Türkiye'de tırmanan terör olayları turizm sektörünü baltalamayı sürdürüyor. 2016 sezonu için başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen rezervasyon iptalleri yüzünden sıkıntılı günler geçiren sektöre bir darbe de Amerika'dan geldi.
Amerika'nın en lüks yolcu gemisi 'Crystal Symphony'nin sahibi olan şirket, İstanbul ve Kuşadası'na yapacağı 2016 konaklamalarını güvenlik nedeniyle seyahat programından çıkarttı.
Şirket Türkiye yerine bazı Yunan adaları ve Atina'yı koyduğunu açıkladı.
540 personelin çalıştığı, 9 katlı ve 922 yolcu kapasiteli lüks yolcu gemisinin işletmecisi 'Crystal Cruises' seyahat şirketi yazılı açıklamasında; zengin yolcularıyla bilinen lüks yolcu gemisinin 24 Nisan ve 1 Mayıs'ta İstanbul ve Kuşadası'nda yapacağı konaklamalar, Türkiye'deki terör olayları ve yolcuların can güvenliği gerekçe gösterilerek iptal edildiğini bildirdi.
Çok sayıda lüks yolcu gemisi ve yatı işleten şirket, 'Crystal Esprit' isimli 63 kişilik ultra lüks yolcu yatının da 2016 yılı Türkiye tur ve konaklamalarının yapılmayacağını açıkladı.
Geçtiğimiz aylarda diğer büyük Amerikan yolcu gemisi işletmecileri, 'Disney Cruise Line' ve 'Celebrity Cruises', 2016 yılı Türkiye limanlarında konaklama programlarını iptal etmişti.
ABD'nin diğer gemi seyahati şirketlerinden Prisendam ve Royal Caribbean International da, Türkiye'ye gerçekleştirecekleri turlarla ilgili henüz bir karar almadıklarını ancak durumu gözlediklerini duyurdu.

Trafik sigortası davalık oldu

Araç sahibi vatandaşların büyük tepkisine neden olan, yüksek oranlı zorunlu trafik sigortası zammı davalık oldu.
Ankara Tüketici Mahkemesi'ne başvuran bir vatandaş, geçen yıl 304 TL olarak ödediği zorunlu trafik sigortası bedelinin 2016'da 704.79 TL'ye çıkarıldığını, bu artışın 'haksız ve hukuka aykırı' olduğunu belirterek, zammın iptalini istedi.

Dava dilekçesinde, zorunlu trafik sigortası bedeline yapılan zammın önceki yılın iki katından daha fazla olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: 'Sırf zorunlu trafik sigortası olduğu için tüketicilere bu şekilde miktarla sigorta prim ücreti çıkarılmıştır. Tüketici müvekkilin zorunlu olarak ödeme yapmak zorunda olduğu fahiş prim miktarının olması gereken miktarı, en fazla enflasyon göz önüne alınarak belirlenmelidir. Enflasyon oranı dahi yüzde 10 olmasına rağmen bu miktar dahi göz önüne alınmamıştır.'
Dilekçede, kasko sigorta bedelinin dahi zorunlu trafik sigorta bedelinin altında olduğu belirtilerek, tüketiciden fazla alınan 400 TL'lik bedelin iade edilmesi istendi.
Mahkemenin kararı, emsal niteliğinde olacağından milyonlarca araç sahibini de ilgilendiriyor.

Hisse satışı kararı yok

Sabancı Holding, Enerjisa'da satışa ilişkin alınmış bir yönetim kurulu kararı olmadığını bildirdi. Basında, Eon ve Sabancı'nın Enerjisa'da Çinli yatırımcılara hisse satışı yapmak için görüşmelerde bulunduğuna dair haberler yer almıştı.
Rusya'nın Türkiye yönelik ekonomik yaptırımlarına rağmen, Rusya'da faaliyet yürüten Türk ortaklı şirket Limak-Maraşstroy ve Renaissance, Rusya başkenti Moskova'nın giriş kapısı sayılan 'Şeremetyevo' havalimanı ihalesinde finale kaldığı bildirildi.
İhalenin değeri ise 630 milyon dolar.
Rusya'da faaliyet yürüten Türk ortaklı şirket Limak-Maraşstroy ve Rönesans Holding (Renaissance), Moskova'nın giriş kapısı sayılan 'Şeremetyevo' havalimanını yapacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, şirketlerin Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılmalarını engelleyecek bir madde bulunmadığını söyledi.

'Türk ürünü şikayet hattı' kuruldu!

Moskovalılar için marketlerde bulunan Rusya'ya girişi yasaklanan Türk ürünlerini şikayet edebilecekleri bir hat kuruldu.
Rus Vesti.ru'da yer alan habere göre Moskovalılar şikayetlerini 8-495-785-37-41 telefon numarasına veya maille yapabilecekler.
Ayrıca İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi'ne de şikayet edilebileceği belirtildi.
1 Ocak 2016'dan itibaren, Rusya'ya Türk ürünlerinin sevkiyatı yasaklandı. Yaptırım listesinde portakal, mandalina, üzüm, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, çilek, domates, salatalık, lahana, brokoli, soğan, tavuk eti, karanfil, çiklet ve tuz yer alıyor.
 
İlk 6 ayını değerlendirdi

U.R. 2440. Bölge Rotaract Temsilciliği 6. Yarıyıl Değerlendirme Zirvesi Agora Rotaract Kulübü ev sahipliğinde, Kuşadası Korumar DeLuxe Otel'de gerçekleşti. Bu organizasyonda 2440. Bölge Rotaract kulüpleri 'Hizmetleriniz Dünyaya Armağan Olsun' dönem sloganıyla başladıkları dönemlerinin ilk yarısını değerlendirdi. Açılış konuşmasında AGORA Rotaract Kulübü Dönem Başkanı Sami Dirim Akbulut döneminin ilk yarısı ile ilgili şunları söyledi:
'Dönemimizin başlangıcından bu yana altı ay çok hızlı bir şekilde akıp gitti. Bu zaman zarfında dünyada ve ülkemizde çok fazla acı ve üzüntü yaşandı. Bizler, yaptığımız projeler ve topluma verdiğimiz hizmetlerle bir nebze de olsa acıları azaltmaya katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Rotaractörler olarak, projelerimizin dünyaya barış ve mutluluğun egemen olmasında katkı sağlaması umuduyla görevimize hiç yılmadan aynı azimle devam edeceğiz.'
2440. Bölge Rotaract Temsilcisi Yağmur Lena, 'Dönemin ilk 6 ayını tamamladık, yaptıklarımızı değerlendirdiğimiz bir organizasyon geçirdik. Biz gençler olarak dönem hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz projelerle topluma katkı sağlamaya, toplumun her kesime ulaşmaya, kendimizi geliştirerek topluma faydalı bireyler olmaya ve çalışmaya devam edeceğiz' dedi.


Karabağlar belediyesi ile...

İzmir'in en eski Rotaract Kulübü olan İzmir Rotaract Kulübü büyük bir projeye daha imza attı.
Karabağlar Belediyesi ve Party Home ortaklığında başlatılan 'Kadın İsterse' Projesinin eğitmen eğitimi ayağı tamamlandı.
Karabağlar Belediyesi'ne bağlı 8 semt merkezindeki toplam 25 sorumlu, kokulu taş üzerine 3 gün boyunca toplam 12 saatlik bir eğitmen eğitimi aldılar. Eğitim alan 25 sorumlu, kendi semt merkezlerindeki toplam 80 kadına Mart ayına kadar uzun soluklu bir kursiyer eğitimi verecek. Her hafta yapılacak olan eğitimlerde amaç, kadınların bu ürünlerin yapımı konusunda uzmanlıklarını ve istihdamı sağlamak.
İzmir Rotaract Kulübü Başkanı Duygu Ersin, 'Kulübümüz her yıl kadınlarımıza yönelik proje üretiyor. Bu yılda Belediye, STK ve özel sektör ortaklığıyla kadınlara yönelik proje ürettik. Kokulu taş ve sabun ülkemizde yeni ve ciddi bir sektör haline geldi. Bu ürünler sayesinde, sadece evlerinde çalışarak üretim yapan kadınlar, ev ekonomisine katkı sağlayabilecek' dedi.

DİP EKSPRES

Türkiye'nin büyük kaybı


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, spor yaptığı sırada geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.
Amerikan Hastanesi'nden yapılan açıklamada, '4 saat müdahale edildi, ancak saat 11.30 civarında hayatını kaybetti'denildi.
Dün sabah saatlerinde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, işadamı Mustafa Koç kalp krizi nedeniyle Beykoz Devlet Hastanesi'ne acil olarak kaldırıldı. İlk müdahalesi Beykoz Devlet Hastanesi'nde yapılan Mustafa Koç, Beykoz Devlet Hastanesi'nden bir helikopterle sahibi olduğu Amerikan Hastanesine sevk edildi.
Mustafa Koç'un rahatsızlığı sonrası baba Rahmi Koç, kardeşi Ali Koç ile aile üyeleri ve dostları hastaneye koştu. Mustafa Koç, bir süre önce İstanbul Amerikan Hastanesi'nde tüp mide ameliyatı (mide küçültme) olmuş, 4 ayda tam 40 kilo vermişti. Koç, kızı Esra'nın lise mezuniyet partisinde zayıflamış yeni haliyle katılmıştı.
Koç Holding yönetim kurulu Başkanı Mustafa Koç, 29 Ekim 1960 tarihinde İstanbul'da doğdu. 4 Nisan 2003'ten bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.
Mustafa Koç evli ve iki kız çocuk babası idi.
Haber Ekspres olarak Koç ailesine sabır, tüm girişimcilerimize ve iş adamlarımıza başsağlığı diliyoruz.