"Küresel İnsani Yardım 2017 raporuna göre geçen yıl en çok insani yardım yapan ikinci ülke Türkiye oldu. Gayri safi milli hasıla gelirinin yüzde 0,75'ine denk gelen insani yardımlar Türkiye'yi dünyada 'en cömert ülke konumuna getirdi. Türkiye, geçen yıl 6 milyar dolarlık insani yardım yaparak, 6,3 milyar dolarlık yardım yapan ABD'nin ardından ikinci ülke oldu. Türkiye'yi İngiltere, AB kurumları ve Almanya takip etti. Türkiye'nin gerçekleştirdiği 6 milyar dolarlık insani yardım, geçen yıl dünyada yapılan yardımın beşte birinden fazlasını oluşturdu. En fazla yardım Suriye için yapıldı. AFAD Barınma Merkezleri'nde barınma, sağlık gibi temel ihtiyaçların da ötesinde, meslek kursları veriliyor. Son altı yılda, 52 ülkede mağdur ve mazlumların yardımına yetişen AFAD, 2016'da da Makedonya, Mozambik ve Sudan'daki sel felaketlerinde, Ekvator'daki depremde, Yemen ve Somali'deki iç karışıklıklarda, Haiti'deki kasırgada ve Irak, Suriye ve Filistin'de yardıma muhtaç zor durumdaki insanların umudu oldu (Anadolu Ajansı, 21 Haziran 2017).

* * *
"Kocaeli'nde bir baba, lise bire giden çocuğunun okulun istediği pantolonu olmadığı için eve gönderilmesini gururuna yediremedi. Bunalıma giren çaresiz baba eşine, "çocuklarıma bakamıyorsam, çocuğuma bir pantolon alamıyorsam niye yaşayayım ki" dedi ve evinin banyosunda kendini asarak intihar etti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, babanın cebinden 20 TL çıktığı öğrenildi (Cumhuriyet, 21 Eylül 2018).
* * *
"Küresel İnsani Yardım 2018 raporuna göre Türkiye geçen yıl en çok insani yardım yapan ülke oldu. Milli gelirin yüzde 0,85'ine denk gelen insani yardımlar, Türkiye'yi dünyadaki 'en cömert ülke' konumuna getirdi. 8,07 milyar dolar yardım yapan Türkiye'yi, 6,68 milyar dolar ile ABD, 2,99 milyar dolar ile Almanya ve 2,52 milyar dolar ile İngiltere izlerken, Avrupa Birliği kurumları 2,24 milyar dolar ile dördüncü sırada geldi. Raporda Türkiye'nin 3,5 milyon Suriyeli ile dünyada en çok sığınmacıyı barındıran ülke olduğunun altı çizildi (Anadolu Ajansı, 21 Haziran 2018).