Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sismik araştırma başlatması, Rum Yönetimi'nin sert tepkisini çekti.
Rum yönetimi, acil olarak Rusya ve İsrail ile iletişime geçti ve Akdeniz'de Ankara'ya karşı misilleme olarak tatbikat başlattı.
Rusya ve İsrail ile ortak askeri tatbikat başlatan Rum yönetimi, araştırmalar durmadığı takdirde, Türkiye'nin AB'deki müzakerelerini engellemeye devam edeceği tehdidini savurdu.
Akdeniz'deki kriz, Rumların, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sismik araştırma yapacağını açıklamasına karşılık yaptığı açıklamalar ile başladı.
Türkiye, KKTC ile yaptığı Kıta Sahanlığı anlaşmasına dayanarak yüksek donanımlı sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'yı Akdeniz'e gönderdi. Rumların da sondaj yaptığı bölgeye giden Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, çalışmalarına dün itibari ile başladı.
Çalışmaların 3'üncü ve 9'uncu parselde devam edeceği bildirildi.
Rumlar iki parselde de yapılacak çalışmaların 'yasa dışı olduğunu' iddia ediyor.

 
e-Bilet uygulaması sürecek

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, futbol müsabakalarında elektronik bilet (e-Bilet) uygulamasında değişikliğe gitmeyeceklerini, uygulamanın aynen süreceğini söyledi.
Kılıç,  Spor Toto Süper Lig'de sezonun başlamasının ardından taraftarların maçlara pek ilgi göstermemesi nedeniyle e-Bilet sisteminin çok tartışıldığını ve bu konuda kendisine çok fazla sayıda şikayet geldiğini anlattı.
e-Bilet konusunun, sezonun başlamasından çok önce planlanmış yasal bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Kılıç, sistemin ihalesinin 2013 yılının temmuz ayında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Sürecin, yasal çerçevesinde ilerlediğini ve sistemin uygulayıcısının da TFF olduğunu dile getiren Kılıç, şöyle konuştu: e-Bilet konusunda herhangi bir farklı düşüncemiz yok. Bir değişiklik yoluna gitme gibi bir düşüncemiz de yok. e-Bilet sistemiyle ilgili bazı argümanlarda farklılıklar görülüyor. Bazı konular da abartılıyor.
Bunlar olacaktır. Bu bir geçiş sürecidir.
Bir dönem, 'Geçen sene 14 Nisan'da devreye giren bir sistemdi bu. Neden sezon sonunu beklemediniz? Yazın hazırlık yapılırdı, ona göre girilirdi' diye eleştiri aldık ama o da kanuni bir süreçti.
Kanunla belirlenmiş bir tarihi uygulamak durumundaydık. 2-2,5 sene önce belirlenen ve iki kez ertelenen bir kanuni sürecin devreye girmesiyle alakalı bir şey. Kanunun bize verdiği bir zorunluluk.
İşi tersinden okuyalım, Koca bir yaz zamanı var. Kulüplerimiz de bunu biliyordu, imza attılar. İşin içini gayet iyi biliyorlar. Biraz da herkesin gayrete girmesi gerekiyor.

 
400 bini geçti

TFF'nin ve işi üstlenen şirketin, sorumluluklarıyla ilgili zaman zaman denetlendiğine dikkati çeken Kılıç, 'Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Takip ediyoruz. Ümit ediyorum ki yakın zamanda çok daha farklı bir noktaya geliriz' ifadesini kullandı.

Türkiye için yeni atılım yapma zamanı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Srikant Seshadri, '2001 krizini izleyen yıllarda gösterdiği olağanüstü kazanımlarını yineleyerek Türkiye, bir kez daha beklentilerin üzerine çıkabilir. Şimdi Türkiye için yeni bir atılım yapma zamanı' dedi.
Türkiye'de göreve başlamasının ardından soruları yanıtlayan Seshadri, Türkiye'nin dünyanın birçok yerinde hem hayranlık hem de gıptayla bakılan değerlerin olağanüstü bileşiminin bahşedildiği bir ülke olduğunu, büyük ve dinamik ekonomisi, demografik avantajları ve girişimci kültürüyle Türkiye'nin uzun vadede parlak bir geleceğe sahip olduğunu anlattı.
Ekonominin 2001 krizinden bu yana geçirdiği çarpıcı dönüşümün sadece ülkenin sahip olduğu bu büyük değerlerin varlığını teyit etmekle kalmadığını dile getiren Seshadri, aynı zamanda ekonomideki ilk yapısal reform dalgasından kamu finansmanındaki iyileşmeye, bankacılık sektörünün yeniden inşasına ve yine en az bunlar kadar önem arz eden kayda değer bir süreye yayılan daha düşük enflasyona kadar politikaların ne denli doğru teşhis edildiği, sıralandığı ve uygulandığını da gösterdiğini kaydetti.
Seshadri, Türkiye'nin kaydettiği kazanımların, özel sektöre doğru ortamın sunulması halinde bireysel yaşam standartlarının nasıl iyileşebileceğini de gösterdiğini söyledi.

 
Türkiye başarılarını yineleyebilir'

Küresel krizin başladığı tarihten bu yana ekonomilerin birbirine bağımlılığının yönetilmesi gereken bazı riskleri de beraberinde getirdiğini, küresel finansal kriz sonrasında dünyadaki büyüme görünümünün yavaşlaması ve ABD para politikasında normalleşmenin yaklaşmasıyla, Türkiye'nin büyüme ivmesi ve beklentilerinin de yüzde 3-3,5 aralığına gerilediğine dikkati çeken Seshadri, 'Fakat Türkiye, bir kez daha göstereceği beceri ve kararlılıkla emniyetli ve sürdürülebilir bir şekilde orta gelir tuzağına düşülmesini engelleyebilir. 2001 krizini izleyen yıllarda gösterdiği olağanüstü kazanımlarını yineleyerek Türkiye bir kez daha beklentilerin üzerine çıkabilir' dedi.
Türkiye'nin bir kez daha ekonomik olarak beklentilerin üzerinde performans göstermesi için üç öncelik sıralayan Seshadri, 'Bunlardan ilki, verimliliğin artırılması ve eğitimin iyileştirilmesinin yanı sıra yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni bir yapısal reform dalgasına ihtiyaç var. İkincisi, büyümeyi yükseltmeye ve yatırımın finansmanı için yabancı tasarruflara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik hem kamu hem de özel tasarrufları artırmak için kararlı çabalar gerekiyor. Üçüncüsü ise enflasyonda son dönemde görülen yukarı doğru sapmanın tersine çevrilmesi gerekiyor' diye konuştu.

 
***

SON NOKTA

Zirvenin tanıtım toplantısı


1-4 Aralık 2014 tarihlerinde İzmir-Çeşme Sheraton Otel'de düzenlenecek '2.Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi'nin  'Tanıtım Toplantısı' 27 Ekim 2014 Pazartesi 10:30'da İzmir-Hilton Otel'de yapılacak.
Zirveye Arap ülkelerinden 600 kişilik alım heyeti gelecek.

Katılımcılar

Katılımcılar şunlar:  Ebrahim Yusuf Al Abdulla (Bahreyn Büyükelçisi), Taoufik Maazouzi (Fas Büyükelçilik Müsteşarı),  Ali Wahid Abdessalam (Libya Büyükelçilik Müsteşarı), Ahmet Güldal (İzmir İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü),  Rıfat Sait  (İzmir Milletvekili), Mustafa Çanakçı (KOSGEB Güney Hizmet Müdürü), M.Oğuz Kılınç (KOSGEB Kuzey Hizmet Müdürü), Sabuhi Attar (Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı), Çetin Güvercin (Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği İzmir Şube Başkan Yardımcısı-İzmir Ukrayna Fahri Konsolosu