gündem oluşturan olayların başında geldi. 2013'ü 151,7 milyar dolar ihracatla önceki yılın gerisinde kapatan Türkiye, yıla rekorla başladı. Ocakta gerçekleşen 12 milyar 473 milyon dolarlık ihracat, cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı oldu.
Türkiye nüfusu ise 2013'te bir önceki yıla göre binde 13,7 artışla 76 milyon 667 bin 864 kişi oldu. Nüfusun yüzde 50,2'sini erkekler, yüzde 49,8'ini kadınlar oluşturdu.
Tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon, 2013 sonu itibarıyla yüzde 7,40, üretici fiyatlarında ise yüzde 6,97 oldu.
Bu dönemdeki önemli olaylardan biri de Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin görev süresini doldurması oldu. Fed yeni başkanı Janet Yellen, yemin ederek görevine başladı.

İşsizlik son zamanlarda iyice yükseldi

Türkiye'de 2013 yılında işsizlik oranı yüzde 9,7 olarak belirlendi. İşsiz sayısı, 2013'te bir önceki yıla göre 229 bin kişi artarak 2 milyon 747 bin kişi oldu. İstihdam edilenlerin sayısı da aynı yıllar arasında 703 bin kişi artarak 25 milyon 524 bin kişiye yükseldi.
Halkbank, 'İran'ın kara para kabul edilen varlıklarının Halkbank üzerinden aklandığı ve Banka üzerinden hayali ihracat yapıldığı, mevzuata aykırı hareket edildiği, hayali altın ve şeker ihracatına aracılık ettiği, döviz ve altın kaçakçılığı yaparak kara para akladığı' iddiaları ile ilgili, 'bankanın finansal hizmet verilen tüm dış ticaret işlemlerinde ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine uygun hareket edildiği' açıklamasını yaptı. Türkiye'nin ocak ayında cari işlemler açığı 4 milyar 877 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 64 milyar 8 milyon dolar oldu.

Çocuklarımız yüzde 30'a ulaştı

Türkiye'nin çocuk nüfusu, 2013 sonu itibarıyla 22 milyon 761 bin 702 olarak belirlendi. Çocuklar, nüfusun yüzde 29,7'sini oluşturdu.
Sermaye Piyasası Kurulu, başkan yardımcılıkları ve daire başkanlıklarında görev değişiklikleri yaptı. Yeni görevlendirmelerle Kurul, başkan yardımcıları Tevfik Kınık, Ayşegül Ekşit, Bora Oruç ve İ. Ömer Gönül'den oluştu.
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 1 Mayıs'ta bin 267 uçak trafiği ile tüm zamanların rekoru kırıldı.Apple ve Samsung arasındaki patent davasında jüri Samsung'u Apple'a 119,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti. Türkiye'de faal vergi mükellefi sayısı, Nisan 2014 itibariyle 9 milyon 654 bin 750 olarak belirlendi.

Her çareye rağmen

Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) 2014 Mayıs ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar sonuçlarına göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,31 daralarak, 226 bin 698'e geriledi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. TÜPRAŞ, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği "Fortune 500"de, 41 milyar 78 milyon lira net satış ile ilk sırada yer aldı.
Başbakanlıktan Hükümet Programıyla ilgili yapılan açıklamada, '12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiye'mizin ikinci atılım döneminde mali disiplin, katma değerli istihdam, ar-ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir' denildi.
Fitch Ratings, Türkiye'de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmalarının öncü olduğunu, özellikle kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin bankları uzun süreli ve ani piyasa duruşlarını içeren aşırı strese karşı daha kırılgan hale getireceğini bildirdi. Kuruluş, özel şirketlerin zayıf kurumsal yönetim yapısının reytingler üzerinde baskı yarattığını değerlendirmesinde bulundu.
 
Vay akıllılar vay!

Zonguldak'ta, 'torba kanun'un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle üretimi durdurma kararı alan 22 özel kömür işletmecisi bir araya gelerek, havzadan çıkartılan taş kömürünü devletin satın almasını istedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığına bağlı olarak kurulan yeni Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliği'nden istifa etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) yeni başkanının İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan olduğunu açıkladı. Türkiye, yılın son çeyreğinde dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G-20'nin dönem başkanlığını üstlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrıldı.

Yerli 'yalan makinesi' üretilecek

Üsküdar Üniversitesi'nde, beyindeki sinyallerin bilgisayarlara aktarılması yoluyla elde edilen verilerin değerlendirildiği proje kapsamında yalan makineleri, Türk kültürüne uygun şekilde üretilecek. Yalanın bir insanın inanmadığı şeyleri söylemesi olduğunu dile getiren Üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'Bir kimsenin inandığı veya inanmadığı bir şeyi söylediği zaman beyninde oluşan tepkiler farklı oluyor. Beyindeki sinir iletisi, oksijen ve glikoz tüketimi de farklı oluyor. Bu özelliklerle bir insanın beyninin yalanla tepkisini ölçebiliyoruz' diye konuştu.

Yasa önceliği sağladı


Tarhan, beyin sinyalleri, cilt ısısı, cilt direnci, kalp atışı, solunum sıklığını ve kas gerginliğindeki değişiklikleri sensörlerle yalan makinesine bağlı bilgisayarlara aktardıklarını belirtti.
Geçtiğimiz dönemde bir yasa çıktı. Türkiye'de yalan makinesiyle ilgili istihbarat yapısı içinde ve güvenlik güçleri çerçevesinde kullanma kararı alındı. Bu büyük ithalat gerektiren bir durum. Her il ya da ilçedeki yerlerde sorgulama esnasında yalan makinesi kullandıracaksınız. Bu da önemli miktarda ithalat ve döviz kaybını gerektiriyor.

***

SON NOKTA

Profilo yılı ödülle kapatıyor


Yaratıcı pazarlama çalışmalarıyla hem tüketicilerin hem de iletişim dünyasının dikkatini çeken Profilo Dayanıklı Ev Aletleri 2014'ü de hem yurt içinden hem de yurt dışından olmak üzere iki önemli ödülle kapattı.
Dünyanın en prestijli reklam yarışmalarından Epica global awards'tan bronz ile dönen Profilo, MediaCat'in Felis Ödülleri'nde ise 'Yaratıcılık Bölümü Başarı Ödülü' kazandı.

'İçtenlik ve doğru strateji'

Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu, 'Profilo Dayanıklı Ev Aletleri olarak üretimden tasarıma, iletişimden pazarlamaya her alanda tüketicilerin beklentilerine yanıt veren, onların hayatlarına ve ihtiyaçlarına tüketici içgörülerine dayalı duyarlı çalışmalar gerçekleştirmeye özen gösterdiklerini' söyledi.